joi, 17 martie 2016

Oprișan l-ar cam resuscita pe Bacinschi

Șeful PSD Vrancea a catadicsit să se mai arate alegătorilor care-i plătesc salariul și avantajele și a tras o inaugurare pre-electorală în Focșani. L-a luat de braț pe primarul Decebal Bacinschi și, flancat de viceprimarul Gabriel Necula, de consilieri și șefi din Primăria Focșani, Marian Oprișan s-a plimbat prin Școala ”Alexandru Vlahuță” din cartierul Sud, un fief al PSD. Cu aroganța specifică, Oprișan a dat sfaturi, le-a atras atenția gazdelor și a făcut ”glumițe” în fața reprezentanților școlii proaspăt renovate. Nu au lipsit temenelele de rigoare aflate în programul obișnuit al unei astfel de acțiuni precum și perdaful demagogic la adresa politicienilor non-PSD. Și, bineînțeles, Oprișan a avut, iarăși, ceva de împărțit cu presa care nu-l laudă. Ba unii jurnaliști își ”permit” să-l mai critice sau să spună adevărul despre ce face el. 
Întrebat de jurnaliști, în mod firesc, despre posibilul candidat al PSD la Primăria Focșani, Oprișan a refuzat să răspundă și a menționat doar că ”voi convoca o conferință de presă la sediul Consiliului Județean, ăăă, la sediul PSD și vă voi satisface curiozitatea”. Că Oprișan consideră sediul administrației publice județene drept sediul său de partid nu mai miră pe nimeni. Asta se întâmplă de mulți ani. Cât privește numele candidatului PSD pentru fotoliul de primar al municipiului reședință de județ, acesta este, în continuare, secret. Nu știm dacă s-a finalizat ultimul sondaj realizat de PSD dar, aproape sigur, tot Decebal Bacinschi iese pe primul loc. Niciuna dintre variantele vehiculate nu se ridică la notorietatea și intenția de vot, pe moment, ale lui Bacinschi. De aici și dilema pesediștilor în a desemna candidatul, cu foarte puțin timp până la data depunerii dosarelor de candidați pentru alegerile locale din 5 iunie. Mai în glumă, mai în serios, Oprișan ar putea fi ”obligat” de studiile sociologice să meargă tot pe candidatul Decebal Bacinschi, pentru a cincea oară. Mai ales că PSD&Oprișan au marele avantaj al scrutinului într-un singur tur. 
O campanie electorală inteligentă ar putea contrabalansa notorietatea și zestrea de voturi ale lui Decebal Bacinschi. Focșaniul arată cum arată, problemele se cunosc, comparațiile cu Vaslui, Botoșani, Piatra Neamț și altele asemenea sunt în dezavantajul administrației focșănene, perspectivele nu par optimiste. Bacinschi&PSD conduc Focșaniul din anul 2000, Oprișan se află la butoanele administrației județene de peste 20 de ani, promisiunile au fost nenumărate, așa că partidul moșit de Ion Iliescu s-ar putea confrunta cu probleme în a convinge, din nou, alegătorii din Focșani să voteze ”noua speranță” a PSD, Decebal Bacinschi, și pe 5 iunie 2016. Plus că această eventuală candidatură comportă și o problemă de credibilitate din moment ce Bacinschi a renunțat la prerogativele de primar, oficial, de mai bine de doi ani (în fapt, viceprimarul Necula a cam devenit primar ”neoficial” din 2012). Colac peste pupăză, au început și procurorii anticorupție o anchetă cu privire la modul în care s-au cheltuit fondurile publice la primărie. La acestea se adaugă și chestiuni de ordin personal, legate de vârstă, de sănătate, de interesul pentru exercitarea cu adevărat a funcției de edil șef. 
Dacă Oprișan îl va desemna, din nou, candidat pe Bacinschi, atunci este clar că PSD duce lipsă de resursă umană cu potențial politic. De 16 ani, PSD nu a reușit să crească, să adune oameni de valoare care să fie promovați și să obțină succes electoral (trebuie să ne amintim și de faptul că Bacinschi era anunțat, la începutul anului 2000, drept potențial candidat al PNL și nu al PDSR/PSD). PSD&Oprișan s-au bazat prea mult pe mașinărie de vot, manipulare, resurse publice, demagogie, slăbiciunile competitorilor politici, interese transpartinice și nu s-au concentrat pe dezvoltarea unei resurse umane profesioniste (și la celelalte partide este aceeași problemă, doar că nu au avut atâtea ... lucruri la dispoziție). Chiar dacă va câștiga (nu contează prin ce mijloace) Primăria Focșani pe data de 5 iunie, candidatura lui Decebal Bacinschi reprezintă un eșec pentru un partid atât de mare precum PSD.