luni, 26 mai 2014

Mircea Diaconu, rol şi roluri

Se analizează pe toate feţele rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European. Se emit păreri diverse, se fac pronosticuri şi strategii. Le vedeţi şi le citiţi cam peste tot. Aşa că nu voi scrie despre aceste rezultate în ansamblu ci despre un aspect particular: scorul obţinut de Mircea Diaconu.
La o primă evaluare, rezultatul electoral al lui Mircea Diaconu încurcă pe toată lumea. Pe lângă surpriza scorului, cele aproximativ 7 procente ale ''independentului'' Mircea Diaconu dau naştere la tot felul de supoziţii, scenarii şi confuzii care nu se încadrează în limitele unei strategii politice normale. Cine l-a votat pe Mircea Diaconu? Destul de simplu de răspuns, superficial: alegătorii din mediul urban, cei care au făcut diferenţa referitoare la prezenţa la vot dintre europarlamentarele din 2009 şi cele din 2014 (26,7 % versus 32,3%). De ce a fost votat atât de mult? O întrebare la care sociologii vor avea mult de lucru. Şi, poate, ar trebui să lucreze mai atent şi în mod profesionist, ca să nu mai apară concluzii gen rezultatele sondajelor de opinie de dinainte şi din ziua votului.
Nu poate fi ignorat rolul determinant al mediatizării excesive (din interes, desigur) de care s-a bucurat Mircea Diaconu. Inclusiv TVR i-a făcut servicii de propagandă gratuită prin difuzarea unor filme cu actorul Mircea Diaconu printre protagonişti în timpul campaniei electorale.Şigur că poate fi interpretat şi ca un vot anti-sistem, un vot de blam al alegătorilor blazaţi/ supăraţi/ uşor impresionabili/ nehotărâţi ş.a.m.d. dat partidelor şi politicienilor. Nici miza europarlamentarelor nu se ridică la nivelul celorlalte tipuri de scrutin - local, parlamentar, prezidenţial. Şi aici se găseşte o parte din motivaţia votului puţin ''exotic''.
Ce rol va juca politicianul Mircea Diaconu în Parlamentul European şi pe scena politică mioritică? Unii îl dau chiar ca viitor lider de partid sau candidat la prima funcţie în stat. Exagerat. Cred că fără o susţinere mediatică, partinică şi financiară pe măsură, actorul Diaconu nu va mai repurta nicio victorie importantă pe scena politică. Cred că actorul politic Mircea Diaconu nu va ieşi în aplauze din ringul politic. A învăţat destul din metehnele şi comportamentul politicienilor iar mesajul celebru din Filantropica - mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană - i-a rămas întipărit în minte şi i-a folosit, atât în studiourile tv cât şi în întâlnirile cu electoratul.
Revenind, puţin, la partide, scorul obţinut de Mircea Diaconu a dat peste cap planurile PSD privind scoaterea unui procent de peste 40% la europarlamentare. E adevărat că redistribuirea resturilor de voturi a ajutat partidul cu scorul cel mai mare dar procentul rezultat nu reprezintă, totuşi, realitatea electorală. 46% ar fi o ţintă prea mare chiar şi pentru partidul roşu iar liderii săi ştiu că nu pot ajunge la ea, în condiţii normale. Scorul lui Diaconu a încurcat, puţin, şi calculele electorale ale PNL, chiar dacă actorul nu s-a identificat, până acum, cu statutul de lider PNL. Plus că, la precedentele alegeri europarlamentare, scorul liberalilor s-a încadrat între 13 şi 15 la sută (aşa că 15% de acum e un rezultat foarte bun pentru PNL. Doar aroganţa preluată de la PSD, din cauză de USL, i-a determinat pe alde Crin&comp să anunţe, pompos, că vor să scoată cel puţin 20%). Totodată, rezultatul lui Diaconu i-a bulversat şi pe liderii PMP care aşteptau ca votul din mediul urban să-i aibă pe ei în prim-plan şi nicidecum pe actorul de la Nottara. Iar toţi cei care se dau de dreapta să nu considere că voturile pentru Mircea Diaconu sunt voturile electoratului de dreapta şi să le contabilizeze, în consecinţă. Deocamdată, PSD este câştigătorul acestora.

PS 1 - ce facem, însă, cu partea morală şi cea legală? Dacă nu i se validează mandatul pentru că instanţa i-a interzis să ocupe, timp de 3 ani, o funcţie publică pe motiv de incompatibilitate? Cine va avea de câştigat? Cu siguranţă nu dreapta.
PS 2 - va avea curajul să lămurească, odată pentru totdeauna, rolul jucat de el (împreună cu soţia lui, Diana Lupescu) în evenimentele din Decembrie '89? Cum de ajunseseră cei doi actori să comande şi să coordoneze forţe armate? Se vor pronunţa, în sfârşit, SRI şi CNSAS în privinţa soţilor Diaconu sau dosarele nu pot fi, încă, declasificate?

luni, 19 mai 2014

Adunate

* Cică ar fi ceva aspiranţi la fotoliul de prefect, atunci când Oprişan se va sătura de ''liberalul'' Popescu. O listă de bază i-ar cuprinde pe Cristi Misăilă, Dragoş Bîrlădeanu, Vasile Pintilie, Vasile Carnariu, Raluca Dan, Cătălin Vrabie, Constantin Guguianu. Plus alţii ceva mai neînsemnaţi, deocamdată. Dar, cum Kanty nu-l deranjează pe Marian ... atunci la loc comanda!
* Aşadar, un aprig aspirant la fotoliul de prefect este vicele lui Oprişan de la Consiliul Judeţean, Dragoş Bîrlădeanu, cel responsabil cu periatul, cu semnarea actelor în lipsa şefului, cu tineretul, cu transmiterea mesajelor închipuite ale ''domnului preşedinte''. Urmaş de activişti comunişti fruntaşi, junele Bîrlădeanu se crede mare sculă şi vrea funcţii importante deşi nu are treabă cu ele. Pe lângă cea de prefect, Bîrlădeanu vizează şi scaunul de preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate precum şi un post de deputat! Deloc modest, băiatul! A terminat cu numirile de inspectori şcolari şi directori de şcoli, cu promovarea activului roşu în dauna profesiniştilor. O tinerică ajunsă bibliotecară la un liceu focşănean poate să vă demonstreze cum se ajunge pe un asemenea post (ce fusese, oficial, blocat). Mai ales că duce o muncă asiduă la PSD şi nu la slujba plătită din bani publici pentru care nu are, oricum, vreo competenţă.
* Pădurarul roşu Vasilică de la Andreiaşu de Jos aruncă lovele din toate poziţiile, doar-doar va transforma Consiliul Local din comună într-un fief PSD, în urma alegerilor locale parţiale din 25 mai. Poate vrea să aducă şi comuna Andreiaşu de Jos la tiparul după care s-a ghidat în administrarea fondului forestier şi a cantonului silvic din zonă: a chelit tot! Conu' Vasilică n-are frică de nimeni, mai ales că beneficiază de sprijin de la toate nivelurile din sectorul silvic precum şi de susţinerea actualilor şi foştilor şefi ai Direcţiei Silvice Focşani, din mai multe guvernări.
* Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, instituţia care învârte mulţi bani şi interese pe măsură, face jocuri jenante cu banii, munca şi nervii agricultorilor din Andreiaşu de Jos. Vieru&comp de la APIA, ajunşi în funcţii pentru că aşa au vrut liderii PNL (încă de pe vremea lui Tăriceanu), trag tare acum cu PSD pentru a-şi păstra privilegiile, posturile şi combinaţiile personale. Şi răspund la comenzile politice aferente, în dauna fermierilor şi a bunului simţ.
* Supărare mare la PNL Vrancea din cauza manevrelor pe care le face PSD (cu ajutorul prefectului ''PNL'' Kanty) cu birourile electorale din judeţ. Păi nu erau pesediştii partenerii peneliştilor, aliaţi de nădejde întru salvarea României, bla-bla-bla? Iar acum, de câteva luni, pesediştii au redevenit sperietoarea democraţiei româneşti? Dacă ne amintim câte ceva, în circa 4 ani sentimentele şi atitudinile lui Nini&comp faţă de Oprişan&PSD au fost contradictorii (şi jenante pe alocuri): prin 2009 acuzaţii şi critici, apoi o colaborare electorală, apoi sentimente calde, apoi îmbrăţişări şi pupături de căsătorie, apoi declaraţii siropoase, apoi mici invidii, apoi ceva dezamăgiri suportate cu stoicism, apoi critici iar acum acuzaţii şi răfuieli publice. C-aşa-i în dragostea politică împotriva naturii! 
* Infrastructură distrusă de ploi, viituri, inundaţii şi alunecări de teren în Vrancea. Nu mai urlă Oprişan la guvern să-i dea bani? Nu mai acuză guvernul de incompetenţă şi rea-voinţă? Unde-s banii cu care se laudă că s-ar fi investit în Vrancea? Că pe teren nu se văd. Sau sunt îngropaţi prin anumite buzunare, conturi, vile şi maşini?
* Datoriile şi problemele cresc în Spitalul Judeţean din Focşani sub mandatul ''profesionistului'' roşu Mîndrilă. Responsabilii din Ministerul Sănătăţii s-au luat cu mâinile de cap şi ar vrea să-l demită pe Mîndrilă (ceea ce s-a întâmplat la un moment dat). Nici nu vor să mai stea de vorbă cu el. Doar Oprişan îl sprijină, cât o mai putea. Că omu' a mai angajat în spital, pe anumite poziţii, activişti PSD, în ciuda interdicţiilor guvernamentale.  

duminică, 11 mai 2014

Amestecate de campanie

* Politicienii vrânceni nu s-au schimbat şi nu ne-au dat peste cap pronosticurile. Aşa cum anticipam şi în comentariul scris pe 14 martie - Miza Panciu. Opoziţia a făcut tot posibilul să-i asigure o victorie facilă candidatului PSD la fotoliul de primar al oraşului Panciu. Cinci contracandidaţi are favoritul cursei pentru primărie, Iulian Nica. O singură problemă mai are nepotul fostului ministru Dan Nica: scorul pe care îl va obţine pe 25 mai. Un rezultat de ''numai'' 40-45% nu ar reprezenta un succes adevărat. Pe când vreo 60% ar fi un scor cu care clanul Nica şi PSD şi-ar putea încorda muşchii prin oraşul dintre vii.
* Supăraţi că fostul lider local PD/ PDL - Sorin Robu - nu le-a acceptat cântecul de sirenă (şi s-a înscris la PMP), cei de la PDL şi Forţa Civică s-au ambiţionat şi au aruncat în lupta electorală candidaţi proprii, fără şanse de a zgâria, măcar, mamutul roşu de la Panciu. Mai mult, pedeliştii au căutat şi au anunţat, în ultima clipă, un candidat cu numele ... Robu! Ca să-i bulverseze şi mai mult pe votanţi. Unde mai pui că tânărul Robu, acum la PDL, a fost un fervent susţinător al PSD până de curând, inclusiv candidat pentru Consiliul Local. Ca să nu intrăm în alte aspecte de cancan, gen bonurile fiscale pe la firmele acestuia, soţii, prietene, barmaniţa şi altele asemenea. Alegătorii din Panciu ştiu mai multe. Totuşi, niciun partid luptăcios împotriva PSD nu a avut sânge în instalaţii să iasă la atac cu un candidat cu numele de ... Nica!
* Ca să terminăm, deocamdată, cu Panciu: putem compara competiţia electorală de acum şi acţiunile partidelor de opoziţie cu participarea României la Jocurile Olimpice de iarnă. Avem sanie, bob, schiuri, patine etc doar aşa, la număr. Fără să conteze. De-aia în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă România a obţinut o singură medalie de bronz, la cursa de bob, în 1968, la Grenoble. 
* Să nu uităm de alegerile pentru Consiliul Local Andreiaşu de Jos. Acolo, fostul ''independent'' Vasilică, mare iubitor de făcut luminişuri prin pădurile vrâncene, a trecut oficial pe roşu şi s-a asigurat cu oameni de încredere pe listele de consilieri ale PSD, PDL şi PPDD. Ambiţia lui este ca PSD să preia controlul în Consiliul Local Andreiaşu de Jos, singura comună din Vrancea unde PSD nu avea niciun consilier local în urma alegerilor din 2012!!! Iar pentru acest obiectiv, Vasilică&PSD sunt dispuşi la a arunca pe piaţă ceva miliarde. Pădurile judeţului mai pot fi rărite, Direcţia Silvică îl sprijină iar nea Gică Duţă îl protejează.
* Că tot vorbirăm de alegeri - au apărut, iar, zeci de microbuze şi autobuze vopsite în roşu, cu feţele aferente. Sunt maşinile transportatorilor care fac de ani buni servicii pentru PSD iar partidul le asigură, la rândul său, pe banii noştri, contracte şi trasee corespunzătoare. Plus funcţii şi posturi bugetare călduţe pentru soţii, copii, nepoţi, naşi, fini, cumetri ş.a.
* Cei bine informaţi susţin că problemele de ''sănătate'' ale lui Oprişan s-au accentuat şi după ce EBA a anunţat că nu mai candidează la alegerile pentru Parlamentul European. Ăştia spun că a picat cerul pe Marian-ul nostru când a văzut anunţul oficial al fetei lui Băsescu. La scena cu leşinul erau de faţă câţiva pesedişti de vază, inclusiv Ponta. Care Ponta nu s-a arătat îngrijorat deloc de starea lui Oprişan, l-a cam durut la bască de neliniştea celui mai ... cel al Vrancei. Şi el, atotfăcătorul Vrancei, ce-o să facă, e abandonat, cu cine se mai bagă în seamă, cine-l mai scoate, cu ce mai jonglează, ce jocuri să mai facă?
* Vineri, 9 mai, era programat un meci de fotbal de juniori pe stadionul Milcovul din Focşani. Însă unii care se cred stăpâni peste tot ce mişcă în oraş şi în judeţ au hotărât să nu permită disputarea meciului pe terenul respectiv şi au închis porţile. Că stadionul şi terenurile aferente sunt ale lor, moştenire de la vreo mătuşă! Cu ce bani s-au realizat investiţiile de la Complexul Sportiv Milcovul? Cu bani publici, bineînţeles! Au adus bani de-acasă alde Oprişan, Bacinschi, Vrabie&comp? Unde mai pui că, într-un acces de simţire democratică, oficialii celor două echipe şi arbitrii se gândiseră să protesteze faţă de acest abuz prin jucarea meciului respectiv în Piaţa Unirii din Focşani. Un gest de protest firesc, inteligent şi inedit. Dar, în spiritul ''democraţiei'' mioritice, nemulţumiţii au fost repede puşi cu botul pe labe şi liniştiţi de organul de partid. De exemplu, cum ar mai fi putut rămâne în funcţie directorul Liceului cu Program Sportiv (una dintre echipele de juniori era a LPS Focşani) după un asemenea afront adus partidului roşu? Se pot pierde funcţii, privilegii, pot apărea alte probleme odată cu exercitarea drepturilor democratice, cu libertatea cuvântului şi cu alte drepturi prevăzute în Constituţie! În ''provincia europeană'' Vrancea avem propriile reguli de comportament ''democratic''. Se ştie!
* Cătălin Popescu ar fi singurul prefect susţinut de PNL şi păstrat în funcţie de guvernul Ponta după plecarea PNL de la guvernare. Alde Crin, Nini şi alţii asemenea lor susţin că nu e nicio problemă, că e normal să fie păstraţi prefecţii în funcţii chiar dacă se mai schimbă guvernarea, că sunt înalţi funcţionari publici şi nu politicieni şi alte bla-bla-uri de-astea. Păi, dacă tot susţin asta, de ce USL a înlocuit toţi prefecţii găsiţi în funcţii la preluarea puterii, în mai 2012? Una vorbim, alta fumăm...