vineri, 18 decembrie 2015

Alinierea!

Cei din jurul lui Marian Oprișan care începuseră să bată în retragere din cauza apropierii verdictului final în procesul de corupție au răsuflat ușurați. Șeful lor a fost achitat definitiv și e liber ca pasărea cerului. Cel mai bun, serios, cinstit, curat și uscat, că nici usturoi n-a mâncat nici gura nu-i miroase. Nu de alta, dar limbiștii din toate instituțiile, de stat și private, se gândeau cum să se dezică de Oprișan, cum să se victimizeze, ce destăinuiri să facă și alte asemenea ”vitejii” postbelice. Așa că au scăpat de stresul ăsta și-l pot pupa în continuare, mai cu sârg, pe ”președintele Vrancei”.
Au avut dreptate cei care s-au arătat rezervați față de dosarul întocmit de procurorii anticorupție. Au existat multe suspiciuni cu privire la modul în care s-au administrat probele, modul în care au apărut și au dispărut o serie de hârtii, declarațiile martorilor și voința de a stabili adevărul. Nu trebuie uitat faptul că DNA era o instituție ”discretă” și ”rezervată” față de politicieni în anii 2004-2005. Curaj și sânge în instalații au căpătat mai târziu procurorii anticorupție. Mai trebuie adăugate și speculațiile cu privire la relațiile politice, pe față și ascunse, pe care șeful PSD Vrancea le-a dezvoltat în 2005 cu noua putere de la București – Băsescu, Blaga, grupul Golden Blitz etc. Plus că mulți ignoră apropierea lui Oprișan de structurile securității, încă din anii copilăriei.
Revenind la ”vrâncenii noștri”, vom continua să ne ”delectăm” cu pupincurismele intrate în obișnuința celor de pe plaiurile mioritice. Va fi un festival de ”ați văzut?”, ”bravo lui”, ”e șmecher”, ”n-ai ce-i face”, ”e tare” etc. Toate expresiile din arsenalul miticilor și caracterelor mici, cu toții mulțumiți de obscuritatea în care s-au complăcut de mult. Se va lungi șirul îngenunchiaților și prestatorilor de omagii. Cât despre cum arată județul Vrancea după 26 de ani de democrație originală, cu Marian Oprișan la butoane de prin 1995 (unii spun cam de prin 1992) … nu are nicio relevanță.
V-aliniați și ascultați, pe ”domnu’ președinte” lăudați!

marți, 15 decembrie 2015

Huo!

Parlamentarii au dovedit din nou (pentru a câta oară?) că interesele lor sunt mai presus de orice. Chestia cu cei 7 ani de-acasă este doar o poveste spusă copiilor care mai fac câte o năzbâtie. Privilegiilor lor prezente și viitoare sunt pe primul loc. Românii sunt pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește nivelul de trai dar parlamentarii (și politicienii cu funcții publice, în general) se bucură de privilegii peste măsură. Cu cât poporul este mai sărac (și mai puțin educat), cu atât conducătorii săi sunt mai bogați și mai corupți. Așa că parlamentarii și-au votat pensii speciale, în ciuda oricărei norme de moralitate sau bun simț. Ei o duc bine acum și vor să o ducă la fel de bine și după ce ies la pensie. Și pot face asta, în comparație cu milioanele de fraieri care le achită privilegiile și îi votează. 
Pensiile speciale ale parlamentarilor se înscriu în seria actelor normative adoptate de parlamentari în beneficiul unei mici părți de populație. În general, sunt acele categorii de români care beneficiază de o situație materială peste medie, plus alte avantaje, de-a lungul activității profesionale, precum militari, polițiști, funcționari publici, magistrați. Și cărora parlamentarii le asigură, cu banii tuturor românilor, o pensie îmbelșugată. Unde mai pui că se apropie și adoptarea unei legi care să asigure pensii speciale și aleșilor locali!? Dar pentru profesori, strungari, tinichigii, medici, macaragii, asistenți, oameni de serviciu, spălătorese, șoferi, agricultori, infirmiere, contabili, sudori, vânzători, casieri etc, când le facem niște privilegii, niște pensii speciale? 
Ironia sorții, votarea pensiilor speciale pentru parlamentari a coincis cu protestul crescătorilor de oi și capre. Un protest tensionat, cu dispute verbale (și nu numai) contondente, care a pornit tot din cauza promovării unor interese obscure ale unei mici categorii de populație - vânătorii. Iar vedeta zilei a fost o senatoare mahalagioaică, fără o urmă de bun simț, cunoscută pentru modul în care și-a rezolvat problemele personale pe spatele banilor publici. Iritată peste măsură, senatoarea s-a răstit la jurnaliști, i-a amenințat și le-a bătut obrazul, pentru ca apoi să iasă în curtea Parlamentului la o ceartă cu oierii, ca la poarta stânii. Și, pentru că se crede superioară votanților care i-au asigurat privilegiile și îi achită confortul, le-a tras un perdaf și ciobanilor. Deși crescătorii de animale erau supărați și chiar disperați, aceștia au vorbit destul de civilizat. În schimb, mahalagioaica pe care noi o plătim zi de zi i-a tratat ca pe niște fraieri iar pe unul l-a catalogat scurt și repetat: ”ești un prost”. 
Bravos! Vă mulțumim, tovarăși! Huo! 

duminică, 13 decembrie 2015

Pesediștii nu suportă critica și te înjură

O simplă dispută pe rețelele de socializare l-a determinat pe unul dintre tinerii parlamentari PSD să reacționeze într-un mod surprinzător, degradant pentru un om aflat în poziția sa. Este vorba de Claudiu Manda, de 40 de ani, președintele PSD Dolj, aflat la al treilea mandat de deputat, finul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. După o postare pe Facebook, Claudiu Manda a vut parte și de aprecieri și de critici la secțiunea comentarii. Un comentariu critic scris de un român care muncește de 5 ani în Marea Britanie l-a deranjat foarte tare pe tânărul deputat PSD. Românul care lucrează ca șofer pe tărâm britanic a folosit un limbaj mai dur la adresa PSD&Manda: ”nenorociți”, ”hoți”, ”penalule”. La rândul său, deputatul Manda l-a felicitat că a părăsit România și l-a gratulat cu apelativele ”prost”, ”frustrat” ș.a. Mai mult, șeful PSD Dolj l-a abordat pe acesta pe rețeaua Messenger și l-a înjurat direct de mamă: ”băgați-aș p..a în mă-ta”, ”marș” i-a transmis tânăra speranță a PSD românului plecat peste hotare. Observăm că ”mă-ta” a scris corect, cu cratimă. Totuși, gramatica nu s-a numărat printre obiectele sale favorite de studiu pentru că a mâncat o cratimă la ”băgați-aș”. Corect gramatical era ”băga-ți-aș”, de la ”ți-aș băga”. I-a plăcut mai mult ”școala vieții”, se vede. De amintit că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a respins, în 2014, propunerea premierului de atunci, Victor Ponta, de a-l desemna pe Claudiu Manda drept ministru al Bugetului. 
Nu este pentru prima dată când politicienii folosesc un limbaj de mahala și expresii licențioase sau degradante, mai ales în situații în care ei cred că nu-i aud sau nu-i văd alegătorii. Astfel de discuții fără perdea au loc și în cercurile lor intime, atunci când negociază funcții, afaceri, ministere, șefi de instituții, demiteri ș.a.m.d. A devenit celebră expresia folosită de Marian Oprișan în 2011, atunci când a inaugurat cu Victor Ponta lucrările nefinalizate de la Piața Unirii din Focșani, în timp ce se plimba cu delegația liderilor PSD prin oraș: noi suntem ”pielea p...i”, i-a transmis Oprișan lui Ponta pe marginea unei discuții cu privire la atribuțiile președinților de consilii județene și ale prefecților. Totodată, se cunosc apelativele și gesturile neortodoxe la care apelează șeful PSD Vrancea atunci când nu este filmat sau înregistrat, când cineva îndrăznește să nu fie de acord cu el sau să-i atragă atenția că greșește. Atât politicienii cât și jurnaliștii știu ce cuvinte îi adresa Oprișan, șoptit, regretatului colonel Gheorghe Iorga, ce semne ”discrete” îi făcea în momentele în care credea că nu-l mai vede și altcineva. Sunt mulți care ar putea povesti cum se comportă, în realitate, majoritatea politicenilor, ce caracter, limbaj și bun simț au dincolo de masca scenică.

joi, 10 decembrie 2015

PNL nu are candidați câștigători în fața PSD, la București, Focșani, Galați, Brăila ...

Frământările și lipsa de strategie din marele PNL ajută PSD să se mențină pe linia de plutire după degringolada produsă de procurorii DNA dar și de demisia guvernului Ponta. În plus, cu o mare capacitate de regenerare, PSD încearcă să folosească experiența strămoșilor săi PCR/FSN/FDSN/PDSR. În Parlament sunt majoritari, în Guvern mai au mulți oameni, în structurile publice din teritoriu aproape toți sunt ai/cu PSD. Nu știu pe câți îi va schimba guvernul Cioloș. În ritmul de melc de acum se pare că vor rămâne mulți pesediști la butoane. Așa că Dragnea și ai lui au o bază de susținere importantă în anul electoral ce urmează.
Cât privește PNL, acesta pare a-i da o mână de ajutor partidului lui Iliescu în a se consolida și a recupera terenul pierdut în ultimele luni. Se pun tot felul de criterii teoretice de integritate și condiții pentru eventualii candidați în care foarte puțini politicieni români se regăsesc. Prea puțini politicieni, de la toate partidele, se pot încadra, în mod real, în șabloanele pe care vor să le stabilească șefii PNL (nici ei nu sunt Alba ca Zăpada, ohoooo). Este greu de prevăzut, în acest moment, cum vor arăta candidații și campaniile electorale ale PNL de anul viitor. 
Acum se observă o lipsă de ”cadre” bine conturate, cu imagine publică pozitivă și cu intenție crescândă de vot din partea electoratului în rândul peneliștilor. Nu sunt situații izolate, astfel de probleme se găsesc în multe organizații PNL din țară. Managementul politic pare încremenit în partidul Brătienilor. Iar această stare de fapt negativă este responsabilitatea liderilor, de la centru sau din județe. 
În București, PNL nu are candidați care să câștige alegerile locale. Deocamdată, niciun nume vehiculat nu are șanse reale de câștig, atât la sectoare cât și la Primăria Generală. PNL are o mare problemă în cea mai mare organizație din țară. Numai dacă ne uităm la proaspătul candidat anunțat pentru fotoliul de primar general, Cristian Bușoi, ne dăm seama de situația jenantă în care se află PNL. Asta dacă nu cumva tristul Bușoi va produce o minune și se va dovedi chiar mai tare decât Băsescu la alegerile locale din anul 2000! Sau vor vota bucureștenii cu PNL la greu, cum au făcut în 2012 cu USL?! La sectoare, cu una-două excepții, situația pare la fel de încremenită. În Vrancea și județele limitrofe, ca să nu extrapolez, situația candidaturilor la alegerile locale este asemănătoare. PNL nu are, la vedere, un candidat pentru Primăria Focșani care să facă față tăvălugului roșu, care să-i determine pe alegători să nu mai pună ștampila în chenarul trandafirilor roșii, care să-i scoată din case în ziua votului pe cetățenii blazați de atâtea cumetrii și politicianisme ieftine. Sunt niște tensiuni acute și evidente în PNL Vrancea, niște jocuri parcă dirijate de Oprișan, încât este greu de crezut că anul viitor se vor schimba frâiele puterii, de la PSD la PNL. Aceeași situație în privința candidaților PNL o întâlnim la Bacău, la Buzău, la Brăila, la Galați etc. La butoanele organizației PNL Galați îl vedem tot pe ”dinozaurul” Victor Paul Dobre, un personaj care n-are nicio legătură cu reforma, cu performanța sau caracterul. Nici nu ar trebui să fie multe așteptări de la un activist de bază al PCR pe Șantierul Naval din Galați, care nu se dă dus nici în ruptul capului din fruntea PNL. Tot înainte, tovarăși!  

PS - se pregătesc rezultatele unui nou sondaj pentru Primăria Focșani (și nu numai) care ar scoate, chipurile, candidatul PNL care să câștige bătălia electorală cu PSD. Firma prietenă de sondare din Buzău va prelucra în mod obiectiv datele de pe teren și, conform răspândacilor, va ieși următoarea ierarhie în privința intenției de vot: 1-Nini Săpunaru, 2-Ionuț Ștefan, 3-Mihai Copaci, 4-Tudorel Trofin. Probabil că Săpunaru va renunța să candideze la Primăria Focșani și își va anunța, din nou, sprijinul pentru Ionuț Ștefan. La rândul său, Mihai Copaci va fi mulțumit că a ieșit pe locul al treilea, în interesul escaladării tensiunilor din PNL (partea ex-PDL). Deocamdată, asta e situația. Pot apărea răsturnări, candidați și idei noi în orice zi. Timpul nu mai are răbdare. Iar criteriile de integritate propuse atât de PNL cât și de PSD ar putea produce alte bulversări pe scena politică.         

miercuri, 2 decembrie 2015

PNL (aripa pedelistă) în tensiune maximă


A fost o toamnă agitată în PNL Vrancea iar sezonul de iarnă a debutat și mai învolburat. Așa cum am observat (și scris) de câteva luni, mișcări importante au fost planificate (unele și petrecute) în interiorul organizației județene. Dacă în partea vechiului PNL situația este mai liniștită, ținută sub un anumit control de Nini Săpunaru (și din cauză că nu s-a coagulat o mișcare puternică și hotărâtă pentru schimbare), în partea ex-PDL spiritele sunt foarte încinse. 
Puțină cronologie, pe scurt. S-a început cu decizia Biroului Politic Național de înlocuire a lui Costică Neață cu Cristian Bălosu, plus alcătuirea unui nou birou județean. O decizie sugerată și așteptată de mai  mult timp. A urmat, rapid, o contraofensivă din partea lui Neață și a apropiaților săi, în frunte cu președintele Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, și fostul prefect Sorin Hornea. La acest asalt s-au alăturat și câțiva primari, cei mai vehemenți fiind primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, și primarul comunei Biliești, Vasile Chirilă. Aceștia au mers în județ, au bătut la porțile oamenilor și le-au cerut să semneze liste de susținere pentru echipa nou formată Copaci-Neață. Mulți au semnat de obrazul celor care le-au călcat pragul. Așa ne-au mărturisit, cu justificările de rigoare, faptul că îi cunosc de mult timp dar nu mai activaseră în partid de ani buni. Oricum, știau că lista respectivă nu are valoare juridică, poate doar pentru orgoliul inițiatorilor săi. Un fel de ”vrem schimbarea și nu prea ... dar numai așa cum vrem noi”. Prin urmare, s-a anunțat că lista respectivă conține multe nume de membri ai fostului PDL. Aceștia au mers de câteva ori la București, la sediul PNL din Modrogan, și au insistat pe lângă Vasile Blaga și Gheorghe Flutur să anuleze decizia conducerii naționale a partidului și să-l schimbe pe înlocuitorul lui Neață - Bălosu - cu șeful CJAS. Între timp, primarii PNL (ex-PDL) au ieșit, surprinzător (după o lungă tăcere publică), într-o conferință de presă și l-au atacat la baionetă pe Cristian Bălosu. Primarul din Biliești nu mai participase de mult timp la o conferință de presă, primarul din Năruja nu apăruse niciodată în fața ziariștilor la sediul de partid (și nu numai) iar primarul din Ciorăști ... aproape la fel. Principala preocupare a primarilor respectivi a fost să-l atace pe Cristian Bălosu. Se pare că terminaseră lupta cu PSD&Oprișan și, înfrânți fiind, s-au năpustit asupra unui coleg de partid. Specific mioritic! 
De cealaltă parte, noul copreședinte încearcă să alcătuiască un birou de conducere, cu mulți oameni noi. Primarii (cu excepția lui Nistor Bratosin din Urechești) refuză să facă parte din noul birou. La fel și o parte din oamenii din teritoriu, fideli lui Costică Neață. Sunt destui care stau în expectativă și vor să vadă cum se lămuresc lucrurile. Apoi se vor alinia deciziei șefilor de la București. Oricum, așa cum se observă din afară, nu este vorba, în mod direct, de schimbarea unor nume. Nu contează cum îi cheamă - Popescu, Ionescu, Georgescu, Neață, Bălosu, Copaci etc. Important este că PNL se află blocat într-un anumit tipar de a face politică, de a se raporta la cetățean, de a promova oameni, atitudini și acțiuni, de a convinge alegătorii, de a combate și a câștiga în fața adversarilor politici. O schimbare reală, chiar radicală a tot ceea ce se traduce prin ”a face politică” în PNL Vrancea ar putea însemna cu adevărat un pas important pentru a avea succes în anul electoral 2016 și pe mai departe. Din ceea ce se vede, Cristian Bălosu nu pare a face parte dintr-un anumit grup, cu metehnele știute, nu pare a fi de-al lor. Și, în consecință, nu poate să fie în frunte. N-au reușit, încă, să-l capaciteze și atunci nu trebuie lăsat. Dacă face vreo ”revoluție” și chiar promovează altfel de oameni? Dar dacă se va integra, totuși, în ”sistem”? Nu se poate ști, deocamdată, iar ”sistemul” mioritic nu riscă. Repet, problema nu este a numelor, neapărat, ci a mentalității. 
Câștigătorul din aceste tensiuni artificiale, fără niciun dubiu, este PSD. Mici câștiguri (de oameni pentru a candida la locale, în primul rând), vor avea și celelalte formațiuni mai mici, precum Mișcarea Populară, ALDE și UNPR. 


PS - răspândacii aruncă zvonuri de o dorință acerbă a lui Lică Panciu de a reveni în prim plan, la noul PNL, desigur. Și se trag sfori grele în această direcție. Eminența cenușie a PSD din PD/ PDL Vrancea intrase în conflict cu Neață&comp dar aceștia nu fuseseră în stare să-l dea afară din partid. ”Noroc” cu ordonanța traseiștilor de anul trecut, atunci când Panciu a anunțat că părăsește PDL și rămâne consilier județean independent. Se pare că noul mare PNL are nevoie de un om de bază care să aleagă candidații la alegerile locale iar pe cei mai buni să-i convingă să treacă la PSD. Nu că în vechiul PNL nu ar fi asemenea practici, dar Lică Panciu este cel mai bun la manevrele astea.