marți, 28 aprilie 2015

Barca PNL pe val dar fără vâslaşi vânoşi



Mai avem cam un an până la alegerile locale. Nici nu ştii când trece timpul. După victoria lui Klaus Iohannis de la prezidenţiale, Partidul Naţional Liberal s-a trezit în postura dominantă în cercetările sociologice. Toate sondajele de opinie din ultimele luni prezintă PNL pe primul loc în topul preferinţelor electorale ale românilor. Cu distanţe de 5-8 procente faţă de PSD. Fiind în opoziţie, PNL ar putea mări, teoretic, diferenţa faţă de actualul partid de guvernământ. În următorul an, pomenile electorale şi manevrele populiste ale Guvernului Ponta nu ar mai putea păcăli marea masă a alegătorilor români. S-a demonstrat la prezidenţialele de anul trecut că manipulările de orice fel nu mai garantează succesul electoral.
Însă noul şi marele PNL se confruntă cu destule probleme interne, atât la centru cât şi în teritoriu. Unificarea structurilor ex-PNL şi ex-PDL se loveşte de multe obstacole, orgolii şi interese personale. Se observă cam peste tot în ţară. Iar Vrancea nu face excepţie. Cu un an înainte de alegerile locale, peneliştii nu au o strategie de succes. Îi macină mai mult disputele interne şi problemele unora cu justiţia. Din când în când mai trimit săgeţi (cam leşinate) în direcţia puterii, însă nu pe aspecte sau cu reuşite esenţiale. Se bazează pe erodarea, firească (dar nu în urma acţiunilor opoziţiei), a forţelor aflate la guvernare. Se îmbată cu succesul de la prezidenţiale care, oricum, nu li se datorează. Reuşita lui Iohannis nu se poate transfera, automat, şi în contul rezultatelor electorale ale PNL.  
Dacă liderii PNL Vrancea nu par îngrijoraţi, măcar membrii simpli, simpatizanţii şi cei sătui de PSD ar trebui să se întrebe cum s-ar putea câştiga alegerile locale de anul viitor. Şi, mai ales, cu cine? Deocamdată, Oprişan pare a nu mai avea probleme cu justiţia. Aşa că tăvălugul roşu va merge din plin prin tot judeţul. Cine din PNL i se poate opune cu succes, în special în funcţiile cele mai importante? Săpunaru, Neaţă sau Secară nu par agreaţi nici măcar de totalitatea membrilor de partid. Şi nici nu se arată dispuşi la eforturi şi sacrificii personale pentru a dărâma colosul roşu care stăpâneşte Vrancea de 25 de ani. Chiar dacă preşedintele de consiliu judeţean va fi ales dintre membrii acestui for, este esenţial ca PNL să vină cu oameni şi strategii clare pentru această funcţie. Cine va fi liderul echipei consilierilor judeţeni care poate atrage şi voturi pentru partid şi voturi din partea consilierilor din alte partide? Cine va fi candidatul pentru fotoliul de primar al Focşaniului care să poată lua cel puţin un vot în plus faţă de candidatul PSD? Alegerea primarului dintr-un singur tur polarizează voturile şi bătălia principală se va da, cel mai probabil, între candidaţii PSD şi PNL. Dacă la PSD se vorbeşte de o listă cu posibili candidaţi destul de activi şi notorii, gen Cătălin Vrabie, Iulian Matache, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, Gheorghe Vasilescu, George Băeşu, chiar Daniel Nicolaş ş.a., la PNL doar se bănuieşte că ar intenţiona să candideze Nini Săpunaru. Poate că Săpunaru ar vrea şi la Consiliul Judeţean. Dar şi Costică Neaţă sau Florin Secară s-ar cam arăta interesaţi de ambele funcţii importante. Dacă e să pice succesul de undeva, din stele. Nu e clar nimic. Presa a mai căutat nişte posibili outsideri doar aşa, ca să mai băgăm pe cineva în seamă, precum Daniel Pancu, Tudorel Trofin, Mihai Copaci, Liviu Bostan, Manole Merchea, Sorin Hornea. Dar niciunul nu a ieşit în faţă să spună clar că ar vrea. Să-şi asume riscuri, să prezinte proiecte, să fie în centrul acţiunilor politico-sociale, să stea de vorbă cu oamenii, să meargă pe stradă, să râdă sau să plângă împreună cu focşănenii, să primească înjurături şi huiduieli de la adversari sau de la cetăţeni nemulţumiţi … să fie activi, pur şi simplu, dacă vor să câştige peste un an. Este o lipsă de activism politic de necrezut în rândul potenţialilor candidaţi PNL, indiferent de nume. Cum să câştigi cursa electorală împotriva maşinăriei PSD? Buni sau răi, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, posibilii candidaţi PNL nu se arată deloc publicului votant. Apariţiile publice şi implicarea politică pot măsura potenţialul electoral al celor care intenţionează să candideze. Şi, apoi, pot face un pas înapoi, din timp, dacă rezultatele şi perspectivele nu sunt cele scontate. Se pot cerne, astfel, în mod obiectiv, candidaţii cu şanse. Doar procentul naţional al PNL nu este suficient. Sau… poate că doritorii nu sunt lăsaţi să iasă la înaintare?!
PNL Vrancea se confruntă cu perspective sumbre asemănătoare şi în cazul alegerilor pentru primăriile din celelalte oraşe. Nici la Adjud, Panciu, Odobeşti sau Mărăşeşti nu se cunosc ’’viteji’’ penelişti care să se ia la trântă cu balaurul roşu. Poate doar în unele comune conduse, acum, de primari PSD să se producă o răsturnare de forţe anul viitor. Asta datorită mobilizării şi voinţei peneliştilor din comunele respective şi nicidecum vreunei strategii elaborate la nivel judeţean. Aici am putea include Suraia, Năneşti, Răstoaca, Boloteşti, Popeşti, Garoafa, Pufeşti, Milcovul, Broşteni, Nereju sau chiar Tulnici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu