luni, 13 martie 2017

Dați-ne drumul, din pușcărie,/ Dați-ne posturi,/ Cu bune rosturi,/ Dați-ne voie, la tâlhărie

Ceea ce se întrezărea anul trecut se confirmă zilele acestea: PSD-ALDE continuă asaltul asupra justiției până la rezultatul dorit și așteptat cu înfrigurare. Sub diverse forme și pretexte, coaliția de guvernare încearcă să-și ducă planul de scăpare a corupților de ghearele legii și de gratiile închisorile. Și să rămână cu averile aproape intacte, ”muncite” până la epuizare. La începutul anului, scriam că miza principală a Guvernului PSD-ALDE nu o reprezintă economia ci justiția. Din păcate, s-a confirmat cu vârf și îndesat, începând cu celebra OUG 13. ”Dincolo de mizele economice și sociale, de promisiunile cu care ne-au bombardat pesediștii și sateliții lor anul trecut, se remarcă o acțiune complexă, în forță, pe canale diverse, cu toate tunurile și mijloacele avute la dispoziție, împotriva justiției, în general, și a luptei anticorupție, în special. Liviu Dragnea este tătucul de deasupra celorlalți talibani care și-au exprimat de nenumărate ori nemulțumirile legate de faptul că demnitarii și afaceriștii post-decembriști (ajunși milionari prin metode dubioase) sunt anchetați și, mai rău, sunt condamnați la închisoare. Unii dintre acești talibani anti-DNA, anti-ANI, anti-judecători care dau sentințe de condamnare a corupților sunt în funcții importante odată cu guvernarea PSD-ALDE: Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Călin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache ș.a. Acțiunile concertate au început de anul trecut, cu mai multă vigoare, iar loviturile sunt din mai multe părți și pe aspecte diferite, aparent fără legătură unele cu altele.// Slăbirea sistemului judiciar înseamnă teamă, reticență, marginalizare, autocenzură, înseamnă revenirea în forță a sistemului clientelar, legat de politic, economic, organe de presă, corupți și corupători. Demnitarii vor să fie protejați, să li se accepte privilegiile, să fie mai presus de lege și de românii obișnuiți, vor ”egalitate, dar nu pentru căței”. Acum au ajuns la momentul în care ar putea să-și îndeplinească visul. În 2017 și 2018 trebuie să acționeze în sensul dorit de ei pentru că sunt pe val. Apoi, nu se știe dacă vor mai avea contextul favorabil.” (Justiția e o miză mai importantă decât economia pentru noua putere - 4 ianuarie 2017)
Iată că unul dintre ”copiii” politici ai lui Ion Iliescu - Șerban Nicolae - a depus niște amendamente la proiectul de lege a grațierii exact în sensul dorit de liderii PSD. Șerban Nicolae este președintele Comisiei juridice din Senat iar printre infracțiunile pe care acesta le vrea grațiate se numără și cele de corupție, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. Concret, senatorul propune eliminarea articolelor care se referă la infracțiunile de corupție - art. 289-294 precum și a articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, sau a articolul 269 - favorizarea făptuitorului - prevăzute în noul Cod Penaldar și cele din vechiul Cod Penal, din lista pedepselor pentru care nu se beneficiază de grațiere, așa cum apare acum în proiectul legislativ. De asemenea, amendamentele depuse prevăd că dispozițiile prezentei legi se aplică faptelor săvârșite până la intrarea acesteia în vigoare, iar legea intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României. 
Reacțiile jurnaliștilor și ale societății civile nu au întârziat să apară. ”Cu OUG 13 și Iordache s-a încercat prin Guvern, acum multigușatul senator Ș. Nicolae o plesnește de masă și mai tare în Parlament: toți corupții, mitarnicii, abuzierii în serviciu, traficanții de influență sunt de fapt nevinovați, sunt niște oameni minunați, care dorm câte trei în pat în condiții de igrasie din cauza călăilor DNA. Ei trebuie grațiați, chiar și cei cu pedepse de 10 ani închisoare, iar în locul lor trebuie băgați procurorii și judecătorii care i-au condamnat – partea a doua a frazei Ș. Nicolae n-a rostit-o încă, dar îi țâșnește prin toți porii.// Soarta DNA, soarta Justiției, a noastră, a tuturor celor care ne încăpățânăm să vrem a trăi drept și demn, fără să părăsim România atacată de găina-șarpe Românica, o va hotărî nu Parlamentul, nu Guvernul, nu Președintele, ci înfruntarea dintre Stradă și Ăștia”, a scris cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu în Republica. Va fi, în continuare, o luptă surdă, de uzură, între putere și opoziție, prin opoziție înțelegând mai puțin politicienii și mai mult societatea civilă, pentru slăbirea/întărirea luptei anticorupție. 
Închei cu o poezie inedită, scrisă de I.L. Caragiale, surprinzător pentru toți cei care îl știau de dramaturg, nuvelist și publicist. Dar așa cum scrierile sale cunoscute sunt și astăzi actuale, iată că și prea puțin cunoscuta operă lirică de acum mai bine de un secol se potrivește vremurilor pe care le traversăm. Poezia se numește, cum altfel, ”Jalba hoților din închisori”:

Dați-ne drumul din pușcărie, 
Dați-ne posturi, 
Cu bune rosturi, 
Dați-ne voie la tâlhărie, 
C-a sta în lanțuri
Când alții danțuri
Trag fără frică sus la putere, 
Și când ei fură
Fără măsură, 
E anarhie!... însă... tăcere:
Ei au putere!...


Dați-ne drumul, căci, cum se poate
Noi în catene, 
Pe când în pene
Dânșii se umflă, și peste gloate
Pun pungășeala
Și târnuiala?...
Noi stăm la umbră pentru nimica
Și... dânșii fură
Fără măsură
Și, ei sunt liberi!... Nu cunosc frica, 
Nu e nimica!...


Dați-ne drumul: e nedreptate
În pușcărie
Ca să ne ție
Colegii noștri! Oh! ce păcate!...
A noastră școală
A rămas goală, 
Căci toți elevii au chilipire, 
Au berechete, 
Grase budgete...
Iar noi, acilea în amorțire
Stăm în lihnire!...


Dați-ne drumul! fără zăbavă!
Dați-ne posturi
Cu bune rosturi, 
Dați-ne totul: fiți de ispravă!
La tâlhărie
Țara să fie
Pe mâna noastră a tuturor, 
Iar nu voi care
Ați făcut stare

S-o smulgeți singuri ca din topor!...
Dați-ne drumul cu mare zor!...