joi, 16 iulie 2015

Vrancea cu 2 miniştri sau chelul cu tichia de mărgăritar



Judeţul Vrancea are doi miniştri. Oaaauuu, ce tare, ce bine, ce mişto! PSD se află în degringoladă dar se agaţă de guvernare. 2015 este an electoral extrem de important şi trebuie să se afle la butoanele organizării alegerilor. Liderii PSD se atacă reciproc, la vedere sau sub centură. Procurorii DNA abia fac faţă valului de dosare şi denunţuri care vizează fapte de corupţie cu pesedişti importanţi în prim plan. Inclusiv Ponta a picat în plasa procurorilor anticorupţie. Iar Oprişan face ce ştie cel mai bine: profită de slăbiciunile celorlalţi. Şi-a impus doi apropiaţi în cabinetul Ponta. Mai întâi l-a avansat pe Angel Tîlvăr, ca ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, acum l-a promovat şi pe Iulian Matache în fotoliul de ministru al Transporturilor. Sunt doi oameni foarte apropiaţi şi legaţi, din motive diverse, de şeful PSD Vrancea.
Mândri că suntem vrânceni, nu-i aşa? Mândri că unul dintre cele mai sărace judeţe din România (plus lipsit de perspective economice, de investitori importanţi, de strategii coerente de dezvoltare) are doi membri în cel mai corupt guvern!? Avem doi miniştri, asta înseamnă că suntem tari, nu-i aşa? Că Vrancea se află în topul judeţelor României la toate capitolele – economie, dezvoltare, învăţământ, sănătate, cultură, agricultură, nivel de trai etc!? Cam aşa este, numai dacă privim aceste clasamente şi statistici de la coadă la cap. Din păcate. Dar avem 2 miniştri în cel mai corupt guvern. Este o onoare, o mândrie, o satisfacţie pentru noi, vrâncenii de rând? Sau este doar satisfacerea unui moft, a unui orgoliu, a unor interese personale? O situaţie politică mlăştinoasă şi urât mirositoare ne-a cocoţat doi oameni în fotolii ministeriale. Pentru scurt timp, zic unii. Ei îşi vor trece în cv-uri aceste funcţii şi se vor mândri în faţa electoratului şi a nepoţilor. Iar şeful lor se umflă în pene că şi-a arătat muşchii în faţa colegilor de partid preocupaţi, acum, cu probleme de supravieţuire politico-financiară. Şi chiar cu asigurarea propriei libertăţi. Dar pe noi, vrâncenii de rând, cu ce ne ajută? Ce lucruri măreţe vom vedea în judeţul acesta prăfuit şi secat de 25 de ani (din cauza politicienilor), cu 2 membri în cel mai corupt guvern post-decembrist? Cu ce ne încântă cei 2 miniştri când ne plimbăm prin Focşani şi vedem că am rămas în urma celor din Vaslui, Botoşani, Bîrlad, Piatra Neamţ, Suceava şi a altora pe care îi tratam de sus, până nu demult, dar care nu se pot ’’mândri’’ cu 2 miniştri? Dar Vrancea este pion de bază în cel mai corupt guvern şi asta spune tot despre noi.

marți, 14 iulie 2015

Pe scurt

* Mulţi au sărit, în ultima lună, să-l apere şi să-l căineze pe Victor Ponta. Că ce bun e, ce chestii a făcut, ce-l mai hărţuieşte justiţia ''lui Băsescu'' (sau ''a lui Iohannis'', mai nou), cât se mai sacrifică el pentru ţară şi popor, ce-l mai doare la genunchi de români şi altele asemenea. Pe politicienii care-i ţin trena lui Ponta, din interes direct sau indirect, îi înţeleg. Însă am observat mulţi ''independenţi'' disperaţi să sară public în apărarea lui Ponta, gen ziarişti, analişti, sindicalişti etc, care ocupă ecranele tv de dimineaţa până seara. Şi uite-aşa mai ies la iveală (măcar unii dintre cei neiniţiaţi să-şi dea seama şi să nu mai rămână prostiţi) locurile/ ''personalităţile'' spre care se îndreaptă muuuuulţi bani publici, pe diverse canale şi sub diverse forme ''inocente''.
* Cică se formează cozi zilnice la uşa lui Nini Săpunaru cu penelişti mai vechi sau mai noi (şi nu numai penelişti) care îşi prezintă omagiile, propunerile, interesele... Se simte mirosul unei alte guvernări şi e nevoie de cadre de nădejde. Poate se găseşte vreun loc de consilier, inspector, comisar, director, şef, şefuleţ, trimis special, detaşat pe undeva prin sistemul public în cazul în care PNL va prelua guvernarea. Şi ce-i mai place şi lui Nini să se comporte ca un jupân de judeţ, precum Oprişan!
* Iar această emulaţie se petrece mai ales în lipsa lui Costică Neaţă, c-aşa-i într-un parteneriat politic onest, de la egal la egal! După cum decurg ostilităţile în marele PNL de Vrancea (şi după vizita lui Gorghiu, Blaga&comp), se pare că binomul Săpunaru-Neaţă de la conducerea organizaţiei s-a transformat în trinomul Săpunaru-Secară-Neaţă. Iar acesta se îndreaptă spre un binom SS, adică Săpunaru-Secară.
* Şi să închei capitolul PNL, deocamdată. Aruncarea numelui profesorului Cornel Noană într-o posibilă competiţie internă pentru eventuala candidatură la Primăria Focşani pare puţin misterioasă. Sau, mai degrabă, e multă ceaţă în jur şi nu se întrevede, momentan, decât un joc politic. Sau o perdea de fum, menită să-şi spele unii imaginea şi să se mai spele şi apoi, pe mâini, în caz de eşec.
* Viceprimarul Focşaniului Gabriel Necula e băgat la înaintare cu tot ce înseamnă activitate în administraţia locală. Viceprimarul Necula chiar a preluat cam toate prerogativele primarului Didi şi semnează toate proiectele de hotărâre întocmite de funcţionarii primăriei ce se dezbat în Consiliul Local. Semnează omu' tot ce prinde, inclusiv în concediu, ce mai ... e peste tot. Poate, poate...
* Tânărul subprefect Misăilă s-a dat public la profesori. Că fac meditaţii şi evaziune fiscală pe măsură. Şi să intre odată în legalitate că, altfel, îi vor năpădi amenzile! Că bugetul de stat suferă de pe urma acestei evaziuni, că nu se mai pot construi şcoli, spitale, autostrăzi ş.a. cu ''taxe-le-tale''. Fenomenul meditaţiilor ''la negru'' este împământenit în România de zeci de ani. Este o problemă reală, atât pentru sistemul de învăţământ cât şi pentru sănătatea societăţii româneşti. Dar de aici şi până la a-i lua la rost pe profesori pe motiv de evaziune... Să înţelegem că profesorii au rămas cam ultimii evazionişti din judeţul ăsta (şi cam periculoşi!)!? De evazioniştii cu ordin şi aprobare de la partid, de 25 de ani, nu a suflat niciun cuvânt, niciodată, ''viteazul'' subprefect. De cei care au devalizat judeţul nu a spus un cuvinţel. Că doar se ''joacă'' pe milioane de euro. Să trăiască! Iar Misăilă a fost educat la şcoala ''super-finanţistului'' Lungu, protejat, promovat, apărat, lăudat de toată lumea. Prietenii - de peste tot - ştiu de ce.
* Iar au ieşit în evidenţă, în ultimele luni, vrâncenii care înapoiază intacte portofelele găsite. Se vede treaba că n-au învăţat nimic din istoria recentă a Vrancei, despre unul paranoic de pe la noi, care-şi făcea veacul prin gară şi prin pieţe, şi care obişnuia să facă exact contrariul: îi uşura pe oameni de portofele direct din buzunare sau din genţi. Se întoarce lumea cu fundu-n sus, domnule! De-aia nici nu vor ajunge ''căpitani'' de judeţ!


sâmbătă, 4 iulie 2015

Gunoi de aur (doar pentru câţiva)



Gunoaie vor fi mereu, cât e lumea şi pământul, vorba românului. Aşa că şi afacerile cu gunoaie vor dăinui până la sfârşitul lumii. Iar astfel de afaceri trebuie să ajungă, musai, la băieţii deştepţi, cu legături, relaţii şi influenţe politice. Am scris în urmă cu ceva timp despre interesele politico-financiare ce se învârt în jurul gunoaielor din Vrancea, o adevărată mină de aur pentru cei iniţiaţi. Târâş-grăpiş se apropie de finalizare un proiect judeţean cu fonduri europene, pe multe milioane de euro, ce vizează strângerea, sortarea şi depozitarea deşeurilor. Iar de gunoaiele noastre de zi cu zi se arată interesaţi nişte indivizi de tipul ’’gunoaielor’’ politice. Comparam modalitatea în care s-a falimentat o societate a administraţiei judeţene în beneficiul unei noi firme private (plus altele pe lângă) cu ceea ce se pregăteşte şi în sectorul managementului deşeurilor. Aşa cum SC Drumuri şi Poduri (a Consiliului Judeţean Vrancea) a fost falimentată pentru a prospera Ma(rian)Vi(orel)beton, la fel se îndreaptă lucrurile cu SC CUP Salubritate (a administraţiei municipiului Focşani), care ar trebui sacrificată în beneficiul unor firme extrem de dragi lui Marian, Raluca, PSD&comp.
Proiectul european privind sistemul integrat de management al deşeurilor s-a mişcat greoi. Stadiul actual al lucrărilor nu oferă optimism în privinţa finalizării peste 6 luni. În afara câtorva comunicări oficiale pompoase ale preşedintelui CJV, cei care au legătură cu proiectul se feresc ca dracu’ de tămâie să vorbească în mod transparent cu presa. O situaţie cel puţin bizară ridică nişte semne de întrebare: managerii de proiect s-au schimbat de câteva ori până acum, unul chiar a şters-o în Anglia. De ce evită cei implicaţi să vorbească şi să se mândrească în faţa oamenilor cu acest proiect? Prin urmare, toate indiciile ascunse opiniei publice duc spre o concluzie ’’murdară’’, de ’’tomberon’’: cineva are interesul să pună mâna pe afacerea cu gunoaiele din judeţ. După încheierea lucrărilor de la rampa de gunoi de la Haret, se va organiza o licitaţie pentru preluarea activităţii de strângere a deşeurilor din toate localităţile vrâncene. Va fi o licitaţie cu un caiet de sarcini ce va conţine o serie de prevederi ce se potrivesc unor firme naţionale cu mari interese politico-financiare. Exemple: Romprest (Florian Bucşă ’’Walter’’), Vitalia din Prahova (Sebastian Ghiţă), Iridex (fost senator PC, omul lui Dan Voiculescu), Polaris de Constanţa (Martin-Mazăre) sau altele asemănătoare.
O astfel de firmă va câştiga licitaţia. Apoi, serviciul va fi subcontractat unor firme locale, conform înţelegerilor prealabile. De exemplu, împărţirea s-ar putea face pe urban – firma fratelui Adrian – şi rural – firma unuia Paşalău, intens promovată de coana Ralu pe la toţi primarii din judeţ. Sau altfel de împărţire, în funcţie de negocieri. Posibil să se arunce nişte firimituri şi altor firme din judeţ, fără cine ştie ce suport politic roşu. Odată cu aceste manevre cu bani publici în interesul câtorva şmecheri, ne-am putea trezi şi cu majorarea tarifelor la gunoiul menajer. Şmecherii ăştia trebuie să-şi recupereze investiţiile şi să treacă pe profit cât mai repede, rampa de gunoi e departe, la Haret, staţia de sortare tot la Haret, staţia pentru deşeuri electrocasnice la Goleşti … Să nu se ajungă ca la Bistriţa, acolo unde, conform presei locale, ’’caracatiţa PSD’’ a acaparat şi a cam distrus activitatea de gestionare a deşeurilor…
Ce se va întâmpla, în schimb, cu SC CUP Salubritate Focşani? Că nu apare pe lista de priorităţi a şmecherilor. Poate va primi nişte firimituri aşa, la mişto. Sau nimic. Nici acum nu prea este băgată în seamă această societate publică a municipalităţii focşănene care şi-a îmbunătăţit, cât de cât, activităţile (atât în sectorul deşeurilor cât şi al asfaltărilor – la nivel mai mic) şi trăieşte pe propriile picioare. Un exemplu recent de ignorare interesată a societăţii focşănene chiar de către patronat – autoritatea publică locală – îl reprezintă alocarea lucrărilor de plombare şi cârpire a străzilor din Focşani firmei deputatului PSD Victor Roman, în detrimentul SC CUP Salubritate. Parcă toţi aşteaptă ca această firmă publică focşăneană să piardă pe toată linia, inclusiv activitatea sa de bază – strângerea şi sortarea deşeurilor – şi să falimenteze cât mai repede. Sunt vreo 250 de angajaţi acolo, dar nu se împiedică şmecherii de un asemenea ’’amănunt’’! Îi aşteaptă prea multe lovele de la alegătorii manipulaţi, an de an. Iar pe cei de la CUP Salubritate îi aşteaptă cam aceeaşi soartă ca a drumarilor de la SC Drumuri şi Poduri.
Ar mai fi, în încheiere, câteva aspecte despre ce se întâmplă cu proiectul de management integrat al deşeurilor. ’’Muntele’’ vechi de gunoi de la Haret a intrat în … pământ! Adică a fost acoperit cu pământ, aşa cum se bagă gunoiul sub preş. Toate firmele care adună gunoi menajer deversează încărcăturile lângă acest ’’munte’’, indiferent dacă au contract sau nu cu rampa de gunoi. În câteva luni, şi aceste zeci de mii de tone (sau mai multe) vor ajunge, cel mai probabil, tot sub pământ. Ca locul să pară curat şi uscat atunci când vor veni reprezentanţii Ministerului Dezvoltării la recepţia finală a lucrării. Poate vă întrebaţi ce face, în această perioadă, Garda de Mediu. Ei, ce face?! ’’Supraveghează’’ să nu cumva să-i deranjeze cu ceva pe cei care răspund de ceea ce se întâmplă la rampa de gunoi de la Haret. E ordin de partid şi de stat, că de-aia l-a pus Oprişan pe mai tânărul frate al fostului viceprimar de Focşani, Bogdan Matişan, în fruntea Gărzii de Mediu. Dragoş Matişan, pe numele său, e cunoscut ca un june pesedist dedicat şefului de partid, provenit din pepiniera de cadre TSD&CJV. Şi să nu uit o ’’speculaţie’’ formulată de cei care urmăresc îndeaproape derularea proiectului european şi continuarea sa profitabilă (gen Oprişan, Raluca, Bîrlădeanu, Iordache – şeful Direcţiei de Investiţii din CJV, Alexandrescu – încă (!?) manager de proiect): rampa de gunoi de la Haret ar putea fi închisă peste câteva luni iar firmele de salubritate vor fi nevoite să ducă deşeurile în alte judeţe (Galaţi, Bacău, Buzău), pentru o anumită perioadă. Vor creşte cheltuielile firmelor respective dar primăriile nu vor majora, în consecinţă, tarifele existente. Pentru că urmează un an electoral, Consiliul Local Focşani nu va majora, de exemplu, tariful la gunoiul menajer ridicat de CUP Salubritate. Când va veni altă firmă, privată şi agreată, atunci va fi altă poveste…