A fost o toamnă agitată în PNL Vrancea iar sezonul de iarnă a debutat și mai învolburat. Așa cum am observat (și scris) de câteva luni, mișcări importante au fost planificate (unele și petrecute) în interiorul organizației județene. Dacă în partea vechiului PNL situația este mai liniștită, ținută sub un anumit control de Nini Săpunaru (și din cauză că nu s-a coagulat o mișcare puternică și hotărâtă pentru schimbare), în partea ex-PDL spiritele sunt foarte încinse.
Puțină cronologie, pe scurt. S-a început cu decizia Biroului Politic Național de înlocuire a lui Costică Neață cu Cristian Bălosu, plus alcătuirea unui nou birou județean. O decizie sugerată și așteptată de mai mult timp. A urmat, rapid, o contraofensivă din partea lui Neață și a apropiaților săi, în frunte cu președintele Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, și fostul prefect Sorin Hornea. La acest asalt s-au alăturat și câțiva primari, cei mai vehemenți fiind primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, și primarul comunei Biliești, Vasile Chirilă. Aceștia au mers în județ, au bătut la porțile oamenilor și le-au cerut să semneze liste de susținere pentru echipa nou formată Copaci-Neață. Mulți au semnat de obrazul celor care le-au călcat pragul. Așa ne-au mărturisit, cu justificările de rigoare, faptul că îi cunosc de mult timp dar nu mai activaseră în partid de ani buni. Oricum, știau că lista respectivă nu are valoare juridică, poate doar pentru orgoliul inițiatorilor săi. Un fel de ”vrem schimbarea și nu prea ... dar numai așa cum vrem noi”. Prin urmare, s-a anunțat că lista respectivă conține multe nume de membri ai fostului PDL. Aceștia au mers de câteva ori la București, la sediul PNL din Modrogan, și au insistat pe lângă Vasile Blaga și Gheorghe Flutur să anuleze decizia conducerii naționale a partidului și să-l schimbe pe înlocuitorul lui Neață - Bălosu - cu șeful CJAS. Între timp, primarii PNL (ex-PDL) au ieșit, surprinzător (după o lungă tăcere publică), într-o conferință de presă și l-au atacat la baionetă pe Cristian Bălosu. Primarul din Biliești nu mai participase de mult timp la o conferință de presă, primarul din Năruja nu apăruse niciodată în fața ziariștilor la sediul de partid (și nu numai) iar primarul din Ciorăști ... aproape la fel. Principala preocupare a primarilor respectivi a fost să-l atace pe Cristian Bălosu. Se pare că terminaseră lupta cu PSD&Oprișan și, înfrânți fiind, s-au năpustit asupra unui coleg de partid. Specific mioritic!
De cealaltă parte, noul copreședinte încearcă să alcătuiască un birou de conducere, cu mulți oameni noi. Primarii (cu excepția lui Nistor Bratosin din Urechești) refuză să facă parte din noul birou. La fel și o parte din oamenii din teritoriu, fideli lui Costică Neață. Sunt destui care stau în expectativă și vor să vadă cum se lămuresc lucrurile. Apoi se vor alinia deciziei șefilor de la București. Oricum, așa cum se observă din afară, nu este vorba, în mod direct, de schimbarea unor nume. Nu contează cum îi cheamă - Popescu, Ionescu, Georgescu, Neață, Bălosu, Copaci etc. Important este că PNL se află blocat într-un anumit tipar de a face politică, de a se raporta la cetățean, de a promova oameni, atitudini și acțiuni, de a convinge alegătorii, de a combate și a câștiga în fața adversarilor politici. O schimbare reală, chiar radicală a tot ceea ce se traduce prin ”a face politică” în PNL Vrancea ar putea însemna cu adevărat un pas important pentru a avea succes în anul electoral 2016 și pe mai departe. Din ceea ce se vede, Cristian Bălosu nu pare a face parte dintr-un anumit grup, cu metehnele știute, nu pare a fi de-al lor. Și, în consecință, nu poate să fie în frunte. N-au reușit, încă, să-l capaciteze și atunci nu trebuie lăsat. Dacă face vreo ”revoluție” și chiar promovează altfel de oameni? Dar dacă se va integra, totuși, în ”sistem”? Nu se poate ști, deocamdată, iar ”sistemul” mioritic nu riscă. Repet, problema nu este a numelor, neapărat, ci a mentalității.
Câștigătorul din aceste tensiuni artificiale, fără niciun dubiu, este PSD. Mici câștiguri (de oameni pentru a candida la locale, în primul rând), vor avea și celelalte formațiuni mai mici, precum Mișcarea Populară, ALDE și UNPR.
PS - răspândacii aruncă zvonuri de o dorință acerbă a lui Lică Panciu de a reveni în prim plan, la noul PNL, desigur. Și se trag sfori grele în această direcție. Eminența cenușie a PSD din PD/ PDL Vrancea intrase în conflict cu Neață&comp dar aceștia nu fuseseră în stare să-l dea afară din partid. ”Noroc” cu ordonanța traseiștilor de anul trecut, atunci când Panciu a anunțat că părăsește PDL și rămâne consilier județean independent. Se pare că noul mare PNL are nevoie de un om de bază care să aleagă candidații la alegerile locale iar pe cei mai buni să-i convingă să treacă la PSD. Nu că în vechiul PNL nu ar fi asemenea practici, dar Lică Panciu este cel mai bun la manevrele astea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu