miercuri, 9 noiembrie 2016

Ordinea pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare

Biroul Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea a efectuat tragerea la sorți a ordinii formațiunilor politice de pe buletinele de vot pentru Senat și Camera Deputaților. Conform legii, întâietate au avut partidele parlamentare. Apoi au intrat în urnă partidele neparlamentare. Pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților, procedura a continuat cu tragerea la sorți a ordinii pentru formațiunile și asociațiile minorităților naționale, altele decât cea maghiară. Iar la final a fost trecut singurul candidat independent din județul nostru. Astfel, ordinea de pe buletinele de vot atât pentru Senat cât și pentru Camera Deputaților (în prima parte) este următoarea: 1-Alianța Liberalilor și Democraților, 2-Partidul Național Liberal, 3-Uniunea Democrată Maghiară din România, 4-Partidul Social Democrat; 5-Partidul Ecologist Român, 6-Uniunea Salvați România, 7-Partidul România Mare, 8-Partidul Verde, 9-Partidul Vrancea Noastră, 10-Alianța Noastră România, 11-Partidul Socialist Român, 12-Partidul Mișcarea Populară, 13-Partidul România Unită.
Pe buletinul de vot pentru Camera Deputaților vor figura și candidații asociațiilor și formațiunilor minorităților naționale, altele decât cea maghiară: 14-Uniunea Democrată Turcă din România, 15-Comunitatea Rușilor și Lipovenilor, 16-Uniunea Bulgară din Banat, 17-Uniunea Culturală a Rutenilor, 18-Uniunea Armenilor din România, 19-Uniunea Sârbilor din România, 20-Forumul Democrat al Germanilor din România, 21-Federația Comunităților Evreiești din România, 22-Asociația Partida Romilor Pro Europa, 23-Uniunea Croaților, 24-Asociația Macedonenilor, 25-Asociația Liga Albanezilor, 26-Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor, 27-Asociația Italienilor, 28-Uniunea Elenă, 29-Uniunea Polonezilor. Buletinul de vot pentru Camera Deputaților îl va avea, la poziția nr.30, pe candidatul independent Gică Duță.

marți, 8 noiembrie 2016

Ministrul de Interne către prefecți: să avem cele mai puțin contestate alegeri



Ministerul Afacerilor Interne a organizat o videoconferință cu prefecții, membrii Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților și reprezentanți ai structurilor MAI. Principalul mesaj transmis de către ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a fost acela de a avea cele mai puțin contestate alegeri, din punct de vedere al organizării și derulării procesului electoral. În cadrul ședinței, ministrul a prezentat noutățile din proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 636/2016 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, precum și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 637/2016 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, cu privire la securizarea ștampilelor de vot după încheierea votării și supravegherea video a procesului de numărare a voturilor. „Revin şi vreau să subliniez aici, este vorba doar despre perioada în care sunt numărate voturile, deci nu se supraveghează video votul ca atare între deschiderea urnelor şi închiderea lor. (…) Referitor la măsura înregistrării adoptată acum trei săptămâni, vreau să mulţumesc colegilor de la STS pentru felul în care au pregătit tehnic această măsură, faptul că au adaptat în termen record aplicaţia de pe tablete, care să permită acea înregistrare. Vreau să mulţumesc şi colegilor de la AEP care au lucrat cu noi pentru elaborarea procedurilor ce urmează a fi aplicate de către operatorii tabletelor pentru ca această fază să fie bine implementată şi să nu avem diferenţe de înţelegere sau de aplicare a acestei măsuri între o secţie şi alta. (…) Suntem deja în stadiul final pe două achiziţii. Prima, în ceea ce priveşte ştampilele cu menţiunea „votat”, unde înţeleg că etapă finală din SEAP a fost finalizată şi aşteptăm semnarea acordului cadru pentru 15 noiembrie. De asemenea, furnizarea timbrelor autocolante, în jur de 19 milioane. Procedura simplificată a fost finalizată, atribuirea s-a făcut şi în jur de 9 noiembrie se va semna acordul cadru. În ceea ce priveşte plicurile transparente, una din cele două măsuri adoptate în şedinţa de guvern de acum trei săptămâni, măsuri suplimentare de securizare a procesului electoral, aceste timbre transparente autocolante pentru sigilarea ştampilelor de vot odată terminat procesul electoral şi înregistrarea video a procedurii de numărătoare”, a spus Dragoș Tudorache. Ministrul Afacerilor interne le-a cerut, totodată, prefecților să respecte întocmai termenele din calendarul electoral și să trateze cu imparțialitate și neimplicare politică activitățile pe care le vor desfășura în perioada viitoare.

luni, 7 noiembrie 2016

Biroul Electoral Județean s-a refăcut

Biroul Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea a reluat operațiunea de completare a biroului electoral cu reprezentanții partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care participă la alegeri, altele decât cele parlamentare. Măsura a fost impusă de Biroul Electoral Central care a admis contestațiile formulate de Partidul România Unită și Partidul Mișcarea Populară. Astfel, prin decizia BEC, s-a dispus anularea procesului-verbal privind modalitatea de completare a Biroului Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea încheiat în data de 2 noiembrie și refacerea operațiunii de completare a Biroului Electoral Județean cu luarea în considerare și a reprezentanților PRU și PMP. Pe 2 noiembrie, dintre cele 6 formațiuni neparlamentare care au depus liste complete de candidați în județul nostru, doar 4 fuseseră admise cu reprezentanți în Biroul Electoral de Circumscripție (PV, PER, PSR, ANR), celelalte două fiind respinse (PRU și PMP) pe motiv că ar exista contestații în instanță la adresa lor. Operațiunea de completare a Biroului Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea a fost contestată și de Uniunea Salvați România (cu liste incomplete de candidați), dar solicitarea USR a fost respinsă de BEC.
Prin urmare, astăzi s-a refăcut operațiunea de completare a Biroului Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea. Dintre cele 6 formațiuni politice neparlamentare cu liste complete de candidați s-au ales, prin tragere la sorți, 4 partide care vor avea reprezentanți în biroul județean. Acestea sunt Partidul Verde, Partidul România Unită, Partidul Alianța Noastră România și Partidul Ecologist Român. Astfel, în acest moment, Biroul Electoral de Circumscripție Nr.41 Vrancea are o componență completă: 3 judecători (Silvica Bucur-președinte, Mariana Croitoru-locțiitor, Rodica Neagu-membru), reprezentant Autoritatea Electorală Permanentă (Oana Raiu), 5 reprezentanți ai partidelor parlamentare (PSD-Mihaela Vasilescu, PNL-Luminița Nicolau, ALDE-Constantin Curcudel, UNPR-Daniel Băjănaru, UDMR-Cristina Stoica), 4 reprezentanți ai partidelor neparlamentare (PV- Stan Manea, PRU-Corina Mania, ANR-Aurel Butnaru, PER-Ionuț Dănilă), în total 13 membri.