sâmbătă, 8 august 2015

De Mărăşeşti



Mare risipă de populism, patriotism de paradă, declaraţii sforăitoare, lacrimi de crocodil, lozinci şi atitudini comuniste la manifestările de comemorare a jertfelor eroilor neamului în primul război mondial. Organizatorii păreau picaţi din anii ’80, atunci când se pregăteau paradele de 23 august sau 1 mai. Acelaşi tip de indicaţii, acţiuni, mesaje. Oameni aduşi cu autocarele, scaune însemnate, culoare şi trasee delimitate strict, parcă ar fi venit preşedintele SUA. Angajaţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean au făcut totul pentru ca ’’înaltele’’ feţe politice - gen Oprea, Oprişan, generali-politruci etc – să nu fie deranjate de ziarişti sau de p_lime. Cei care au participat măcar la o defilare de pe vremea comunismului au retrăit senzaţiile uitate de 25 de ani. Până şi la o asemenea manifestare de comemorare a eroilor s-a apelat la mişmaşuri, chichiţe şi balcanisme de doi bani, la copilărisme şi obsesii nelalocul lor.
În primul rând, politicianismul a luat locul smereniei şi bunului simţ. Veteranii de război au fost marginalizaţi. În prim plan au fost politicienii. Nici un reprezentant al veteranilor nu a luat cuvântul în faţa mulţimii, aşa cum e normal, aşa cum era tradiţia. În plus, nici primarul oraşului gazdă, Mărăşeşti – ’’oraş-erou’’, la urma urmei – nu a fost lăsat să adreseze câteva cuvinte oaspeţilor. Depunerea de coroane a constituit un nou prilej pentru puterea roşie de a-şi arăta muşchii în faţa mulţimii. Oamenii ’’simpli’’, gen instituţii publice, asociaţii de veterani, ong-uri, partide, au fost puşi să depună coroanele de flori înainte de ceremonia oficială. În cadrul ceremoniei, doar ’’înaltele’’ feţe politice şi militare au avut privilegiul acesta, ca să-şi afişeze forţa şi ’’valoarea’’ în faţa maselor populare.  Să vadă alegătorii cine-i mare şi tare! În timp ce promovează salarii majorate pentru demnitari, pensii speciale pentru militari (mai ales pentru ofiţerii care s-au remarcat prin frecatul birourilor şi clanţelor mai marilor vremii, prin poziţia de drepţi sau în patru labe în faţa politrucilor), guvernanţii ’’importanţi’’ care ne-au ’’onorat’’ cu prezenţa la Mărăşeşti îi lasă cu indemnizaţii de mizerie pe veteranii de război şi urmaşii acestora (atâţia câţi mai sunt, din ce în ce mai puţini).
Un alt aspect jenant a fost modul în care s-au plasat participanţii la manifestarea de la Mausoleul Mărăşeşti. Ăia ’’importanţi’’, care trăiesc din banii noştri – politicieni, generali, primari, consilieri, şefi de instituţii publice, plus ceva rude şi prieteni ai acestora – au luat loc în centru, pe scaune. De o parte şi de alta, restul, p_ulimea, votanţii … în picioare. Plus ziariştii, într-un colţ, în ţarc. Doar câţiva privilegiaţi s-au mişcat peste tot, fără să fie luaţi de mâneci. Să fie egalitate, dar nu pentru căţei!
În încheiere, ceva pentru Oprea, Oprişan, politicieni, primari, consilieri, generali şi alţi oficiali patriotarzi: a fi patriot înseamnă (ŞI) să nu furi, să respecţi democraţia şi libertatea individului, să respecţi valoarea, să respecţi dreptul la proprietate, să-i respecţi pe ceilalţi, indiferent de clasa socială (’’de la vlădică până la opincă’’), să fii demn, să fii cinstit, să conduci în interesul tuturor şi nu în interes propriu.