marți, 28 aprilie 2015

Barca PNL pe val dar fără vâslaşi vânoşi



Mai avem cam un an până la alegerile locale. Nici nu ştii când trece timpul. După victoria lui Klaus Iohannis de la prezidenţiale, Partidul Naţional Liberal s-a trezit în postura dominantă în cercetările sociologice. Toate sondajele de opinie din ultimele luni prezintă PNL pe primul loc în topul preferinţelor electorale ale românilor. Cu distanţe de 5-8 procente faţă de PSD. Fiind în opoziţie, PNL ar putea mări, teoretic, diferenţa faţă de actualul partid de guvernământ. În următorul an, pomenile electorale şi manevrele populiste ale Guvernului Ponta nu ar mai putea păcăli marea masă a alegătorilor români. S-a demonstrat la prezidenţialele de anul trecut că manipulările de orice fel nu mai garantează succesul electoral.
Însă noul şi marele PNL se confruntă cu destule probleme interne, atât la centru cât şi în teritoriu. Unificarea structurilor ex-PNL şi ex-PDL se loveşte de multe obstacole, orgolii şi interese personale. Se observă cam peste tot în ţară. Iar Vrancea nu face excepţie. Cu un an înainte de alegerile locale, peneliştii nu au o strategie de succes. Îi macină mai mult disputele interne şi problemele unora cu justiţia. Din când în când mai trimit săgeţi (cam leşinate) în direcţia puterii, însă nu pe aspecte sau cu reuşite esenţiale. Se bazează pe erodarea, firească (dar nu în urma acţiunilor opoziţiei), a forţelor aflate la guvernare. Se îmbată cu succesul de la prezidenţiale care, oricum, nu li se datorează. Reuşita lui Iohannis nu se poate transfera, automat, şi în contul rezultatelor electorale ale PNL.  
Dacă liderii PNL Vrancea nu par îngrijoraţi, măcar membrii simpli, simpatizanţii şi cei sătui de PSD ar trebui să se întrebe cum s-ar putea câştiga alegerile locale de anul viitor. Şi, mai ales, cu cine? Deocamdată, Oprişan pare a nu mai avea probleme cu justiţia. Aşa că tăvălugul roşu va merge din plin prin tot judeţul. Cine din PNL i se poate opune cu succes, în special în funcţiile cele mai importante? Săpunaru, Neaţă sau Secară nu par agreaţi nici măcar de totalitatea membrilor de partid. Şi nici nu se arată dispuşi la eforturi şi sacrificii personale pentru a dărâma colosul roşu care stăpâneşte Vrancea de 25 de ani. Chiar dacă preşedintele de consiliu judeţean va fi ales dintre membrii acestui for, este esenţial ca PNL să vină cu oameni şi strategii clare pentru această funcţie. Cine va fi liderul echipei consilierilor judeţeni care poate atrage şi voturi pentru partid şi voturi din partea consilierilor din alte partide? Cine va fi candidatul pentru fotoliul de primar al Focşaniului care să poată lua cel puţin un vot în plus faţă de candidatul PSD? Alegerea primarului dintr-un singur tur polarizează voturile şi bătălia principală se va da, cel mai probabil, între candidaţii PSD şi PNL. Dacă la PSD se vorbeşte de o listă cu posibili candidaţi destul de activi şi notorii, gen Cătălin Vrabie, Iulian Matache, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, Gheorghe Vasilescu, George Băeşu, chiar Daniel Nicolaş ş.a., la PNL doar se bănuieşte că ar intenţiona să candideze Nini Săpunaru. Poate că Săpunaru ar vrea şi la Consiliul Judeţean. Dar şi Costică Neaţă sau Florin Secară s-ar cam arăta interesaţi de ambele funcţii importante. Dacă e să pice succesul de undeva, din stele. Nu e clar nimic. Presa a mai căutat nişte posibili outsideri doar aşa, ca să mai băgăm pe cineva în seamă, precum Daniel Pancu, Tudorel Trofin, Mihai Copaci, Liviu Bostan, Manole Merchea, Sorin Hornea. Dar niciunul nu a ieşit în faţă să spună clar că ar vrea. Să-şi asume riscuri, să prezinte proiecte, să fie în centrul acţiunilor politico-sociale, să stea de vorbă cu oamenii, să meargă pe stradă, să râdă sau să plângă împreună cu focşănenii, să primească înjurături şi huiduieli de la adversari sau de la cetăţeni nemulţumiţi … să fie activi, pur şi simplu, dacă vor să câştige peste un an. Este o lipsă de activism politic de necrezut în rândul potenţialilor candidaţi PNL, indiferent de nume. Cum să câştigi cursa electorală împotriva maşinăriei PSD? Buni sau răi, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, posibilii candidaţi PNL nu se arată deloc publicului votant. Apariţiile publice şi implicarea politică pot măsura potenţialul electoral al celor care intenţionează să candideze. Şi, apoi, pot face un pas înapoi, din timp, dacă rezultatele şi perspectivele nu sunt cele scontate. Se pot cerne, astfel, în mod obiectiv, candidaţii cu şanse. Doar procentul naţional al PNL nu este suficient. Sau… poate că doritorii nu sunt lăsaţi să iasă la înaintare?!
PNL Vrancea se confruntă cu perspective sumbre asemănătoare şi în cazul alegerilor pentru primăriile din celelalte oraşe. Nici la Adjud, Panciu, Odobeşti sau Mărăşeşti nu se cunosc ’’viteji’’ penelişti care să se ia la trântă cu balaurul roşu. Poate doar în unele comune conduse, acum, de primari PSD să se producă o răsturnare de forţe anul viitor. Asta datorită mobilizării şi voinţei peneliştilor din comunele respective şi nicidecum vreunei strategii elaborate la nivel judeţean. Aici am putea include Suraia, Năneşti, Răstoaca, Boloteşti, Popeşti, Garoafa, Pufeşti, Milcovul, Broşteni, Nereju sau chiar Tulnici.

miercuri, 22 aprilie 2015

Adunate



*S-a spart buboiul cu terenul de pe şoseaua de centură a Focşaniului îngrădit de armată. Până la urmă, comandantul Brigăzii 282, un general paraşutat pe la noi de vreun an pentru a fi promovat, apoi, în MApN, a decis să blocheze accesul oamenilor la propriile locuinţe şi a închis drumul. Este cel puţin ciudat cum pentru zona respectivă există două hărţi cadastrale cu aceleaşi parcele dar cu proprietari diferiţi. Cum se poate ca pe teritoriul unei unităţi militare să se afle conducta de apă caldă a oraşului?! Cum se poate ca şefii unităţii militare să mute gardul după cum li se pare că au dreptul asupra unor suprafeţe care le nu aparţinuseră?! Cum e posibil să blochezi singura cale de acces pe care mai multe familii o au pentru a ajunge la casele lor?! Toată tărăşenia pare a se fi pornit de la dorinţa fostului comandant al unităţii – Ferariu – de a lăţi curtea şi de a ’’proteja’’ mai mulţi pruni (care asigurau o cantitate importantă de ţuică) de ’’atacurile’’ civililor. Pe lângă pornirile expansioniste ale comandanţilor militari, trebuie să amintim şi neglijenţa Primăriei Focşani (cu primar, secretar, jurişti, specialişti etc) care nu a catadicsit să intabuleze, la timp, un teren ce-i aparţine. Şi uite-aşa, mergând de la delăsare până la forţă, se permit abuzuri care afectează viaţa mai multor focşăneni de toate vârstele.
*Oprişan a primit o diplomă de excelenţă pentru activitatea de transport public judeţean. Te-apucă râsul, nu alta! Sau, poate, diploma este ca o recunoaştere a faptului că promovează firmele de transport care fac servicii PSD şi pune tot felul de obstacole firmelor care nu se înscriu pe linia trandafirie. Nu contează legea sau bunul simţ. Oricum, au de suferit tot vrâncenii obişnuiţi, cei puşi mereu ’’pe primul loc’’.
*Focşaniul este vraişte şi în această primăvară: gropi, praf, mizerie, sărăcie. La fel şi judeţul Vrancea. Tristeţe mare!
*Cică ginerele socrului său, deputatul Laur, ar vrea să-şi promoveze un fin într-o funcţie de conducere la o instituţie publică. Poate la ITM, de exemplu. Competenţă şi profesionalism, ce mai, exact ca în promisiunile electorale! Dacă nu i se dă, Laur s-ar întoarce la PNL, acolo unde Săpunaru îl aşteaptă cu buzun…ăăă braţele deschise.
*Ca în fiecare an, mişmaşuri cât cuprinde cu transferurile cadrelor didactice, cu rezervări de posturi, cu intervenţii, cu păstrări de catedre ’’bune’’ … toate în funcţie de afinităţile trandafirii sau personale (ale şefilor, desigur).
*PSD pare a câştiga (ŞI) în privinţa alegerii primarilor din 2016. Noul cod electoral prevede ca alegerea primarilor să se facă într-un singur tur, indiferent de prezenţă şi rezultat. Pare (ŞI) în acest caz un fel de blat între PSD şi PNL pentru a-şi conserva aproape în totalitate actualii primari. Aşa-zisa cedare ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi indirect, dintre membrii consiliilor judeţene, este praf în ochi. Se ştie că primarii vor trage tare, ca până acum, să scoată procente mari pentru consiliile judeţene astfel încât cam tot actualii preşedinţi să fie realeşi şi în 2016.  
*Românii din străinătate sunt priviţi în continuare cu ură de către guvernanţi. Discuţiile privind votul prin corespondenţă sau alte modalităţi de a uşura exercitarea votului în diaspora s-au dovedit a fi apă de ploaie. Românii din străinătate vor fi în continuare umiliţi de autorităţile de la Bucureşti. Poate vor să-i determine să nu mai voteze la alegerile parlamentare şi prezidenţiale pentru ca rezultatele să fie controlate strict din ţară.
*Deşi unii clamează, ipocrit, că fostul preşedinte Traian Băsescu ar trebui să stea liniştit, la pensie, mulţi dintre ăştia fac tot posibilul să-l resusciteze şi să-l menţină activ pe scena publică. Spre disperarea ’’deontologilor’’, ’’analiştilor’’, ’’jurnaliştilor’’ etc dar şi a lui Ponta, Iohannis, Blaga&comp.
*Penibil, în ultimele zile am văzut, citit şi auzit pe canalele media nenumărate materiale de ’’presă’’ despre două nulităţi, două mahalagioaice (dintre care una plecată dintre noi). Multe ore de emisie, multe pagini scrise cu/despre/pentru cele două panarame. În schimb, puţine spaţii alocate unor români care au făcut ceva pentru ţara noastră în ultimele zile, precum Alexandra Dulgheru, Andreea Mitu, Andreea Munteanu sau Marius Berbecar. Jenant pentru noi, ca popor.