vineri, 30 octombrie 2015

Oprișan rămâne de căruță în PSD

Noul președinte al PSD se delimitează de vechii tovarăși de drum, de mentalitate, de acțiune, de jocuri politice subterane. Acum două săptămâni, congresul național a ales o echipă de conducere așa cum solicitate Liviu Dragnea: fără lideri importanți, fără baroni, fără personalități puternice, fără notorietate (în cea mai mare parte). Baronul șef de Vrancea s-a ofuscat și s-a dat rănit în amorul propriu. A rămas șef la Vrancea și șef al baronilor locali. Acum, la prima ședință a Comitetului Executiv Național, pe lângă alte decizii care-i pică de-a curmezișul lui Oprișan, Liviu Dragnea i-a propus iar delegații i-au votat pe cei 8 secretari regionali, cam după același profil ca vicepreședinții. Pentru zona de sud est, Dragnea l-a preferat pe un no name, Felix Stroe, proaspăt președinte al PSD Constanța. Acesta a fost director general la Regia Autonomă Județeană de Apă Constanța (un fel de Gheorghe Vasilescu al nostru). Stroe nu are anvergură politică, poate că e ceva cunoscut la nivel județean și atât. El s-a delimitat de cuplul Mazăre-Constantinescu și le-a cerut și pesediștilor constănțeni să facă același lucru. Altfel, vor pleca din partid. Așadar, Oprișan va fi coordonat pe linie politică de un politician colțos, adversar al prietenilor săi Mazăre&Constantinescu. Va trebui să-i prezinte acestuia rapoarte de activitate, strategii și planuri de acțiune politică.
Mai mult, un alt politician promovat de Oprișan ajunge pe cai mari, acum și la partid. Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, a fost preferat de Dragnea pentru poziția de secretar regional al PSD pentru Diaspora. Nu știm dacă doar pentru faptul că ocupă fotoliul respectiv de ministru sau dacă îl vrea pe Tîlvăr în conducerea PSD pentru o mai lungă perioadă de timp. Oricum, Tîlvăr este, de astăzi, membru în conducerea națională a PSD, peste șeful său de la Vrancea. Așa că Oprișan trebuie să se mulțumească doar cu faptul că Dragnea i-a făcut o concesie și i-a satisfăcut orgoliul rănit, acceptându-i prezența la ședințele Biroului Permanent al PSD pentru că, vezi Doamne, este președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. 
Trăgând linie, observăm că Mitrea l-a promovat pe Oprișan și a ajuns după gratii. La Mitrea mă refer, nu la Oprișan! La rândul său, Oprișan i-a promovat în funcții la nivel național pe Duță, Vrabie, Pintilie, Carnariu, Matache și Tîlvăr. Duță trage tare cu pădurile, cu băiatul mai năbădăios și cuscrul Cel Mare, dornic de funcții. Vrabie face bani și ar vrea sau nu prea să fie primar la Focșani. Pintilie s-a retras cu niște contracte după ce s-a plimbat în barca trasă de pompieri și jandarmi alături de Ponta, Dragnea și ”fă Doina”, Carnariu e șef pe la APIA București și trage nădejde la scaunul lui Oprișan, atât la partid cât și la CJV. Pe Matache l-a pus ministru la Transporturi că nu e bine să rămâi dator doamnei judecător. Iar Tîlvăr vine repede pe turnantă, ca o tânără speranță a PSD, la peste 50 de ani. Și Oprișan ce face, o fi obosit?

miercuri, 21 octombrie 2015

Schimbări radicale sau dolce far niente în PNL Vrancea?

Peneliștii vrânceni se luptă tare. Între ei, nu vă gândiți că trag în PSD. Peneliști pe stil vechi sau nou, nu contează, aproape toți au câte ceva de împărțit cu ai lor colegi. Zici că e un blat cu PSD ca nu cumva PNL să devină prea puternic și să aibă posibilitatea să răstoarne PSD-ul de la puterea județeană anul viitor. S-au format tot felul de tabere, grupuri și grupulețe care numai opoziție nu fac. Au alte preocupări.
Situația din PNL Vrancea a ajuns într-un punct critic, este o stare tensionată care necesită o rezolvare rapidă. Altfel, chiar că PNL nu va conta în fața tăvălugului roșu la alegerile de anul viitor. Se pare că trinomul Săpunaru-Neață-Secară nu face față situației. Și conducerea națională a observat problemele însă, în acord cu tradiția politicienilor de Capitală, Vrancea este un județ prea mic și aduce prea puține voturi pentru a fi luat în considerare la un joc politic. Așa au procedat atât liderii PSD cât și cei ai PD/ PDL/ PNL de-a lungul timpului. Oprișan a prins hățurile mai demult și, ajutat de alții dar și de impotența și interesele minore ale liderilor opoziției, a făcut ce-a vrut. Acum, în an pre-electoral, PNL pare blocat în Vrancea. Nu apar perspective de succes. Doar simple sloganuri, ținte minore, posibili candidați modești, buni numai de candidați și nu de câștigători. Toate în contextul luptelor interne pentru ... pentru ce? Care să se pună mai bine cu Oprișan? Care să-l deranjeze mai puțin și să aibă mai mult de câștigat de pe urma lui?
Sunt mulți care se gândesc la o mișcare radicală, o lovitură fulgerătoare care să trezească organizația la realitate, să detensioneze situația și să dinamizeze activitatea partidului. Să creeze o adevărată emulație internă și să ascută, în sens pozitiv, competiția. Însă, cu cei doi copreședinți care se au ca șoarecele cu pisica (Săpunaru și Neață), cu interesele din jurul lor, emulația e dezumflată din start iar competitivitatea internă rămâne în adormire. Se păstrează orgoliile mici, șușotelile, bârfele pe la spate, jocurile meschine de culise, interesele personale, mica ciupeală. Se pare că actuala conducere bicefală a PNL Vrancea nu poate și nu vrea mai mult. Îi lipsesc motivația, entuziasmul, perspectiva, viziunea strategică. Tot mai mulți peneliști vorbesc de necesitatea unor schimbări radicale. Foștii pedeliști par mai hotărâți și direcți. Peneliștii vechi par mai fricoși, mai delăsători și fără sânge-n instalații. E invers decât în Luceafărul eminescian - ba ar vrea, ba se codesc.   
În discuțiile de la la nivel local și național se speculează câteva nume care ar putea prelua, interimar, șefia PNL Vrancea. Dar nu numele contează, ci urmarea eventualelor schimbări. Se schimbă sau nu ceva în mentalitate, atitudine, acțiune politică? Din partea fostului PDL s-au avansat câteva nume de a-l înlocui pe Costică Neață: deputatul Florin Secară, primarul de la Țifești, Gabriel Postolache, președintele Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci, omul de afaceri, revenit de curând în Vrancea, Cristi Bălosu, primarul de la Ciorăști, Nicolae Braicău. Din partea fostului PNL se vorbește, mai mult prin colțuri întunecate, de primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma, de fostul viceprimar al Focșaniului, Tudorel Trofin, de Paul Ciubotaru, fost consultant politic, actualmente director general pe proiecte în Administrația Fondului pentru Mediu. Oricum, nimic nu e sigur. Peneliștii par a nu avea nici strategie, nici planuri de schimbare. Iar anul electoral 2016 bate la ușă.


PS - se vehiculează și ideea potrivit căreia în cazul în care vor fi înlocuiți din funcție, Săpunaru și Neață o vor coti spre alte partide, precum PMP sau ALDE. Împreună cu ei ar putea părăsi PNL-ul și o serie de apropiați, fără anvergură politică sau popularitate. Că dacă aveau, ar fi făcut ceva în PDL/ PNL care să urnească, puțin, căruța anchilozată a opoziției.

joi, 8 octombrie 2015

PNL îi vrea înapoi pe foștii membri penali

Peneliști adevărați, ”liberali” convinși, au lansat în presa națională o informație despre posibilă mișcare politică, pentru a testa reacțiile publice și politice. Peneliștii ar începe ofensiva pentru recuperarea fiilor rătăcitori. Adică vor să-i convingă pe foștii peneliști, plecați spre alte zări politice sau judiciare, să se întoarcă în sânul partidului Brătienilor, curați și uscați. Să lupte iar pentru dreptate, justiție, democrație, valori umane împotriva hidrei roșii. I-auzi! Și primul la care s-ar fi gândit jongleurii PNL este fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Acesta a sărit în barca roșie a lui Tăriceanu atunci când i s-a părut că PSD îl poate ajuta să scape de brațul lung al legii. Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Silaghi pentru trafic de influență în formă continuată. Deci, ar fi numai bun să revină în PNL! Om de valoare, demn și cinstit, ce mai! Exact ce le trebuie peneliștilor, un exemplu de urmat!
Păi, după aceeași logică, PNL ar trebui să cheme înapoi toți fiii rptpcitori cu probleme în justiție sau care au preferat avantajele roșii oferite de PSD pentru buzunarele proprii, în frunte cu Tăriceanu. Pentru că e nevoie de cadre de nădejde, domnule! Asemenea ”liberali”, mai rar! Așa, din scurt, mi-am adus aminte de câțiva foști peneliști și pedeliști care ar putea fi rugați de liderii PNL să li se re-alăture: Relu Fenechiu, Gigi Becali, Decebal Traian Remeș, Victor Babiuc, Cristian Anghel (ex-primar Baia Mare care a ieșit din pușcărie), Mircia Gutău (ex-primar Rm. Vîlcea care a ieșit din pușcărie), Roșca Stănescu, Dan Radu Rușanu, Daniel Chițoiu, Monica Iacob Ridzi, Emilian Frîncu (ex-primar Rm. Vîlcea aflat acum în pușcărie) ș.a. Toți pentru a întări PNL în lupta cu PSD!