luni, 12 decembrie 2016

Care vor fi parlamentarii de Vrancea

Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare, după centralizarea a circa 99% din voturile exprimate, ne indică numele viitorilor parlamentari de Vrancea. Astfel, conform datelor neoficiale, PSD a obținut în Vrancea un scor de peste 54%, PNL a luat între 21% și 22%, iar cele 3 partide mici care au trecut pragul electoral la nivel național au obținut scoruri destul de apropiate: USR circa 5,50%, PMP 5,2-5,4%, ALDE circa 5,2% (la Camera Deputaților). Astfel, dacă ne gândim la redistribuirea mandatelor și comparăm rezultatele naționale cu scorurile organizațiilor județene, parlamentarii vrânceni din mandatul 2016-2020 vor fi următorii:
Senat: Cristian Dumitrescu – PSD, Cătălin Toma – PNL.
Camera Deputaților: Angel Tîlvăr, Dragoș Bîrlădeanu, Nicușor Halici – toți PSD, Ion Ștefan – PNL. Aici mai este un mandat de deputat pentru care se ”bat” reprezentanții celor 3 partide mici, cu scoruri asemănătoare: Neagu Murgu – PMP, Maricica Vrabie – ALDE, Virgil Petrea – USR.

marți, 6 decembrie 2016

Calcule electorale

Se fac ultimele calcule politice pentru scrutinul din 11 decembrie. Se aruncă în joc resurse și mijloace surpriză, pentru a mai obține ceva puncte procentuale și a șubrezi scorul adversarilor politici. Dar nu toți sunt adversari în această campanie electorală (ca și în precedentele, de altfel). Nici măcar competitori nu se pot denumi unele dintre formațiunile politice aflate în campanie electorală. Calculele politice (pre-electorale) și guvernamentale (post-electorale) definesc în mod clar rolul unor partide care au intrat în cursa pentru obținerea voturilor românilor. Sunt formațiuni care trebuie să intre în combinațiile puterii cu partidele mari, sunt formațiuni care concurează doar pentru a împrăștia, în primă fază, voturile, care se vor aduna, după scrutin, în contul partidelor care contează.
Din păcate pentru o societate democratică, sondajele de opinie nu mai sunt credibile sau au o credibilitate foarte scăzută, în cel mai bun caz. Această situație a fost determinată tot de intervenția politicului dornic de a manipula prin orice mijloace votul, părerea, dorințele, necesitățile masei largi de alegători. Dacă iei în calcul anumite cercetări sociologice, nu găsești prea multe combinații post-electorale. Dincolo de critici reciproce și diferențe de opinii, o combinație guvernamentală PNL-USR, cu Dacian Cioloș prim ministru, pare plauzibilă. Cu un număr destul de mare de voturi, aproape de 50%, colaborarea PNL-USR, girată și de președintele Klaus Iohannis, va fi sprijinită de UDMR și de grupul minorităților naționale. Poate chiar și de către PMP. Nu se pune problema că PNL și USR n-ar trece pragul electoral, chiar dacă, în cazul USR, este greu de aproximat susținerea în rândul electoratului din afara Capitalei. Nici în cazul UDMR nu ar fi o problemă intrarea în Parlament, mai ales că populația majoritară nu se prezintă masiv la urne. În mare măsură, partidul lui Traian Băsescu este văzut ca trecând pragul de 5%, cu ceva semne de întrebare. De cealaltă parte, chiar dacă își dorește, PSD nu poate guverna singur. Se preconizează că PSD va lua cele mai multe voturi, însă nu suficiente pentru a forma singur guvernul. Liderii PSD știu foarte bine acest lucru și de aceea și-au creat, din timp, o serie de sateliți politici, doar în aparență independenți de PSD. Principala formațiune creată de PSD pentru a-și asigura majoritatea parlamentară și, implicit, guvernarea, este ALDE. Însă nu este sigur că formațiunea lui Tăriceanu trece pragul electoral. O altă variantă, și mai nesigură, este PRU, o formațiune unde au ajuns mai mulți pesediști, în frunte cu Sebastian Ghiță. Dacă ALDE și PRU ar face pragul de 5%, atunci este sigură în proporție de 99,99% o guvernare PSD - împreună cu sateliții ALDE și PRU - după 11 decembrie. În ultimele zile, se discută tot mai mult despre posibilitățile pe care le-ar avea PSD să-și asigure majoritatea. Varianta cea mai sigură este ca sateliții ALDE și PRU să fie ajutați să obțină minim 5% din voturi. Nu ar fi prima dată când se petrec asemenea jocuri politice, în beneficiul unor partide sau persoane. Dilema PSD este dacă să tragă tare pentru a obține un scor cât mai mare pe 11 decembrie sau să direcționeze niște voturi spre ALDE (în primul rând) și PRU, astfel încât cele două formațiuni să ajungă, fiecare, la câte 5 procente. Conform calculelor actuale, 2-3 procente în plus în dreptul PSD nu garantează accesul acestui partid la guvernare, cu ALDE și PRU de 4+4= 8 procente. Dar un PSD cu 2-3-4 procente mai puțin, în schimb cu ALDE și PRU intrate în Parlament, asigură majoritatea și guvernare pentru pesediști. La toate aceste calcule se adaugă, proporțional, și mandatele obținute după redistribuire, de la formațiunile care nu au trecut pragul de 5%. Acestea s-ar putea încadra între 8 și 12%, poate chiar mai mult.  
Singurii care pot răsturna calculele politicienilor sunt alegătorii. Dacă vor veni în număr cât mai mare la vot, atunci previziunile rămân la stadiul de chibiț. Iar rezultatele vor avea un grad mare de reprezentativitate. 

miercuri, 9 noiembrie 2016

Ordinea pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare

Biroul Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea a efectuat tragerea la sorți a ordinii formațiunilor politice de pe buletinele de vot pentru Senat și Camera Deputaților. Conform legii, întâietate au avut partidele parlamentare. Apoi au intrat în urnă partidele neparlamentare. Pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților, procedura a continuat cu tragerea la sorți a ordinii pentru formațiunile și asociațiile minorităților naționale, altele decât cea maghiară. Iar la final a fost trecut singurul candidat independent din județul nostru. Astfel, ordinea de pe buletinele de vot atât pentru Senat cât și pentru Camera Deputaților (în prima parte) este următoarea: 1-Alianța Liberalilor și Democraților, 2-Partidul Național Liberal, 3-Uniunea Democrată Maghiară din România, 4-Partidul Social Democrat; 5-Partidul Ecologist Român, 6-Uniunea Salvați România, 7-Partidul România Mare, 8-Partidul Verde, 9-Partidul Vrancea Noastră, 10-Alianța Noastră România, 11-Partidul Socialist Român, 12-Partidul Mișcarea Populară, 13-Partidul România Unită.
Pe buletinul de vot pentru Camera Deputaților vor figura și candidații asociațiilor și formațiunilor minorităților naționale, altele decât cea maghiară: 14-Uniunea Democrată Turcă din România, 15-Comunitatea Rușilor și Lipovenilor, 16-Uniunea Bulgară din Banat, 17-Uniunea Culturală a Rutenilor, 18-Uniunea Armenilor din România, 19-Uniunea Sârbilor din România, 20-Forumul Democrat al Germanilor din România, 21-Federația Comunităților Evreiești din România, 22-Asociația Partida Romilor Pro Europa, 23-Uniunea Croaților, 24-Asociația Macedonenilor, 25-Asociația Liga Albanezilor, 26-Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor, 27-Asociația Italienilor, 28-Uniunea Elenă, 29-Uniunea Polonezilor. Buletinul de vot pentru Camera Deputaților îl va avea, la poziția nr.30, pe candidatul independent Gică Duță.

marți, 8 noiembrie 2016

Ministrul de Interne către prefecți: să avem cele mai puțin contestate alegeri



Ministerul Afacerilor Interne a organizat o videoconferință cu prefecții, membrii Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților și reprezentanți ai structurilor MAI. Principalul mesaj transmis de către ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a fost acela de a avea cele mai puțin contestate alegeri, din punct de vedere al organizării și derulării procesului electoral. În cadrul ședinței, ministrul a prezentat noutățile din proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 636/2016 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, precum și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 637/2016 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, cu privire la securizarea ștampilelor de vot după încheierea votării și supravegherea video a procesului de numărare a voturilor. „Revin şi vreau să subliniez aici, este vorba doar despre perioada în care sunt numărate voturile, deci nu se supraveghează video votul ca atare între deschiderea urnelor şi închiderea lor. (…) Referitor la măsura înregistrării adoptată acum trei săptămâni, vreau să mulţumesc colegilor de la STS pentru felul în care au pregătit tehnic această măsură, faptul că au adaptat în termen record aplicaţia de pe tablete, care să permită acea înregistrare. Vreau să mulţumesc şi colegilor de la AEP care au lucrat cu noi pentru elaborarea procedurilor ce urmează a fi aplicate de către operatorii tabletelor pentru ca această fază să fie bine implementată şi să nu avem diferenţe de înţelegere sau de aplicare a acestei măsuri între o secţie şi alta. (…) Suntem deja în stadiul final pe două achiziţii. Prima, în ceea ce priveşte ştampilele cu menţiunea „votat”, unde înţeleg că etapă finală din SEAP a fost finalizată şi aşteptăm semnarea acordului cadru pentru 15 noiembrie. De asemenea, furnizarea timbrelor autocolante, în jur de 19 milioane. Procedura simplificată a fost finalizată, atribuirea s-a făcut şi în jur de 9 noiembrie se va semna acordul cadru. În ceea ce priveşte plicurile transparente, una din cele două măsuri adoptate în şedinţa de guvern de acum trei săptămâni, măsuri suplimentare de securizare a procesului electoral, aceste timbre transparente autocolante pentru sigilarea ştampilelor de vot odată terminat procesul electoral şi înregistrarea video a procedurii de numărătoare”, a spus Dragoș Tudorache. Ministrul Afacerilor interne le-a cerut, totodată, prefecților să respecte întocmai termenele din calendarul electoral și să trateze cu imparțialitate și neimplicare politică activitățile pe care le vor desfășura în perioada viitoare.

luni, 7 noiembrie 2016

Biroul Electoral Județean s-a refăcut

Biroul Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea a reluat operațiunea de completare a biroului electoral cu reprezentanții partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care participă la alegeri, altele decât cele parlamentare. Măsura a fost impusă de Biroul Electoral Central care a admis contestațiile formulate de Partidul România Unită și Partidul Mișcarea Populară. Astfel, prin decizia BEC, s-a dispus anularea procesului-verbal privind modalitatea de completare a Biroului Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea încheiat în data de 2 noiembrie și refacerea operațiunii de completare a Biroului Electoral Județean cu luarea în considerare și a reprezentanților PRU și PMP. Pe 2 noiembrie, dintre cele 6 formațiuni neparlamentare care au depus liste complete de candidați în județul nostru, doar 4 fuseseră admise cu reprezentanți în Biroul Electoral de Circumscripție (PV, PER, PSR, ANR), celelalte două fiind respinse (PRU și PMP) pe motiv că ar exista contestații în instanță la adresa lor. Operațiunea de completare a Biroului Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea a fost contestată și de Uniunea Salvați România (cu liste incomplete de candidați), dar solicitarea USR a fost respinsă de BEC.
Prin urmare, astăzi s-a refăcut operațiunea de completare a Biroului Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea. Dintre cele 6 formațiuni politice neparlamentare cu liste complete de candidați s-au ales, prin tragere la sorți, 4 partide care vor avea reprezentanți în biroul județean. Acestea sunt Partidul Verde, Partidul România Unită, Partidul Alianța Noastră România și Partidul Ecologist Român. Astfel, în acest moment, Biroul Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea are o componență completă: 3 judecători (Silvica Bucur-președinte, Mariana Croitoru-locțiitor, Rodica Neagu-membru), reprezentant Autoritatea Electorală Permanentă (Oana Raiu), 5 reprezentanți ai partidelor parlamentare (PSD-Mihaela Vasilescu, PNL-Luminița Nicolau, ALDE-Constantin Curcudel, UNPR-Daniel Băjănaru, UDMR-Cristina Stoica), 4 reprezentanți ai partidelor neparlamentare (PV- Stan Manea, PRU-Corina Mania, ANR-Aurel Butnaru, PER-Ionuț Dănilă), în total 13 membri.

luni, 24 octombrie 2016

Lista completă de candidați cu care PSD Vrancea atacă alegerile parlamentare

Marți, în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv Național al PSD, vor fi validate listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie
 Lista PSD Vrancea pentru Senat îi cuprinde, pe primele două poziții, pe actualul senator (și vicepreședinte al Senatului) Cristian Dumitrescu – locul întâi, pe consilierul local Mihai Nedelcu, pe locul al doilea, pe consiliera județeană Aura Eșanu pe locul trei și alesul județean Geany Bălan pe locul patru.
Primele trei locuri pe lista pentru Camera Deputaților, considerate eligibile, sunt ocupate, în ordine, de următorii: 1 – actualul deputat Angel Tîlvăr, 2 – vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea – Dragoș Bîrlădeanu, 3 – consilierul județean Nicușor Halici (fost prefect). Lista este completată de  Tudorița Boboc (consilier județean), Valentin Ochean (consilier județean), Lauriana Ailincuței (consilier local) și Dănuț Cristian (consilier județean).

vineri, 21 octombrie 2016

Listele PNL Vrancea pentru Senat și Camera Deputaților, validate la București

Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal a validat astăzi listele de candidați pentru alegerile parlamentare din majoritatea județelor. Printre cele 34 de filiale județene validate s-a numărat și PNL Vrancea. Biroul Politic Național a validat listele peneliștilor vrânceni așa cum au reieșit în cadrul ședinței BPJ Vrancea din 3 octombrie, în prezența prim-vicepreședintelui PNL Teodor Atanasiu. Astfel, PNL Vrancea va depune săptămâna viitoare, la Biroul Electoral de Circumscripție, următoarele liste de candidați pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie:
- Senat: 1. Cătălin Toma, 2. Liviu Macovei, 3. Cristian Bălosu, 4. Raluca Ioan.
- Camera Deputaților: 1. Ion Ștefan, 2. Liviu Bostan, 3. Dorina Vraciu, 4. Florin Nedelcu, 5. Florin Nechifor, 6. Daniel Pancu, 7. Alin Dobre.
”Cu această listă de candidați, PNL demonstrează că își dorește cu adevărat schimbarea clasei politice. Noi ne propunem să câștigăm alegerile parlamentare și să ajungem la guvernare. Ținta electorală pentru PNL Vrancea este de câștigare a unui post de senator și două mandate de deputați la alegerile din 11 decembrie”, ne-a declarat președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma.

marți, 4 octombrie 2016

PNL Vrancea-38%, imposibil de atins

Ședința Biroului Politic Județean al PNL Vrancea, prezidată de către prim-vicepreședintele Teodor Atanasiu, nu a liniștit apele în partid. A fost o amestecătură de reproșuri, acuzații, interese personale, îmbârligări, răsturnări și jocuri de culise care au dat un rezultat care, la prima vedere, ar împăca și capra și varza. Au lipsit discuțiile concrete, corecte, negocierile argumentate, dorința de a aplana tensiunile și de a găsi variantele cele mai bune pentru filiala PNL Vrancea. Tensiunile nu s-au estompat, taberele nu s-au împăcat, frustrările și nemulțumirile nu au fost diminuate. Peneliștii vrânceni nu au avut un dialog real nici măcar în ceasul al douăsprezecelea. Fiecare a ținut-o pe a lui iar listele votate au ieșit parcă din neant, fiind votate cu ochii închiși, aproape în unanimitate (67 de voturi pentru, 12 voturi împotrivă și o abținere).
Cu un avânt inexplicabil, liberalii vrânceni și-au votat și o țintă electorală ce pare halucinantă, în condițiile actuale. Astfel, PNL Vrancea își propune să obțină un scor de 38% la alegerile parlamentare din 11 decembrie, ceea ce înseamnă un senator și doi deputați. Nici la alegerile locale din 5 iunie nu s-a reușit acest scor, atunci când se mobilizează cel mai bine activul din teritoriu - circa 35%. Ținând cont de disputele și tensiunile interne, de celelalte probleme, cum va reuși PNL Vrancea să obțină 38%? Nici Convenția Democrată Română, în perioada de glorie, nu a luat acest scor, Alianța DA, în 2004, a luat puțin peste 30%, PDL, în 2008, pe val, cu Băsescu în forță, a obținut tot puțin peste 30 de procente... Dar acum, cu atâtea probleme în PNL, la nivel central și județean, cum de s-a stabilit o țintă electorală atât de înaltă? Poate cu scopul de a se decapita conducerea actuală a PNL Vrancea după alegerile parlamentare? Cine are motivație să muncească în așa manieră încât filiala județeană să se apropie, măcar la vreo 5 procente, de scorul stabilit? Cine/cum se va mobiliza? Cică cei 3 candidați de pe locurile visate eligibile ar trebui să se arunce în bătălia electorală cu capul înainte și să mobilizeze activul de partid și simpatizanții din teritoriu. Cine sunt aceștia și ce pot face ei? Președintele filialei, Cătălin Toma, este primul pe lista pentru Senat. A câștigat al treilea mandat de primar al comunei Jariștea, cu scor mare, dar nu a reușit să capaciteze partidul pentru a diminua din forța PSD din județ. Modul în care a condus filiala de la începutul anului reprezintă una dintre cauzele principale ale tensiunilor interne care au explodat zilele acestea. Trecut la Senat deși voia pe primul loc la deputați, respingerea de către colegi a ”surprizei” Cornel Noană, nemulțumirile unor apropiați îi vor șubrezi poziția, influența în partid și capacitatea de a mobiliza activiștii și alegătorii. Principalul contestatar și rival al lui Cătălin Toma, în speță Ion Ștefan, a obținut o parte din obiectivele declarate cu puțin timp în urmă: nu l-a dat jos pe Toma din fruntea partidului, nu și-a impus listele sale de candidați dar a fost desemnat pe locul întâi pe lista pentru Camera Deputaților, cea mai importantă poziție și singurul loc eligibil sută la sută. Putem spune că a obținut, practic, o victorie în fața lui Toma. Dar va mai fi el interesat să alerge și să se implice în campania electorală, așa cum a făcut-o la alegerile locale, pentru a mobiliza peneliștii din teritoriu? Ion Ștefan a luat la locale 36% în Focșani, cum va scoate 38% pe județ, la alegerile parlamentare? Cât despre candidatul de pe locul al doilea de pe lista pentru Camera Deputaților, Liviu Bostan, acesta nu s-a dovedit niciodată un ”aspirator” de voturi, un politician implicat, cu notorietate și priză la public. Fără bube politico-financiare, Liviu Bostan este un actor longeviv pe scena politică județeană, fără realizări notabile, liniștit, fără a stârni emoții, tulburări sau sentimente. Conjunctura favorabilă l-a adus în funcția de prim-vicepreședinte al PNL Vrancea. S-a implicat în jocuri de culise care nu au avut, mereu, succesul scontat. Unul dintre acestea este încercarea de a constitui, la braț cu Sorin Hornea (în martie a.c., înainte ca Hornea să fie numit prefect) și în negociere cu pesediști de mâna a cincea, o structură politică județeană pentru partidulețul lui Mircea Geoană. Așadar, cei 3 - Toma, Ștefan, Bostan - trebuie să tragă tare pentru a ajunge în Parlament și să facă imposibilul pentru a obține 38% la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Cum nu a existat cu adevărat o negociere între taberele din filială, nemulțumirile persistă și chiar se amplifică. Sigur, nu puteau ajunge toți aspiranții îndreptățiți sau cu șanse pe puținele locuri considerate eligibile, dar nici nu s-a încercat o mediere reală, nu s-a discutat deschis și cu argumente. Printre ”victimele” colaterale după votarea listelor de candidați se numără Cristian Bălosu, Gabriel Postolache, Florin Nedelcu, Paul Ciubotaru, Cătălin Buscă. O mențiune specială pentru Cornel Noană, cu experiențe politice negative în PNL, atât cu Nini Săpunaru cât și cu Cătălin Toma. Cât despre Nini Săpunaru, acesta fusese scos din calcule de mai mult timp, la nivel central și județean. Nemulțumiții din PNL ar putea ridica probleme statutare și procedurale legate de votul dat în ședința BPJ. Listele de candidați votate în BPJ au fost diferite față de cele votate în ședința CJEx de duminică și, din această cauză, ar putea apărea contestații și chiar reluarea votului.
În fine, la momentul acesta, cu datele prezente, probabil că lui Oprișan îi va fi la îndemână să ”dea” al cincilea post de deputat de Vrancea unuia dintre favoriți - ALDE sau PMP. În principiu, PSD nu va putea lua mai mult de 60% la alegerile parlamentare din 11 decembrie, ceea ce înseamnă un senator și 3 deputați. Cu redistribuirile de rigoare, PNL s-ar putea baza doar pe un mandat de deputat și unul de senator. Astfel, rămâne ”disponibil” un mandat de deputat, pentru care se vor bate PNL, pe de o parte, și sateliții PSD, de cealaltă parte.   

luni, 3 octombrie 2016

Liberalii vrânceni trag tare să se înfrângă din nou

Ultimele zile de luptă în PNL Vrancea, urmate de lins rănile. Așa se prefigurează situația din acest moment din filiala județeană. Tensiunile s-au exacerbat și fiecare tabără și-a ales drumul său, în paralel, pe care să meargă până la capăt. Indiferent de capăt - prăpastie, lumină, haos - pare că nimeni nu vrea să cedeze. Președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, și fostul candidat la Primăria Focșani, Ion Ștefan, nu par a găsi vreo portiță de comunicare. Fiecare își face echipe de candidați ca într-o joacă de copii. Politica nu este nici pe departe o joacă de copii, dar mulți care activează în politică nu dau semne că s-ar fi maturizat. În organismele de conducere ale PNL Vrancea, chiar președintele Toma pare a fi în inferioritate. Nu cred că nu știau cei din interior despre acest lucru. Dar fiecare a mers cu încăpățânare pe drumul lui, fără o minimă intenție de a dialoga, de a găsi puncte comune, de a negocia, în definitiv, orice poziție. Pe lângă curvă, politica este și arta compromisului. De negociere și compromis are nevoie PNL Vrancea în acest moment. Dar mai are vreunul dintre lideri capul limpede pentru așa ceva, măcar în ultimul ceas?
Războiul intern din PNL Vrancea are un câștigător detașat, de pe margine: PSD. Fără să se străduiască, fără consum de energie, PSD&Oprișan își adaugă puncte procentuale la scorul din 11 decembrie. În ritmul ăsta în care peneliștii își dau la cap unii altora, pesediștii nu pot decât să râdă mulțumiți de pe margine și să-și facă mendrele în continuare, fără emoții. Opoziția este prea ocupată cu luptele fratricide, cu liste nenumărate, cu strategii de doi lei. Parcă e o întrecere socialistă în PNL Vrancea pentru a se autodepăși în acțiuni fără sens (să fiu eufemistic). Peneliștii țin să demonstreze că nu au înțeles nimic din istoria politică recentă, din ceea ce s-a întâmplat în ultimii 26 de ani măcar în politica județeană. Responsabilitatea pentru această situație se împarte între mai mulți lideri, plecând chiar de la președintele filialei și ajungând până la primari și șefi de organizații locale. Sigur, este, încă, timp pentru ca cele două grupări să lase orgoliile deoparte și să negocieze, eventual sub patronajul vreunui lider din conducerea națională. Răul nu a fost făcut în totalitate, se poate repara situația, în bună măsură. Dar se va dori cu adevărat? 

vineri, 16 septembrie 2016

PSD grăbește realegerea viceprimarilor Focșaniului

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a convocat pentru marți, 20 septembrie, ședința ordinară a Consiliului Local din această lună. Cutuma stabilită de consilierii locali de mai mulți ani, în mai multe legislaturi, este ca ședințele ordinare ale Consiliului Local Focșani să se desfășoare în ultima zi de joi a fiecărei luni. Dar luna aceasta, primarul Misăilă a anunțat convocarea ședinței CL mai devreme, pe 20 septembrie, în vreme ce ultima joi este pe 29 septembrie. De asemenea, în premieră, ședința programată peste 5 zile are cea mai ”săracă” ordine de zi din toate ședințele ordinare de până acum - doar 10 proiecte de hotărâre, dintre care 3 vizează problema viceprimarilor. Graba primarului nu poate fi explicată decât prin dorința majorității PSD-PMP/UNPR-ALDE-independent de a-și repune în funcție viceprimarii suspendați în urma contestației în instanță, depusă de prefectul județului în luna august. Săptămâna trecută, Primăria Focșani a primit o adresă din partea Tribunalului prin care se anunța suspendarea de drept din funcție a celor 2 viceprimari, Marius Iorga și Ionuț Mersoiu. După câteva zile, PSD a anunțat, printr-un comunicat de presă trimis în seara zilei de 14 septembrie, că viceprimarii Focșaniului au demisionat pe 13 septembrie pentru ca procesul dintre Instituția Prefectului Județul Vrancea și Primăria Focșani să nu mai aibă obiect. Instituția Prefectului ceruse administrației focșănene să revină asupra unor hotărâri adoptate în ședința de constituire a Consiliului Local, din data de 1 iulie, care nu respectau prevederile Ordonanței Guvernului nr.35/2002 privind regulamentul-cadru de constituire și organizare a consiliilor locale. Atât consilierii majorității cât și primarul Misăilă și secretarul municipiului nu au considerat necesar să ia în considerare solicitarea Instituției Prefectului și să revoce hotărârile respective.
Prin urmare, primele 3 proiecte de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Focșani vizează cele două demisii și alegerea viceprimarilor. Cel mai probabil, majoritatea PSD-PMP/UNPR-ALDE-independent, formată din 13 consilieri, va desemna drept candidați pentru cele două posturi de viceprimar tot pe Marius Iorga (PMP/UNPR) și pe Ionuț Mersoiu (PSD). 

duminică, 11 septembrie 2016

Trei luni până la parlamentare. Cu cine votăm?

Peste 3 luni, pe 11 decembrie, românii sunt așteptați să voteze senatorii și deputații care să-i reprezinte în următorul mandat de 4 ani. Imaginea politicienilor și a Parlamentului României, în general, este una dezastruoasă în ochii românilor, așa că partidele ar trebui să facă eforturi serioase de a se reforma și de a promova oameni de calitate pentru a-și mai spăla și îmbunătăți propria imagine. Se pare că, și de această dată, cuvântul reformă va fi mai mult un slogan, cu mici inserții pozitive, pe ici-colo. Prea puține schimbări reale, de substanță, se anunță și în proxima campanie electorală+viitorul legislativ. 
Dar ce vom avea la Vrancea? În primul rând, un număr mai mic de parlamentari - 7: 2 senatori și 5 deputați. În al doilea rând, la scrutinul din 11 decembrie se revine la sistemul de vot pe liste de partid. Să vedem partidele cu cine se prezintă pe aceste liste. Dintre cei 6 parlamentari PSD aleși în 2012, doi nu mai sunt în funcție: Miron Mitrea și Victor Roman. Și nici nu mai candidează. Un altul, parașutat pe la noi de la sute de kilometri depărtare, Petru Filip, nu cred că-și va mai regăsi locul pe lista din Vrancea. Ceilalți 3 au, fiecare, șanse importante de a continua încă un mandat în Parlament: Angel Tîlvăr (recent numit și președinte al PSD Diaspora), Ciprian Nica și Cristian Dumitrescu. Se vorbește însă, în mediul politic, de posibile nume noi pe care șeful PSD Vrancea le-ar dori promovate în viitorul legislativ național. Ar fi vorba chiar de el însuși, Oprișan vizând și o funcție de conducere în Senat sau Camera Deputaților. Și așa, de câțiva ani, șeful pesediștilor vrânceni stă mai mult la București sau în străinătate decât în județ, astfel că un post important la nivel național nu ar fi o dorință surprinzătoare. Se vorbește, totodată, și de alți aspiranți de fotolii parlamentare, precum Vasile Carnariu, fostul prefect Nicușor Halici sau Vasile Vatră (primarul comunei Gugești). De ce nu și o femeie pe un loc eligibil la PSD Vrancea? Totul depinde, însă, de acordul lui Marian Oprișan, iar în acest moment nimeni nu este sigur de candidatură. În cazul PSD Vrancea, calculele se fac pentru 4 locuri eligibile, cu tot cu redistribuiri: 1 senator și 3 deputați. 
În cazul PNL, un singur nume pare cert: președintele organizației județene, Cătălin Toma. Deputatul Nini Săpunaru nu mai este pe lista de preferați nici la nivel județean nici la nivel național și încearcă să găsească o soluție pentru o nouă candidatură. La rândul său, deputatul Florin Secară nu și-a exprimat, încă, o poziție clară cu privire la o eventuală nouă candidatură. În schimb, prefectul Sorin Hornea și-ar dori un loc eligibil pe listele de candidați PNL. În competiția internă pentru nominalizare s-ar putea înscrie mai mulți membri PNL Vrancea: Ion Ștefan, Cristian Bălosu, Fevronia Stoica, Liviu Bostan, Florin Nechifor, Liviu Macovei, Gabriel Bărculescu, Daniel Drăgan, Norocel Pompiliu Stroe, Dorina Vraciu, Daniel Pancu ș.a. Totuși, la PNL sunt mai puține locuri considerate eligibile. S-ar putea lua în calcul maximum 3, cu tot cu redistribuiri, la noroc: 1 senator și 2 deputați. Însă, pentru a obține acest rezultat, PNL trebuie să ia cel puțin scorul județean de la scrutinul local - 35% - iar partidele mici să nu treacă pragul electoral (să obțină sub 5% în Vrancea, chiar dacă trec pragul electoral la nivel național). 
La partidele mici nu cred că va fi înghesuială pentru candidaturi pentru că doar cu mare noroc ar putea obține rezultate care să le îndreptățească la vreo speranță  la redistribuirea națională a mandatelor, pe baza resturilor de voturi ale fiecărui partid. Noul PMP, fuzionat cu UNPR, îl va avea candidat pe locul considerat eligibil, în urma analizelor sociologice, pe actualul deputat Neagu Murgu. ALDE s-ar putea prezenta în fața electoratului pentru a trece de pragul de 5% și a spera la o redistribuire norocoasă cu Ionel Cel-Mare sau cu foști candidați pe lista de consilieri județeni, precum Maricica Vrabie sau Radu Ignat. N-ar fi exclus nici fostul candidat la Primăria Focșani, Lucian Vulpe, retras în umbră în ultimele luni (asta numai dacă mai vrea să continue în politică). Oricum, voturile pe care le vor obține formațiunile lui Traian Băsescu și, respectiv, Călin Popescu Tăriceanu depind și de evoluții de moment, de jocuri de culise, de interesele de la București, de candidați surpriză etc. ”Vedeta” localelor - USB, acum USR - nu pare a prinde rădăcini, în scurt timp, în județul nostru. Cred că vor avansa liste de candidați (cel puțin așa ar fi normal dacă vor să facă politică) doar pentru a testa ”piața” și a aduna voturi pentru scorul național al formațiunii. Deputatul ex-PNL/ex-UNPR/acum independent (afiliat grupului PRU  al lui Bogdan Diaconu), Laurențiu Țigăeru Roșca, nu pare a-și mai găsi locul pe scena politică. Poate că va candida, de formă, de la formațiunea creată artificial de PSD (și nu numai), dar nimic nu-i sigur. Cât despre alte formațiuni sau alianțe ce s-ar putea forma pentru alegerile parlamentare (de exemplu Alianța Națională cu PNȚCD, a lui Marian Munteanu), acestea vor fi doar de decor. 
Așadar, pentru moment, oferta politică pentru alegerea senatorilor și deputaților pe următorii 4 ani nu pare atractivă. Se pare că nu este cazul să ne așteptăm la schimbări importante, de fond, la surprize plăcute sau la nume care să însemne ceva pentru comunitatea județeană, care să ofere încredere și speranță. Dar, cine știe?    

vineri, 2 septembrie 2016

Laurențiu Țigăeru Roșca a schimbat partidul

Noi mișcări de trupe în Parlament odată cu începerea ultimei sesiuni parlamentare din actualul mandat. Mai mulți senatori și deputați au anunțat că schimbă partidul, în ultimele zile. Astăzi, Senatul și Camera Deputaților și-au început lucrările iar anunțurile privind modificările din grupurile parlamentare au abundat. Printre cei care au schimbat partidul se numără și deputatul de Vrancea Laurențiu Țigăeru Roșca. Acesta și-a anunțat afilierea la grupul deputaților reuniți în jurul lui Bogdan Diaconu – Partidul România Unită. Fost membru PSD, Bogdan Diaconu a înființat, anul trecut, un nou partid cu tentă naționalistă. În ultima vreme, mai mulți parlamentari au anunțat aderarea la această formațiune nouă: Sebastian Ghiță, Mihai Sturzu, Cristian Rizea, Daniel Savu ș.a. Totodată, se vorbește foarte mult de posibilitatea ca Victor Ponta să preia șefia acestui partid în cazul în care nu-și va mai găsi locul pe listele de candidați PSD.
Laurențiu Țigăeru Roșca s-a înscris în PNL în anul 2011 și a devenit, la scurt timp, președinte al organizației Focșani. În 2012 a obținut mandatul de deputat USL/PNL, în Colegiul 5 Mărășești. După alegerile europarlamentare din 2014, Țigăeru a demisionat din PNL și s-a înscris în UNPR. Între timp, a încercat o reapropiere de PNL, demers care nu s-a mai realizat. Iar acum, după absorbția UNPR de către PMP, Laurențiu Țigăeru Roșca și-a prezentat demisia din noul PMP și s-a alăturat Partidului România Unită, formațiune care nu are, încă, grup parlamentar.

joi, 25 august 2016

”Operele” din pușcării, reglementate drastic

Guvernul a aprobat procedura privind elaborarea de lucrări științifice publicate sau de invenții brevetate de către persoanele private de libertate aflate în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor. Procedura este necesară aplicării reglementărilor potrivit cărora, începând cu 31 august 2016, persoanele care execută măsuri privative de libertate și elaborează lucrări științifice sau realizează invenții în perioada de detenție pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate pe durata executării pedepsei și numai în baza confirmării caracterului științific al lucrării respective, respectiv a brevetului, în cazul invențiilor. Amintim faptul că aceste reglementări au fost adoptate de Guvern în luna iunie 2016, prin OUG 24/2016.
Guvernul a modificat și completat în acest sens Hotărârea nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Potrivit noilor reglementări, confirmarea caracterului științific al lucrărilor se face de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care, în baza unei cereri scrise adresate de către deținut conducerii penitenciarului, desemnează aleatoriu trei evaluatori din baza de date. De menționat că evaluatorilor nu li se comunică identitatea autorului lucrării, iar identitatea evaluatorilor rămâne confidențială. În ceea ce privește publicarea lucrării științifice, aceasta se realizează prin grija și pe cheltuiala deținutului, la edituri recunoscute la nivel academic și fără implicarea administrației penitenciarului. În cazul invențiilor, demersurile pentru obținerea brevetului de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci se realizează exclusiv de către deținut.
Elaborarea de lucrări științifice sau realizarea de invenții în timpul pedepsei privative de libertate se poate face numai în baza unei aprobări obținute în acest sens din partea directorului penitenciarului. La cererea formulată de către deținut se va anexa și o recomandare scrisă privind relevanța tematicii pentru cercetarea științifică și argumentele privind includerea temei într-un domeniu și specializare universitară stabilite de nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare, din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea. De asemenea, este prevăzută expres obligația deținuților de a suporta cheltuielile generate de acordarea
caracterului științific al unei lucrări, respectiv de brevetarea unei invenții, potrivit procedurilor de drept comun.  În plus, activitățile pe care le implică realizarea unei lucrări științifice sau invenții nu pot depăși durata de lucru prevăzută de legislația muncii și nu se pot suprapune cu alte tipuri de activități lucrative sau de altă natură pe care le efectuează deținuții.
Pe perioada elaborării lucrării științifice sau a invenției, activitatea deținutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel nominal de pontaj la sfârșitul fiecărei zile. La rândul său, deținutul are obligația de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat atât  de el, cât și de persoana desemnată să-i monitorizeze activitatea. În cazul unei decizii de transferare a deținutului într-un alt penitenciar, activitatea de elaborare a lucrării științifice ori de realizare a unei invenții desfășurată de deținut se suspendă până la revenirea în penitenciar sau până la transferarea în alt penitenciar.

luni, 22 august 2016

Mircea îl execută pe Hornea

Prefectul județului Vrancea, Sorin Hornea, are de achitat un credit mai vechi iar creditorul a apelat la o firmă de recuperare pentru a-și încasa banii. Această firmă va face recuperarea creditului prin executorul judecătoresc Bogdan Mircea, din Adjud, fratele fostului prefect Dragoș Mircea. Modalitatea de recuperare a creditului este poprirea pe salariul de prefect. Angajatorul, în speță Instituția Prefectului Județul Vrancea, nu a dat curs solicitării executorului privind poprirea pe salariul prefectului și, prin urmare, s-a apelat la instanță. La rândul său, Sorin Hornea a contestat executarea în instanță.
Astfel, pe rolul Judecătoriei Focșani, Secția Civilă, s-a înregistrat, pe data de 17 august, cu numărul 11065/231/2016, acțiunea de executare: petent este Biroul Executor Judecătoresc Mircea Bogdan Constantin, creditor este SC Kruk Internațional SRL, debitor este Hornea Sorin Ionel Florin iar Instituția Prefectului Județul Vrancea are rolul de terț poprit. A doua zi, pe 18 august, s-a înregistrat tot pe rolul Judecătoriei Focșani, cu numărul 1263/173/2016, contestație la executare: Hornea Sorin Ionel Florin este contestator, SC Secapital S.A.R.L. (firmă cu sediul central în Luxembourg, care se ocupă cu preluarea creanțelor de la bănci și instituții financiare) prin SC Kruk Internațional SRL și Biroul Executor Judecătoresc Mircea Bogdan Constantin sunt intimați. La cele două acțiuni depuse, instanța nu prezintă alte amănunte legate de data primei înfățișări.
Nici prefectul Sorin Hornea nu a oferit mai multe amănunte cu privire la acest creditat neachitat pentru care este executat silit.”Este vorba de un credit mai vechi, nu pot să vă spun exact despre ce sumă este vorba și în ce an l-am contractat”, ne-a spus Sorin Hornea. Conform declarației de avere postată pe site-ul Instituției Prefectului Județul Vrancea, la capitolul ”Datorii” prefectul Sorin Hornea figurează cu un credit în valoare de 34.950 de euro, contractat în anul 2005 la Banca Comercială UniCredit Țiriac, scadent în anul 2019. La executarea silită prin poprirea pe salariu se oprește, lunar, circa o treime din salariul debitorului respectiv până la recuperarea creanței.

miercuri, 17 august 2016

PNL a stabilit numele noului președinte al organizației Focșani

Reunit ieri seară, Consiliul Județean Executiv al PNL Vrancea a desemnat un nou președinte pentru organizația municipiului Focșani. La propunerea președintelui PNL Vrancea, Cătălin Toma, cel care va prelua (ca interimar) șefia organizației PNL Focșani este consilierul județean Pompiliu Norocel Stroe. Urmează ca propunerea lui Cătălin Toma să fie validată în ședința Biroului Politic Județean al PNL Vrancea de astăzi după amiază.
În ultimele două luni, organizația municipală a avut 3 președinți: Cristian Bălosu, Ion Ștefan și Cătălin Toma (care preluase șefia până la desemnarea unui nou președinte). Până la ședința de ieri, în PNL Vrancea s-au vehiculat mai multe nume de posibili președinți ai celei mai importante organizații locale: Liviu Bostan, Cristian Bălosu, Daniel Pancu, Ion Ștefan, Dorina Vraciu, Paul Ciubotaru. Deși se dorește o calmare a spiritelor, este puțin probabil că numirea în funcția de președinte al PNL Focșani a lui Pompiliu Norocel Stroe va avea darul de a pune capăt disputelor și tensiunilor interne din rândul liberalilor vrânceni. Acesta va fi ajutat de Constantin Trifan din poziția de secretar general și va trebui să-și alcătuiască o structură de conducere cu care să pregătească alegerile parlamentare de peste câteva luni.
Pompiliu Norocel Stroe activează în domeniul afacerilor și provine de pe filiera fostului PDL. Odată cu realizarea fuziunii PNL-PDL, Stroe a devenit secretar general adjunct al noului PNL iar de curând a preluat atribuțiile de secretar general al PNL Vrancea, în urma demisiei lui Georgel Constantin. El a fost ales consilier județean la alegerile locale din 5 iunie. Este posibil ca Pompiliu Norocel Stroe să candideze și pentru Parlament, pe un loc eligibil, în calitate de președinte al celei mai mari organizații locale. Totodată, candidatura lui Stroe ar respecta și negocierile dintre foștii peneliști și foștii pedeliști cu privire la împărțirea locurilor eligibile pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă va fi președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma. Printre alte nume vehiculate în PNL Vrancea pentru a ocupa o poziție eligibilă (la Senat sau la Camera Deputaților) se numără Nini Săpunaru, Ion Ștefan, Fevronia Stoica, Cristian Bălosu, Sorin Hornea.

sâmbătă, 30 iulie 2016

Alba-neagra cu două treimi în Consiliul Local Focșani

Matematica și interesele politice ajung rareori la un numitor comun. Matematica este o știință exactă, pe când politica se joacă, cel puțin la noi, numai pe nisipuri mișcătoare. Se afirmă, se confirmă, se neagă, se înfierează, se întoarce, se nuanțează, se aprobă, se respinge etc. același lucru, de multe ori, în aceeași zi sau într-un interval scurt de timp, de aceleași persoane, în funcție de interese. O situație confuză, de acest gen, s-a petrecut în ședința Consiliului Local Focșani din data de 28 iulie. Proiectul aflat în dispută a fost la nr. 24 de pe ordinea de zi: ”aprobarea încredințării în folosință gratuită Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani până la data de 31.03.2021 a obiectivului de investiții ”Amenajarea spațiului verde Cartier Mîndrești, Cartier Focșani Sud și Cartier Laminorul”, având suprafața de 122.844 mp”. Acest proiect se încadrează în prevederile art.45, alin.3 din Legea nr.215/2001 a administrației publice locale - ”hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție”. Consilierii locali PNL au solicitat explicații cu privire la modul în care Direcția de Dezvoltare Servicii Publice va reuși să întrețină toate aceste spații verzi și alei, ținând cont de numărul redus de personal și utilaje. De cealaltă parte, majoritatea PSD-UNPR/PMP-ALDE-independent a susținut că se vor rezolva toate problemele (deși sunt spații verzi deja uscate, înainte/după recepția lucrărilor), în ciuda lipsurilor unității din subordinea Primăriei Focșani. De menționat că lucrările de amenajare a spațiilor verzi din cele 3 cartiere ale Focșaniului s-au ridicat la suma de 8,4 milioane de lei. Deși nu s-au stabilit în mod clar modalitățile prin care Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani se va achita de această nouă responsabilitate, cei 13 consilieri ai puterii au votat proiectul de hotărâre iar ceilalți 7 consilieri PNL nu. În acel moment, s-a ridicat, firav, problema valabilității/ legalității votului/ adoptării proiectului respectiv cu 13 voturi din 20 de consilieri în funcție. Imediat, secretarul municipiului, Eduard Corhană, cel care avizează legalitatea actelor din administrația focșăneană, a precizat că proiectul a trecut. În opinia sa, 13 înseamnă două treimi din 20. Matematic, două treimi din 20 înseamnă 13,32. După cum se vede, 13 este mai mic decât 13,32 și, în consecință, 13 nu reprezintă, matematic, două treimi din 20. Probabil că PSD și secretarul Corhană au interpretat că se poate rotunji în minus votul, astfel încât proiectul a fost adoptat cu mai puțin de două treimi din voturile necesare, conform legii. Poate se va găsi și un paragraf normativ care să spună că două treimi se traduce și prin mai puțin de două treimi. Este posibil ca acest punct să facă obiectul unui nou aviz de nelegalitate din partea Instituției Prefectului. Iar până când PNL va reveni la numărul de 8 consilieri și CL Focșani la numărul total de 21, vom mai asista la astfel de interpretări atunci când va fi nevoie de două treimi: 13=13,32=două treimi. Între timp, poate se găsește cineva să lămurească, pe text de lege clar, care este treaba cu fracțiile, subunitățile, treimile, jumătățile etc.   

marți, 26 iulie 2016

Primarul Misăilă își aranjează angajarea unui administrator public

Ceea ce se vorbește de câteva luni, așa cum ați putut citi în Vrancea24, PSD vrea să-și planteze cel puțin un om de încredere în coasta primarului municipiului Focșani. Și, cum primar a fost ales candidatul PSD Cristi Misăilă, atunci cabinetul primarului va fi completat, în premieră, cu personal din sursă externă. Astfel, în ședința ordinară a Consiliului Local Focșani de săptămâna viitoare, punctul numărul 13 al ordinii de zi este următorul: ”proiect de hotărâre privind stabilirea criteriilor și procedurii de numire și eliberare din funcție și atribuții ale administratorului public din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Focșani”. Prin urmare, primarul Cristi Misăilă își va angaja un administrator public pe durata mandatului său. Printre numele vehiculate pentru ocuparea acestei funcții (cu rol de conducere, practic, a treburilor Primăriei Focșani) se numără cele ale fostului ministru Iulian Ghiocel Matache și, respectiv, fostului viceprimar Gabriel Ionel Necula. Ambii sunt cunoscuți ca oameni de bază ai PSD, cu legături în tot ceea ce înseamnă mediul politic-administrativ-economic al județului Vrancea - contractele de investiții cu fonduri publice guvernamentale/ județene/ locale, contractele cu fonduri europene ale administrațiilor publice și ale mediului privat, investițiile private, Grupurile de Acțiune Locală etc. Deocamdată, Ghiocel Matache a revenit la Consiliul Județean Vrancea, pe un post de consilier, iar Gabriel Necula s-a întors în mediul privat după ce a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Pe lista PSD de trimitere la cabinetul primarului Focșaniului, ca mâna dreaptă a lui Misăilă, s-ar mai putea afla fostul prefect Nicușor Halici (intrat, totuși, într-un con de umbră și ieșit, aparent, din lista preferințelor lui Marian Oprișan). Contactat telefonic, primarul municipiului Focșani ne-a declarat că nu s-a stabilit nimic în privința angajărilor la cabinetul său:”prin acest proiect de hotărâre eu doar am vrut să creez premisele pentru eventuala angajare a unui administrator public. Este un post prevăzut de lege și mă voi supune hotărârii pe care o vor adopta consilierii locali”, ne-a precizat Cristi Misăilă. Conform legii, la cabinetul primarului municipiului Focșani (reședință de județ) pot fi angajați, pe durata mandatului, un administrator public și 4 consilieri personali. Fostul primar Decebal Bacinschi nu a avut niciun angajat personal la cabinetul său pe întreaga durată a celor 4 mandate.

joi, 14 iulie 2016

Tensiunile din PNL Vrancea, faza pe amenințări și decapitări

Lunile de vară nu sunt deloc liniștite în PNL Vrancea. După alegerile locale din 5 iunie au început mai multe mișcări de repoziționare și de creare de grupuri de influență pentru a prelua controlul organizației și, implicit, pentru a impune anumiți candidați la alegerile parlamentare din toamnă. Pe indecizia și lipsa unor măsuri ferme, radicale, din partea președintelui organizației județene, Cătălin Toma, s-au accentuat tensiunile dar și disputele și pretențiile personale. Evoluția evenimentelor din PNL Vrancea ați putut-o citi pe Vrancea24, așa că nu mai insist asupra lor. Doar pe scurt: Ion Ștefan a ținut să pună mâna pe organizația PNL Focșani (după ce și-a impus consilierii locali pe care i-a dorit) și, cu ajutorul secretarului general al PNL Vrancea, Georgel Constantin, a reușit să o preia, săptămâna trecută. În prima ședință a PNL Focșani de luni seară, Ion Ștefan și-a stabilit o echipă de conducere care îl avea în prim plan pe Ionuț Filimon, consilier local, cunoscut cu probleme penale de acum mai bine de 10 ani. Numirea lui Filimon ca secretar general al PNL Focșani s-a făcut exact după ce președintele PNL Vrancea solicitase public retragerea din posturile de consilieri a liberalilor cu probleme din trecut, Ionuț Filimon și Viorica Pleșa. Mai mult, Filimon ar fi proferat diverse acuzații și amenințări la adresa colegilor săi de partid, inclusiv a lui Cătălin Toma. Acest lucru a fost urmat de o ședință a conducerii PNL Vrancea, marți seară, în care s-a revocat numirea lui Ion Ștefan ca președinte al organizației municipale, funcție preluată, ca interimar, de liderul organizației județene, Cătălin Toma. De remarcat că, deși au fost invitați, Ion Ștefan, Georgel Constantin și prim-vicepreședintele PNL Vrancea, Liviu Bostan, nu au participat la această ședință. Se pare că, în scurt timp, se va încheia cariera politică în PNL a lui Filimon (și nu numai). ”Ca om politic și ales al unei comunități, am considerat că este important să fiu deschis la dialog și tolerant, cerând însă același lucru celor din jur. Dezamăgirea este mare atunci când oameni care au primit șansa să-și demonstreze buna credință aruncă cu noroi in munca și imaginea unui om, având ca justificare doar propriul interes meschin. Acțiunile și declarațiile lui Filimon Ionuț depășesc orice limită a bunului simț. O vorbă spune că mărul putred trebuie aruncat din coș, altfel strică tot coșul”, a scris președintele PNL Vrancea pe contul său de Facebook.
Apoi, Cătălin Toma a revenit, astăzi, cu un comunicat de presă prin care anunță că are informații că se va începe o campanie negativă la adresa sa în spațiul public, cu scopul de a-l discredita. Liderul PNL Vrancea susține că nu va ceda șantajului sau presiunilor de orice fel.Le transmit, totodată, tuturor celor care se ocupă, în subteran, cu șantaj și amenințări directe sau indirecte la adresa mea, că nu sunt șantajabil și tocmai de aceea am solicitat demisii din PNL. Dacă aș fi fost altfel decât onest, nu aș fi solicitat colegilor să facem curățenie în partid. Jocurile de culise trebuie să înceteze în interiorul PNL. În altă ordine de idei, PNL Vrancea vrea să respecte procedurile statutare și să ia hotărâri după analize serioase, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză internă înainte de a se lua decizia solicitării demisiilor colegilor cu probleme penale”, explică președintele PNL Vrancea.
Fără a deține informații suplimentare, putem spune că PNL Vrancea va retrage sprijinul politic consilierilor cu probleme din trecut – Ionuț Filimon și Viorica Pleșa – iar secretarul general Georgel Constantin va fi trimis la pensie (așa cum el însuși promisese că se retrage, odată cu încheierea alegerilor locale). De asemenea, nici pe Ion Ștefan nu îl vom mai vedea în prim planul politicii și nici în Consiliul Local Focșani (el și-a anunțat colegii de partid că renunță la mandatul de consilier local). Gestul său ar putea fi urmat și de alți consilieri apropiați. Cu această ocazie, se reduce la maximum influența și posibilitatea de revenire la butoane ale lui Nini Săpunaru. O altă consecință ar fi și reducerea numărului de aspiranți la locurile considerate eligibile de pe listele de candidați pentru Parlament: 2 deputați și 1 senator. Printre aceștia, s-ar putea regăsi Cătălin Toma, Daniel Pancu, Cristian Bălosu, Fevronia Stoica, Sorin Hornea, Laurențiu Țigăeru Roșca, Daniel Drăgan. Perioada imediat următoare este și un test pentru președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, de a-și demonstra capacitatea de a lua decizii radicale, de a tăia în carne vie și de a-și asuma reponsabilități și acțiuni care-i deranjează pe unii colegi din partidul său. De modul în care va gestiona situația internă actuală depinde și viitorul său ca lider politic. Cum îţi așterni, așa dormi. 

joi, 7 iulie 2016

Conducere nouă, obiceiuri vechi

Noua conducere a administrației publice focșănene păstrează linia trasată de predecesorii săi. Este același partid la putere iar mulți dintre foștii consilieri PSD și-au continuat mandatele, așa că vor continua și practicile impuse de șeful PSD Vrancea. În cadrul unei ședințe extraordinare (caracterul extraordinar nu se poate justifica dacă citim legea, dar asta este o altă practică a administrației PSD), luni seară, cu 20 de minute întârziere, majoritatea din Consiliul Local a votat alocarea unei sume de aproape 150.000 de euro pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Focșani. Suma se sparge în câteva bucăți, pentru diverse activități, dar grosul de peste 500.000 de lei se va scurge, ca de obicei, în neantul spectacolelor din Piața Unirii. Fără explicații, fără detalii, fără justificări clare. Doar că banii se vor da unei firme care se ocupă de tot ce înseamnă organizarea spectacolelor. Iar această firmă privată nu poate fi obligată să dezvăluie cum folosește banii publici. Cam astea sunt explicațiile reprezentanților Consiliului Județean Vrancea și ai Primăriei Focșani, de mulți ani, atunci când sunt întrebați despre modul în care sunt cheltuite miliardele de la bugetele publice pe spectacolele în aer liber.
În prima ședință în noua formulă a Consiliului Local Focșani s-au păstrat reminiscențele din campania electorală, cu tensiunile, atitudinile și populismele de rigoare, atât din partea puterii cât și din partea opoziției. Pe de o parte aroganța puterii, de cealaltă parte slăbiciunea opoziției. Firesc, cel puțin pe la noi, funcționarii publici au ”tras” cu puterea PSD (au fost și periați, în consecință – viceprimarul Marius Iorga a spus în plen că angajații primăriei nu au avut timp la dispoziție să pregătească organizarea Zilelor Municipiului Focșani din cauză ca s-a constituit târziu Consiliul Local. Chiar așa? Dar nu se știa că se organizează manifestări cu ocazia acestei sărbători de atâția ani? Plus că s-a văzut din noaptea de 5 iunie că tot PSD a câștigat alegerile și, prin urmare, se merge pe aceeași linie.). În fine, de astăzi, 5 iulie, au început Zilele Municipiului Focșani. Chiar dacă nu se vede, însă era musai să înceapă de pe 5 iulie, că așa se stabilise de mult iar PSD&funcționarii publici știau asta. Sunt mulți bani de justificat iar ”timpul nu ne iartă”, după cum a grăit noul primar Cristi Misăilă. Da, nu ne iartă banii noștri, ni-i înșfacă fără milă.

miercuri, 22 iunie 2016

Jocurile din PNL în folosul PSD

Peneliștii vrânceni încearcă să aplice, în aceste zile, principiul liberal ”Prin noi înșine”. Deformat de la sensul normal, brătienesc, dar ideea este aceeași. La PNL Vrancea, ”Prin noi înșine” nu înseamnă că se străduiesc să dărâme mamutul PSD și să preia frâiele administrației județene. În niciun caz. La ei, ”Prin noi înșine” se traduce prin acțiunile de autodistrugere, în folosul PSD. Mastodontul roșu nu trebuie să se zbată prea mult să câștige pentru că peneliștii fac tot posibilul să se împiedice singuri. Își dau la gioale între ei până când cad lați iar PSD se strică de râs acolo sus, departe de duelurile fratricide din PNL. Nu este prima dată, e adevărat, PNL are talent în a-și da cu stângul în dreptul. La fel ca întreaga opoziție post-decembristă.
Să revenim la PNL Vrancea. Cu toate că s-a clamat un rezultat deosebit de bun la alegerile locale din 5 iunie și nu s-au cerut demisii (mai ales acolo unde rezultatele au fost peste mediile naționale), iată că apele s-au învolburat destul de repede, ca după o aversă de vară. S-au dezvoltat strigături, tensiuni, certuri, ”amintiri” recente/ mai vechi, emoții și spirit revoluționar pe care le-au ținut ascunse până acum. S-au consumat doar în interiorul ființei lor, probabil. Ca la fiecare astfel de situație, cei care au prins curaj și au gura mare sunt cei mediocri, în general, cei care nu pot aduce plus valoare unei organizații de orice fel și, implicit, voturi însemnate pentru o victorie electorală (mai ales în confruntarea cu PSD). Dacă îi scoți pe stradă, abia pot aduna câteva voturi, individual, pe barba lor. Luptăcioșii ăștia post-electorali nu au fost în stare să convingă oamenii să vină la vot, mai ales în Focșani, acolo unde existau premisele favorabile unei victorii pe 5 iunie. Ce să mai spunem de obținerea unor rezultate pozitive în lupta cu PSD… ”Vitejii” peneliști strâng, acum, și semnături de la membrii creduli, spunându-le diverse variante: ba că să-i dea un vot de susținere lui Ion Ștefan (deși acesta nu ceruse nimic!), ba că trebuie demis președintele organizației municipale Cristi Bălosu (pentru că PNL Focșani a obținut ”doar” al zecelea rezultat pe țară la nivelul organizațiilor municipiilor reședință de județ!), ba că să se facă o adunare mare de analiză, ba că … În loc să fie supărați pe ei înșiși că n-au fost în stare să aducă cel puțin 50% dintre focșănenii cu drept de vot la urne și să câștige, astfel, Primăria și Consiliul Local Focșani, unii candidați PNL (o parte pe locurile eligibile și cu mandatul în buzunar) au început să caute țapi ispășitori. Alții ar fi vinovați de impotența lor politică, ei n-au nicio responsabilitate. Caută și prin afara partidului, ca să vezi! Sau ăsta e ordinul pe unitate acum, mai știi? Iar îmi amintesc de turul al doilea al alegerilor locale din 2008, de cum a pierdut Alin Trășculescu postul de primar. La rândul său, fostul candidat PNL pentru Primăria Focșani le-ar fi spus că nu l-ar prea interesa să preia șefia organizației municipale. Atunci, ”vitejii” se adună pe unde pot, pe grupulețe, și își bat capul doar cu schimbarea lui Bălosu. Dar cică nu găsesc pe cineva potrivit pe care să-l manipuleze sforarii lor și pe care să-l pună președinte. Unii au avansat numele unui posibil înlocuitor, consilierul județean Liviu Bostan (nici acesta nu și-a exprimat, însă, intenția de a prelua șefia organizației PNL Focșani!). Îmi amintesc de o altă strângere de semnături, la sfârșitul anului trecut, împotriva desemnării lui Cristi Bălosu în funcția de copreședinte al PNL Vrancea și pentru susținerea lui Mihai Copaci. Nu s-a reușit manevra. Între timp, a intrat și DNA pe fir și a lămurit ”varianta” Mihai Copaci.
Cei care agită apele în PNL Vrancea par a fi întorși cu cheița de cineva. De cineva interesat în a menține o stare de tensiune și a manipula, apoi, situația în sensul dorit. Sunt oameni care au avut și mai au, încă, avantaje de pe urma colaborării cu PSD. Sunt alții care își doresc, în adâncul sufletului lor, ca Oprișan&PSD să le arunce un oscior, cât de mic, și să se simtă, astfel, mândri că sunt băgați în seamă de ”domnul președinte”. Alții au niște frustrări/ vanități personale iar restul sunt creduli, pur și simplu. În depărtare se observă privirile ca de pradă ale unor politicieni hârșiți, gen Oprișan sau Săpunaru, care nu vor să-și piardă influența. Un PNL ieșit din structura ”sistemului”, fără a mai fi controlat la număr de voturi, la rezultate, la număr de aleși locali, la nominalizările pentru diverse funcții publice nu este de dorit. Un PNL care nu ar mai răspunde la anumite comenzi roșii ar da peste cap jocurile și calculele dinainte stabilite. Sforarii nici nu se arată. Ba chiar nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Au destui sub ei care să le satisfacă interesele. Iar la PNL este chiar prin ei înșiși.

vineri, 10 iunie 2016

Primării din Vrancea decise „la mustață”

Şi la aceste alegeri locale 2016 în Vrancea, au existat unele comune în care rezultatul a depins  doar de câteva zeci de voturi.
Din acest punct de vedere, în comuna Andreiaşu de Jos s-a înregistrat cel mai echilibrat scor. Aici, candidatul PSD a câştigat alegerile la o diferenţă mică, de doar 25 de voturi.
Cristian Vasilică-PSD a obţinut 410 voturi, în timp ce primarul în funcţie, Ionel Budeanu-PNL, a luat 385 de voturi. La Tătăranu, Bănel Bărbieru, cunoscut în trecut ca un lider al fostului PDL Vrancea, a câştigat alegerile cu doar 29 de voturi în faţa contracandidatului său liberal, Eugen Popa. Bărbieru a luat 748 de voturi, respectiv 35,75%, în vreme ce Popa a obţinut 719 voturi, reprezentând 34,36%.
La Broșteni, diferența dintre cei doi candidați, Emilian Dumitriu-PNL (350 voturi) și candidatul PSD Sorin Butu (259 voturi) a fost de 91 de voturi.
În comuna Chiojdeni, candidatul PNL Grigore Constantin a obținut 670 de voturi, față de cele 604 ale candidatului PSD, Vivi Micu.
La Năruja, candidatul PSD Grigore Mihăeș a obținut 585 de voturi, cu 95 mai multe decât candidatul PNL Nicu Popescu (490).
La Garoafa, candidatul PSD Gheorghe Maghiaru a obținut 764 voturi, iar următorul pe listă a fost candidatul ALDE Marin Mărgeluș, cu 688 de voturi.
La polul opus, cel mai disproporţionat scor s-a înregistrat în trei comune. Este vorba despre Cîrligele, unde candidatul PSD Ştefan Moscu nu a avut nici un competitor în cursă şi a luat 100% din voturi, la Vintileasca, unde Georgel spătaru a obţinut un scor de 96% şi la Vîrteşcoiu, unde Viorel Mîrza a obţinut 92,3% din sufragii.

marți, 7 iunie 2016

PNL și BCS găsesc explicații

Liderii PNL Vrancea susțin că au obținut un rezultat foarte bun la alegerile locale. La fel ca Gorghiu&Blaga, peneliștii vrânceni anunță, triumfalist, că ”PNL Vrancea a obținut cel mai bun scor din istoria partidului de după 1989 - circa 35%”. Cu 19 primari din totalul de 73, cu 12 consilieri județeni din 33 și cu 8 consilieri locali în Focșani din totalul de 21, PNL Vrancea se complace în iluzia unui rezultat foarte bun, în condițiile în care PSD a luat 54 de primării și peste jumătate din numărul de consilieri județeni. Optimismul exagerat afișat de peneliștii vrânceni în timpul campaniei electorale, cu un plus în dreptul președintelui Cătălin Toma și al candidatului Ion Ștefan, s-a dovedit a fi un balon de săpun în ziua scrutinului. Cifrele sunt prezentate în așa manieră încât să se vadă aspectele pozitive, cu omiterea realității crude: PSD este cam peste tot, cu toate hățurile administrației publice județene în mână. Scrutinul din 5 iunie 2016 nu a adus o schimbare ci o reconfirmare a puterii absolute a PSD în Vrancea. Sigur, absenteismul mare de la vot în rândul alegătorilor de până în 45 de ani și al celor din Focșani poate fi încadrat la capitolul cauze ale rezultatelor PNL. Dar cine i-a împiedicat pe candidații și militanții PNL să-i convingă pe alegătorii tineri și pe cei din zona activă să vină la vot? Cu doar 38% prezență la vot și cu unele greșeli de campanie electorală, putem folosi un joc de cuvinte des întâlnit în asemenea situații: nu PSD a câștigat alegerile în municipiul Focșani ci PNL a pierdut alegerile. Despre modul în care s-a desfășurat campania electorală și cauzele rezultatelor PNL se va mai scrie. În schimb, în interiorul organizației au apărut, deja, acuze, certuri, voci răstite, viteji post-război și cereri de demisii. Poate că după o nouă perioadă de opoziție, PNL s-ar putea împrospăta și revigora.
Și institutul de cercetare sociologică a transmis presei un comunicat în care explică diferența foarte mare dintre exit-poll și rezultatul scrutinului din Focșani. Șeful BCS vorbește de implicarea PSD, de atitudinea și acțiunile BEM, BEJ și ale forțelor de ordine. Sugerează, chiar, că s-ar fi produs lucruri ciudate în timpul cât operatorii de sondare au fost îndepărtați din perimetrul secțiilor de votare. ”Analizând ulterior rezultatele votului, s-a constatat că tocmai în acele locații în care operatorii BCS au fost excluși din secții si hărțuiți de către președinții secțiilor de votare și polițiști, s-a produs o creștere spectaculoasă a voturilor pentru Cristi Misăilă. Acele zone nu reprezentau tradițional fiefuri puternice ale PSD și ale candidatului, conform măsurătorilor anterioare, ca dovadă că, la reluarea sondajului, voturile pentru PSD au fost semnificativ mai puține. Operatorii BCS care au rămas în preajma locațiilor de vot au spus că au văzut aceleași mașini care veneau la 10-15 minute aducând câte 2-3 oameni la vot. Cine este în măsură să se sesizeze și să explice cum s-a produs o creștere de peste 9 procente (imposibilă din punct de vedere statistic într-un proces electoral normal!) în acele zone în care măsurarea științifică a votului a fost suspendată pentru mai multe ore, anulându-se ilegal decizia BEC de către BEM Focșani?”, susține Bruno Ștefan, șeful BCS. Păi dacă sunt semne de întrebare, de ce s-au mai publicat rezultatele unui sondaj care nu asigura o acuratețe a cercetării? A forțat cineva să se dea publicității datele respective? Și-a asumat cineva responsabilitatea acurateții rezultatelor sondajului? Un cap limpede ar fi împiedicat producerea unui episod telenovelistic gen ”Mihaela, dragostea mea”

marți, 24 mai 2016

Gogoși electorale: lipsa autostrăzii a împiedicat dezvoltarea județului Vrancea

Mulți candidați la alegerile locale din 5 iunie se prezintă ca fete mari în fața vrâncenilor. Vin cu planuri peste planuri, proiecte de investiții, de atragere a fondurilor europene, de sprijinire, de construire, de sănătate, de educație ș.a.m.d. Dar ce au făcut până acum, în funcțiile deținute? Sunt primari cu 3-4-5-chiar 6 mandate care candidează și în acest an și prezintă, bombastic și ipocrit deopotrivă, planuri de guvernare locală. Parcă au descoperit acum fondurile europene, strategiile de dezvoltare, proiectele de finanțare, fondurile nerambursabile! La fel și clonele lor. Vedem că PSD - cu Oprișan&Misăilă în frunte - ne amețește cu tot felul de proiecte și soluții de dezvoltare de parcă n-ar conduce ei Vrancea de atâția ani! Ne anunță PSD, prin vocile principale ale cuplului de atac Oprișan&Misăilă, ce bine ne vor face ei și ce bine o vom duce după data de 5 iunie. Dar până acum? Cu PSD la butoanele Consiliului Județean Vrancea din 1992 și la conducerea Primăriei Focșani din anul 2000 am ajuns pe primele locuri din coadă sub toate aspectele nivelului de trai și de dezvoltare edilitară. Iar acum ne prezintă, triumfalist, ipocrit și inocent, ce lucruri extraordinare au pregătit ei pentru vrânceni dacă-i mai votăm o dată ... și încă o dată ... și tot așa. 
Candidatul aruncat de Oprișan în lupta pentru Primăria Focșani (cam ca mielul la tăiere) ne spune, sacadat, lecția învățată de la partid. Cum se gândește PSD la investitori, cum va crea condiții, cum va rezolva infrastructura, cum se vor crea locuri de muncă, cum vor atrage investitorii, cum se va dezvolta Focșaniul, cum va prospera și județul ... Dar ce i-a împiedicat pe alde Oprișan, Bacinschi&comp să facă toate acestea în atâția ani? Cică ei ar fi vrut dar nu a făcut guvernul autostradă!? Ei, aș! Că doar autostrada ne lipsește pentru a ne dezvolta! Autostrada, bat-o vina, i-a determinat pe investitori să ne ocolească. Niciun guvern (adică nici cele ale lui Năstase și Ponta!) nu a vrut să construiască o autostradă care să traverseze județul nostru și, astfel, Vrancea să prospere. Cristi Misăilă repetă în fața alegătorilor obsesiile și demagogiile șefului său de partid și din toate cele ce există pe fața pământului. De-aia s-au dus investitorii la vecinii din Buzău, Bacău sau Brăila și nu s-au oprit în Vrancea, pentru că județele vecine sunt traversate de autostrăzi, nu-i așa? Iar Vasluiul, Piatra Neamț și Botoșani se dezvoltă tare în ultimii ani tot pentru că au autostradă, bineînțeles. Oprișan, Misăilă&PSD merg cu autostrada în gură, în cuget și-n simțiri până pe 5 iunie, în speranța că prin mințile vrâncenilor se va forma un gol cât o autostradă pe care ei să defileze, așa cum au făcut-o până acum. Vor reuși și de data asta?     

joi, 19 mai 2016

Marian Oprișan, un politician desuet și singur. Tot mai singur

Unii optimiști din politică (și nu numai) se încurajează spunând că șeful PSD Vrancea va mai fi în glorie o perioadă scurtă de timp. Totuși, pesimist și moderat, cred că pe Marian Oprișan îl mai duce ”benzina” puterii maxim un mandat, 2016-2020. Se observă, de mult timp (dar s-a acutizat în ultima vreme), că șeful PSD Vrancea nu se potrivește profilului pe care și politicienii hârșiți - cu experiență, îmbătrâniți în combinații de tot felul - încearcă să îl adopte pentru a ține pasul cu vremurile. Toți încearcă să se adapteze timpurilor, valorilor, solicitărilor și nevoilor societății. Puțini reușesc, într-adevăr, dar măcar se străduiesc. În schimb, șeful PSD Vrancea pare a se îndepărta tot mai mult de realitățile de zi cu zi, de ce vor, ce simt, ce aspiră, ce gândesc oamenii prezentului, nu numai tinerii. Oprișan se afundă în mentalitățile lui, în obsesia puterii, își îngustează viziunea, acțiunea și gândirea. Vedem aceeași atitudine, aceeași autosuficiență, aceleași mișcări, același limbaj, aceleași expresii bombastice fără substanță și fixisme, aceleași repetiții futile pe care le știm de atâta timp. Că tot îi place analiza pe text, precizez că futil înseamnă lipsit de valoare/ de importanță/ de interes; inutil, neserios. Observăm că dă iar ziariști în judecată, se încruntă, asmute ”caracterele” din jurul lui pe cine i se pune pata, se supără, jignește, ridică vocea, amenință. Ăsta e cusurul lui, e cam supărăcios în ultimul timp. Și, la supărare, omul face greșeli. Nu înțelege că indivizi ca el se autodistrug, se marginalizează singuri într-o normalitate spre care tinde societatea românească. Omul nu-și dă seama că e desuet (tot pentru analiza lui pe text - desuet înseamnă ieșit din uz/ din mod; necorespunzător spiritului vremii; perimat, învechit). Auzim, de anul trecut, că Oprișan s-ar visa președintele Senatului sau al Camerei Deputaților!?! O fi trecut de faza cu ministru de Interne? Cam toată lumea și-a dat seama că aburii puterii l-au amețit complet, i-au răsturnat realitatea de zi cu zi.
Dar nici nu are nimeni din jurul său curajul să strige: Gata! Împăratul e gol! Nimeni nu-și asumă vitejia (considerată sinucigașă) de a-i spune adevărul, de a-l trezi la realitate. Mulți din jurul lui, dintre cei care se ridică în picioare când vorbesc cu el la telefon, dintre cei care se vaită pe la colțuri de ”asupririle” pe care le îndură nu au sânge în instalații să se răzvrătească. Mai toți apropiații lui Oprișan vor să scape de sub bocancul său, visează ziua în care se vor ”elibera”. Primări, consilieri, șefi de/din instituțiile publice, oameni de afaceri așteaptă ca alții să-i ”elibereze”. Toți candidații PSD și-au făcut afișe electorale cu Oprișan alături. Asta poate fi o piatră de moară pentru unii dintre ei. La ordinul lui, toți din jurul lui se mobilizează și adună oameni care să-l aclame. Se vede din cosmos că totul e forțat. Oprișan e tot mai singur în marea de aplaudaci, de yesmeni care se îngrămădesc să-i pupe mâna. E înconjurat de tot mai mulți și, în același timp, e tot mai singur.

vineri, 13 mai 2016

Campanie electorală PSD pe durerea unor familii

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Vrancea în care s-au acordat titluri de cetățeni de onoare ai județului Vrancea unui număr de 5 primari, unul încă în funcție iar ceilalți 4 decedați în timpul exercitării mandatelor, a iscat controversele și tensiunile politice pe care le așteptam. În primul rând, s-a pus întrebarea care ar fi urgența convocării unei ședințe extraordinare, cu astfel de proiecte de hotărâre, atemporale la urma urmei. Nimeni nu a pus în discuție motivele pentru care se acordă aceste titluri onorifice, indiferent de opinii politice și administrative. Proiectele de hotărâre prin care se acordă titluri onorifice nu comportă urgență nicidecum, așa că se pot adopta în orice ședință ordinară, conform legii (cum îi place șefului PSD Vrancea să se exprime). Se puteau iniția și adopta în cadrul ședințelor ordinare de la începutul anului sau la proxima ședință ordinară de CJ. Legea nr.215/2001 a administrației publice locale, pe care o tot invocă Marian Oprișan, pare destul de clară în această privință: ”Consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice (...)  în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor judeţului convocarea consiliului judeţean se face de îndată”
Așadar, urgența unor asemenea proiecte nu o putem identifica decât în manipularea electorală la care apelează de atâția ani șeful PSD Vrancea. Oprișan a vrut să puncteze, din nou, în fața opoziției, prin acțiuni populiste, cu mai puțin de o lună până la data alegerilor locale din 5 iunie. Dincolo de părerile obiective sau subiective referitoare la oportunitatea acordării titlurilor de cetățeni de onoare ai județului unor foști primari, totuși momentul ales și modalitatea de aplicare nu puteau rămâne necomentate. Fie de presă fie de opoziție. Așa că explicațiile solicitate de către unii consilieri PNL au constituit un punct de plecare pentru Oprișan în acțiunea de manipulare electorală. Mai ales că în sala de ședințe se aflau rudele îndurerate ale primarilor defuncți (soții și copii). Interesul șefului PSD era de a-i provoca pe consilierii PNL și de a-i determina să facă măcar mici erori, să spună ceva încadrat la categoria ”politically incorrect”, astfel încât el să se poată desfășura. Atitudinea, modul de exprimare, tonalitatea pe anumite cuvinte și expresii - arhicunoscute de către cei care l-au ”citit” ani în șir - au manipulat și de această dată. Și i-a prins, din nou, nepregătiți pe unii peneliști pentru astfel de situații. Oprișan a început cu ”și-așa pierdeți alegerile””așa am considerat eu de cuviință””Dumnezeu e mare și vede”. Îi mai trebuia, însă, o scânteie, ca să-și atingă scopul electoral iar aceasta nu putea veni decât din exploatarea durerii familiilor îndoliate. Abia aștepta inflamarea spiritelor și i-au venit ca o mânușă durerea exprimată public de soția fostului primar din Gologanu și reproșurile acesteia la adresa unui consilier PNL pe care le-a exploatat la maximum. Oprișan a continuat cu ”ciocu mic””vă evacuez din sală” și altele asemenea și a încheiat, apoteotic și repetat, cu apelativele”răi, mincinoși și agresivi” la adresa peneliștilor. Nu trebuie omisă nici exploatarea imaginii primarului - pe hârtie, încă - al Focșaniului, Decebal Bacinschi. Acesta a fost chemat din concediu medical să stea alături de șeful PSD Vrancea și să mai transfere din cota sa de popularitate personală (atâta cât mai are) către PSD&Oprișan. Emoția și lacrimile lui Bacinschi au fost naturale iar pe asta se miza de la început. Presupun că încă primarul Bacinschi va mai fi folosit de PSD în această campanie electorală, în ciuda problemelor sale de sănătate și a vârstei (peste 2 luni va împlini 69 de ani).