joi, 9 ianuarie 2014

Pădurile şi milioanele (partea a II-a)

Aşa cum scriam în postarea din 19 noiembrie 2013, câţiva şmecheri din Vrancea (protejaţi politic pe ceva lovele) au făcut multe milioane de euro din tranzacţionarea pădurilor sau din tăierile masive de arbori. Fag, stejar, cireş, brad, carpen, pin ... fără număr şi fără discriminare. Şi nu erau pădurile lor, moştenite sau muncite. Intraseră pe mâna lor (a procuratorilor) prin diverse metode dubioase, la limita/ forţarea/ încălcarea legii. Şi sub oblăduirea organelor de tot felul: poliţişti, procurori, judecători, politicieni, funcţionari, silvicultori. Procuratorii se jucau cu mii de hectare iar proprietarii adevăraţi s-au îmbolnăvit de supărare prin instanţe, ani de zile, pentru câteva parcele moştenite. Unii şi-au găsit mai repede sfârşitul decât dreptul de proprietate asupra pădurilor înaintaşilor. Mai sunt şi acum speţe în instanţele româneşti cu privire la reconstituirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor arabile sau forestiere.
Revenind la afacerile de milioane, scriam acum două luni de un grup de procuratori celebri din provincia noastră minunată, în frunte cu inegalabilul şi nemuritorul conu' Alecu Lefter, cunoscător în profunzime al codrilor Vrancei (şi nu numai). Împreună cu alde John Alexe, Cosorul bruneţel sau Scînteieni. Iubitori de copaci doborâţi, ei cumpăraseră şi vânduseră în aceeaşi lună a lui 2006 peste 700 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră din zona Cîmpuri. Au luat pe puţin şi au vândut unei firme străine, cu sediul într-o comună din Braşov, în schimbul sumei de 8,7 milioane de lei. Să trăiască! Şi notarul de Panciu (acum deputat de Focşani!?) Ciprian Nica s-a băgat, a autentificat şi a câştigat.
Obişnuiţi cu tranzacţiile de păduri (că doar nu munciseră pentru vreun arbore!), procuratorii noştri cei viteji au pus de o nouă vânzare chiar în prima lună din 2007. De data asta, doar cu puţin peste 200 de hectare, reprezentând două suprafeţe cu vegetaţie forestieră din Slobozia Bradului. Toate actele şi procurile s-au făcut rapid tot la biroul notarului ''preferat'' al lui Marean iar pe 29 ianuarie 2007 aceeaşi firmă străină vira în conturile procuratorilor respectivi aproape 12 miliarde de lei vechi. Să trăiască şi de astă dată! Iar notarul Nica a băgat şi el în cont, oficial (nu ne referim la altele), vreo 250 de milioane de lei vechi. Se pregătea de campania electorală din 2008, nu? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu