miercuri, 22 iunie 2016

Jocurile din PNL în folosul PSD

Peneliștii vrânceni încearcă să aplice, în aceste zile, principiul liberal ”Prin noi înșine”. Deformat de la sensul normal, brătienesc, dar ideea este aceeași. La PNL Vrancea, ”Prin noi înșine” nu înseamnă că se străduiesc să dărâme mamutul PSD și să preia frâiele administrației județene. În niciun caz. La ei, ”Prin noi înșine” se traduce prin acțiunile de autodistrugere, în folosul PSD. Mastodontul roșu nu trebuie să se zbată prea mult să câștige pentru că peneliștii fac tot posibilul să se împiedice singuri. Își dau la gioale între ei până când cad lați iar PSD se strică de râs acolo sus, departe de duelurile fratricide din PNL. Nu este prima dată, e adevărat, PNL are talent în a-și da cu stângul în dreptul. La fel ca întreaga opoziție post-decembristă.
Să revenim la PNL Vrancea. Cu toate că s-a clamat un rezultat deosebit de bun la alegerile locale din 5 iunie și nu s-au cerut demisii (mai ales acolo unde rezultatele au fost peste mediile naționale), iată că apele s-au învolburat destul de repede, ca după o aversă de vară. S-au dezvoltat strigături, tensiuni, certuri, ”amintiri” recente/ mai vechi, emoții și spirit revoluționar pe care le-au ținut ascunse până acum. S-au consumat doar în interiorul ființei lor, probabil. Ca la fiecare astfel de situație, cei care au prins curaj și au gura mare sunt cei mediocri, în general, cei care nu pot aduce plus valoare unei organizații de orice fel și, implicit, voturi însemnate pentru o victorie electorală (mai ales în confruntarea cu PSD). Dacă îi scoți pe stradă, abia pot aduna câteva voturi, individual, pe barba lor. Luptăcioșii ăștia post-electorali nu au fost în stare să convingă oamenii să vină la vot, mai ales în Focșani, acolo unde existau premisele favorabile unei victorii pe 5 iunie. Ce să mai spunem de obținerea unor rezultate pozitive în lupta cu PSD… ”Vitejii” peneliști strâng, acum, și semnături de la membrii creduli, spunându-le diverse variante: ba că să-i dea un vot de susținere lui Ion Ștefan (deși acesta nu ceruse nimic!), ba că trebuie demis președintele organizației municipale Cristi Bălosu (pentru că PNL Focșani a obținut ”doar” al zecelea rezultat pe țară la nivelul organizațiilor municipiilor reședință de județ!), ba că să se facă o adunare mare de analiză, ba că … În loc să fie supărați pe ei înșiși că n-au fost în stare să aducă cel puțin 50% dintre focșănenii cu drept de vot la urne și să câștige, astfel, Primăria și Consiliul Local Focșani, unii candidați PNL (o parte pe locurile eligibile și cu mandatul în buzunar) au început să caute țapi ispășitori. Alții ar fi vinovați de impotența lor politică, ei n-au nicio responsabilitate. Caută și prin afara partidului, ca să vezi! Sau ăsta e ordinul pe unitate acum, mai știi? Iar îmi amintesc de turul al doilea al alegerilor locale din 2008, de cum a pierdut Alin Trășculescu postul de primar. La rândul său, fostul candidat PNL pentru Primăria Focșani le-ar fi spus că nu l-ar prea interesa să preia șefia organizației municipale. Atunci, ”vitejii” se adună pe unde pot, pe grupulețe, și își bat capul doar cu schimbarea lui Bălosu. Dar cică nu găsesc pe cineva potrivit pe care să-l manipuleze sforarii lor și pe care să-l pună președinte. Unii au avansat numele unui posibil înlocuitor, consilierul județean Liviu Bostan (nici acesta nu și-a exprimat, însă, intenția de a prelua șefia organizației PNL Focșani!). Îmi amintesc de o altă strângere de semnături, la sfârșitul anului trecut, împotriva desemnării lui Cristi Bălosu în funcția de copreședinte al PNL Vrancea și pentru susținerea lui Mihai Copaci. Nu s-a reușit manevra. Între timp, a intrat și DNA pe fir și a lămurit ”varianta” Mihai Copaci.
Cei care agită apele în PNL Vrancea par a fi întorși cu cheița de cineva. De cineva interesat în a menține o stare de tensiune și a manipula, apoi, situația în sensul dorit. Sunt oameni care au avut și mai au, încă, avantaje de pe urma colaborării cu PSD. Sunt alții care își doresc, în adâncul sufletului lor, ca Oprișan&PSD să le arunce un oscior, cât de mic, și să se simtă, astfel, mândri că sunt băgați în seamă de ”domnul președinte”. Alții au niște frustrări/ vanități personale iar restul sunt creduli, pur și simplu. În depărtare se observă privirile ca de pradă ale unor politicieni hârșiți, gen Oprișan sau Săpunaru, care nu vor să-și piardă influența. Un PNL ieșit din structura ”sistemului”, fără a mai fi controlat la număr de voturi, la rezultate, la număr de aleși locali, la nominalizările pentru diverse funcții publice nu este de dorit. Un PNL care nu ar mai răspunde la anumite comenzi roșii ar da peste cap jocurile și calculele dinainte stabilite. Sforarii nici nu se arată. Ba chiar nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Au destui sub ei care să le satisfacă interesele. Iar la PNL este chiar prin ei înșiși.

vineri, 10 iunie 2016

Primării din Vrancea decise „la mustață”

Şi la aceste alegeri locale 2016 în Vrancea, au existat unele comune în care rezultatul a depins  doar de câteva zeci de voturi.
Din acest punct de vedere, în comuna Andreiaşu de Jos s-a înregistrat cel mai echilibrat scor. Aici, candidatul PSD a câştigat alegerile la o diferenţă mică, de doar 25 de voturi.
Cristian Vasilică-PSD a obţinut 410 voturi, în timp ce primarul în funcţie, Ionel Budeanu-PNL, a luat 385 de voturi. La Tătăranu, Bănel Bărbieru, cunoscut în trecut ca un lider al fostului PDL Vrancea, a câştigat alegerile cu doar 29 de voturi în faţa contracandidatului său liberal, Eugen Popa. Bărbieru a luat 748 de voturi, respectiv 35,75%, în vreme ce Popa a obţinut 719 voturi, reprezentând 34,36%.
La Broșteni, diferența dintre cei doi candidați, Emilian Dumitriu-PNL (350 voturi) și candidatul PSD Sorin Butu (259 voturi) a fost de 91 de voturi.
În comuna Chiojdeni, candidatul PNL Grigore Constantin a obținut 670 de voturi, față de cele 604 ale candidatului PSD, Vivi Micu.
La Năruja, candidatul PSD Grigore Mihăeș a obținut 585 de voturi, cu 95 mai multe decât candidatul PNL Nicu Popescu (490).
La Garoafa, candidatul PSD Gheorghe Maghiaru a obținut 764 voturi, iar următorul pe listă a fost candidatul ALDE Marin Mărgeluș, cu 688 de voturi.
La polul opus, cel mai disproporţionat scor s-a înregistrat în trei comune. Este vorba despre Cîrligele, unde candidatul PSD Ştefan Moscu nu a avut nici un competitor în cursă şi a luat 100% din voturi, la Vintileasca, unde Georgel spătaru a obţinut un scor de 96% şi la Vîrteşcoiu, unde Viorel Mîrza a obţinut 92,3% din sufragii.

marți, 7 iunie 2016

PNL și BCS găsesc explicații

Liderii PNL Vrancea susțin că au obținut un rezultat foarte bun la alegerile locale. La fel ca Gorghiu&Blaga, peneliștii vrânceni anunță, triumfalist, că ”PNL Vrancea a obținut cel mai bun scor din istoria partidului de după 1989 - circa 35%”. Cu 19 primari din totalul de 73, cu 12 consilieri județeni din 33 și cu 8 consilieri locali în Focșani din totalul de 21, PNL Vrancea se complace în iluzia unui rezultat foarte bun, în condițiile în care PSD a luat 54 de primării și peste jumătate din numărul de consilieri județeni. Optimismul exagerat afișat de peneliștii vrânceni în timpul campaniei electorale, cu un plus în dreptul președintelui Cătălin Toma și al candidatului Ion Ștefan, s-a dovedit a fi un balon de săpun în ziua scrutinului. Cifrele sunt prezentate în așa manieră încât să se vadă aspectele pozitive, cu omiterea realității crude: PSD este cam peste tot, cu toate hățurile administrației publice județene în mână. Scrutinul din 5 iunie 2016 nu a adus o schimbare ci o reconfirmare a puterii absolute a PSD în Vrancea. Sigur, absenteismul mare de la vot în rândul alegătorilor de până în 45 de ani și al celor din Focșani poate fi încadrat la capitolul cauze ale rezultatelor PNL. Dar cine i-a împiedicat pe candidații și militanții PNL să-i convingă pe alegătorii tineri și pe cei din zona activă să vină la vot? Cu doar 38% prezență la vot și cu unele greșeli de campanie electorală, putem folosi un joc de cuvinte des întâlnit în asemenea situații: nu PSD a câștigat alegerile în municipiul Focșani ci PNL a pierdut alegerile. Despre modul în care s-a desfășurat campania electorală și cauzele rezultatelor PNL se va mai scrie. În schimb, în interiorul organizației au apărut, deja, acuze, certuri, voci răstite, viteji post-război și cereri de demisii. Poate că după o nouă perioadă de opoziție, PNL s-ar putea împrospăta și revigora.
Și institutul de cercetare sociologică a transmis presei un comunicat în care explică diferența foarte mare dintre exit-poll și rezultatul scrutinului din Focșani. Șeful BCS vorbește de implicarea PSD, de atitudinea și acțiunile BEM, BEJ și ale forțelor de ordine. Sugerează, chiar, că s-ar fi produs lucruri ciudate în timpul cât operatorii de sondare au fost îndepărtați din perimetrul secțiilor de votare. ”Analizând ulterior rezultatele votului, s-a constatat că tocmai în acele locații în care operatorii BCS au fost excluși din secții si hărțuiți de către președinții secțiilor de votare și polițiști, s-a produs o creștere spectaculoasă a voturilor pentru Cristi Misăilă. Acele zone nu reprezentau tradițional fiefuri puternice ale PSD și ale candidatului, conform măsurătorilor anterioare, ca dovadă că, la reluarea sondajului, voturile pentru PSD au fost semnificativ mai puține. Operatorii BCS care au rămas în preajma locațiilor de vot au spus că au văzut aceleași mașini care veneau la 10-15 minute aducând câte 2-3 oameni la vot. Cine este în măsură să se sesizeze și să explice cum s-a produs o creștere de peste 9 procente (imposibilă din punct de vedere statistic într-un proces electoral normal!) în acele zone în care măsurarea științifică a votului a fost suspendată pentru mai multe ore, anulându-se ilegal decizia BEC de către BEM Focșani?”, susține Bruno Ștefan, șeful BCS. Păi dacă sunt semne de întrebare, de ce s-au mai publicat rezultatele unui sondaj care nu asigura o acuratețe a cercetării? A forțat cineva să se dea publicității datele respective? Și-a asumat cineva responsabilitatea acurateții rezultatelor sondajului? Un cap limpede ar fi împiedicat producerea unui episod telenovelistic gen ”Mihaela, dragostea mea”