marți, 26 ianuarie 2016

Peneliștii își caută liniștea

Conducerea națională a PNL încearcă să liniștească apele tumultoase din filiala Vrancea. Cel care și-a asumat această responsabilitate (dar și o misiune dificilă) este noul secretar general al PNL, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan. Deși nu are două luni de când a fost desemnat secretar general al PNL, Ilie Bolojan a venit de câteva ori în Vrancea pentru a discuta cu părțile beligerante. Plus că a mai ”beneficiat” și de asalturi ale unor peneliști învolburați la sediul central al partidului. După mai multe runde de discuții tensionate, peneliștii vrânceni par a fi găsit o soluție de compromis. Primarul din Jariștea, Cătălin Toma, a fost numit președinte unic al PNL Vrancea iar celălalt copreședinte, Cristi Bălosu, a fost mutat președinte unic al organizației PNL Focșani. Omul susținut de câțiva primari ex-PDL și de apropiații fostului copreședinte Costică Neață - Mihai Copaci - în defavoarea lui Cristi Bălosu a fost numit prim-vicepreședinte al filialei județene. Totodată, liberalii vrânceni și-au desemnat candidatul pentru fotoliul de primar al Focșaniului, în persoana omului de afaceri Ion Ștefan. Nu este o noutate, Ion Ștefan fiind în plin avânt pre-electoral în ultimele două luni, cu susținerea directă a deputatului Nini Săpunaru. Mai mult, PNL Vrancea și-a stabilit și candidatul pentru ocuparea funcției de președinte al Consiliului Județean, în cazul în care va face majoritate, în persoana proaspătului președinte al filialei, Cătălin Toma. Toate aceste decizii au fost luate în prezența secretarului general al PNL. Urmează, probabil, formalitatea aprobării în Biroul Politic Național.
Cu aceste decizii, peneliștii vrânceni speră să liniștească apele și să diminueze tensiunile interne. Așa au promis nemulțumiții din ultima perioadă care au creat valuri mari în interiorul filialei județene, cu unde de șoc trimise până în Modrogan. Ei susțin că se vor concentra, de acum înainte (cum e și normal, la urma urmei), pe organizarea campaniei electorale și câștigarea alegerilor locale. Posibil să procedeze așa, dar cu siguranță disputele nu se vor opri, poate vor fi atenuate. Oricum, peneliștii vrânceni, aflați într-o poziție deloc privilegiată în raport cu mastodontul PSD, au avut mult de pierdut din cauza luptelor interne. Alegerile locale bat la ușă iar candidați credibili, puternici, serioși nu par a face coadă la ușa PNL. Teoretic, PNL Vrancea mai are acum 14 primari (din totalul de 73). Dacă se păstrează alegerile locale cu un singur tur de scrutin iar luptele fratricide nu încetează, peneliștii ar putea câștiga cu greu vreo 10 primării. Dacă se revine la sistemul de alegeri pentru primari în două tururi iar apele se liniștesc, atunci s-ar putea vorbi de o campanie electorală încheiată cu succes în iunie 2016.
Rezultatele de la locale vor reprezenta și baza pentru stabilirea listelor de candidați pentru Parlament. Teoretic, PNL Vrancea i-ar avea înscriși în cursa internă pe cei doi deputați, Nini Săpunaru și Florin Secară. Deocamdată, doar președintele Casei Județene de Asigurări Vrancea, Mihai Copaci, și-a exprimat ferm dorința de a candida pentru un post de deputat. În funcție de rezultatele alegerilor locale, chiar dacă nu vor câștiga fotoliile de președinte al Consiliului Județean și, respectiv, de primar al Focșaniului, Cătălin Toma și Ion Ștefan s-ar putea regăsi printre candidații la parlamentare. De asemenea, președintele organizației PNL Focșani, Cristi Bălosu, ar putea fi pe listă. Probabil că vor apărea și alții, dar totul se va stabili în funcție de rezultatele alegerilor locale. De remarcat să nimeni nu pare dornic de postul de senator, ci doar de candidatura la Camera Deputaților. Explicația ar fi că postul de senator este nesigur și mai ”scump”. Norma de parlamentari pentru județul nostru la alegerile din toamnă este de 5 deputați și 2 senatori, aleși pe liste de partid. Conform sondajelor de opinie și tendințelor actuale, PSD ar obține 2 mandate de deputat și unul de senator iar PNL s-ar putea gândi la 2 mandate de deputat și, probabil, unul de senator (dar la luptă, la redistribuire, cu alte formațiuni). Cel de-al cincilea mandat de deputat ar urma să intre în jocul redistribuirilor, între PSD și, posibil, Mișcarea Populară. Dar mai e până atunci.

PS - s-a anunțat, deja, primul nemulțumit în urma deciziilor interne de luni seară. Este vorba de consilierul local Tudorel Trofin, fost viceprimar și lider al organizației PNL Focșani. Acesta aspira la candidatura pentru funcția de primar și spera să rămână în fruntea organizației municipale. Tudorel Trofin și-a anunțat demisia din funcțiile deținute în PNL pe pagina sa de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu