miercuri, 26 februarie 2014

Speculaţii pe la Instituţia Prefectului

Odată cu ieşirea PNL de la guvernare vor urma multe schimbări în ministere şi în structurile descentralizate. Nu vom duce lipsă de noutăţi dar şi de surprize. Se va scrie mult, aşa că avem timp. Acum, la cald, câteva speculaţii cu privire la conducerea Prefecturii Vrancea.
După cum se ştie, Cătălin Popescu a fost numit prefect, în 2012, din partea PNL. Prin urmare, el va fi înlocuit din funcţie în cel mai scurt timp posibil. La început, Instituţia Prefectului ar putea fi condusă de un prefect interimar/ cu delegaţie. O condiţie de bază (care poate fi rezolvată, în mod artificial, destul de uşor) ar fi ca persoana desemnată să aibă statutul de funcţionar public. Aşa s-a întâmplat în 2012, atunci când Cătălin Popescu a fost desemnat prefect. Fost personaj important al FSN/ FDSN/ PDSR/ PSD, Cătălin Popescu s-a înscris în PNL în 2006 şi a devenit, rapid, un apropiat al lui Nini Săpunaru şi un fel de eminenţă cenuşie a PNL Vrancea. Numirea acestuia ca prefect a fost puţin forţată, cu acceptul liderului PSD Vrancea, Marian Oprişan. Lui Popescu i s-a găsit un post liber de funcţionar public la APIA Bucureşti, acolo unde a fost angajat imediat după căderea Guvernului Ungureanu. Având statutul de funcţionar public, Cătălin Popescu a putut fi transferat în fotoliul de prefect al judeţului Vrancea. Numai că, şi atunci şi acum, situaţia lui Popescu pare delicată din cauza faptului că postul de funcţionar public din APIA Bucureşti este unul pe perioadă determinată. Titulara postului respectiv a devenit mamă şi a intrat în concediu de creştere a copilului. Aşa că ea s-ar putea întoarce oricând la serviciu şi, în consecinţă, Cătălin Popescu ar rămâne pe drumuri. Încă de la instalarea în funcţia de prefect, lui Popescu i s-a atras atenţia asupra şubrezeniei poziţiei sale. Şi, mai mult, a fost atenţionat să nu cumva să-şi arate prea mult muşchii din fotoliul de prefect. Ceea ce s-a observat.
Dar să vedem cine ar putea veni la conducerea Prefecturii Vrancea, fie interimar fie pe o perioadă mai lungă. În primul rând, PSD îşi doreşte un om cu mână forte la şefia Instituţiei Prefectului (chiar şi din poziţia de subprefect, nu neapărat prefect). Primul nume luat în calcul, măcar interimar, este cel al secretarului judeţului, Raluca Dan, care a mai deţinut aceasă funcţie pe timpul Guvernului Boc - PDL-PSD. Apoi se poate vorbi de avansarea actualului subprefect, Cristi Misăilă, un om apropiat şi de încredere al lui Oprişan. Pe lista de posibile numiri în fruntea Prefecturii Vrancea ar mai putea fi trecuţi câţiva oameni de bază de-ai liderului PSD Vrancea: consilierul judeţean Constantin Guguianu, consilierul local Cătălin Vrabie (fost prefect, fost secretar de stat în MAI), şeful Administraţiei Naţionale Apele Române Vasile Pintilie, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale Iulian Matache sau chiar directorul APIA din Ministerul Agriculturii Vasile Carnariu (acesta se mai aflase în cărţi la începutul guvernării USL). Chiar dacă unii dintre ei nu sunt, acum, funcţionari publici, acest lucru se poate aranja, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii. Mai e puţin şi nu se exclud surprizele.

marți, 25 februarie 2014

Gura ''păcătosului'' penelist

Au început să-şi arate muşchii (adică să facă gargară publică) liderii PNL nemulţumiţi că Ponta şi ai lui îi aruncă din barca guvernării. Printre ei se numără şi cameleonicul Nini Săpunaru. Ofuscat nevoie mare pe atitudinea PSD, preşedintele PNL Vrancea declară cu avânt liberalo-demagogic, printre altele, că ''premierul Ponta duce un război tot mai acerb împotriva PNL''. Ca să vezi! Ce concluzie din partea unui fervent susţinător al alianţei cu PSD! Cum bine ştie toată lumea, Nini Săpunaru a susţinut alianţa PNL cu PSD din toţi rărunchii, fiind au agent asiduu de promovare şi propovăduire a Uniunii Social Liberale.
Ca să nu ne facem că uităm istoria contemporană, ar fi cazul să reamintesc o serie de evenimente care au demonstrat că liderii PNL erau fani înfocaţi ai alipirii de PSD. De exemplu, în primele luni ale anului 2009, se năştea cu forcepsul o alianţă judeţeană PDL-PSD (conform structurii guvernului Boc - PDL-PSD). În plan local existau, însă, nişte negocieri PDL-PNL, cu un Săpunaru cocoş şi aproape de neînduplecat în faţa pedeliştilor. În acelaşi timp, erau şi negocieri PSD-PNL, dar cu Săpunaru mult mai blând, cuminţel, acceptând aproape toate directivele lui Oprişan. Foarte ''grijuliu'', Săpunaru îi atrăgea atenţia lui Alin Trăşculescu, preşedintele PDL Vrancea la acea vreme, să fie foarte atent şi prudent în negocierile cu Oprişan pentru că ''cine se aliază cu Oprişan va fi mâncat, va avea de pierdut''. Între timp, Trăşculescu s-a ''ars'' iar Săpunaru s-a pupat cu Oprişan.
În decembrie 2010, liberalii vrânceni lansau cu mare pompă o carte a unui tânăr istoric sub titlul ''130 de ani de istorie liberală în Vrancea''. Un eveniment pur sânge liberal, cu Crin Antonescu invitat de vază. Însă Oprişan şi ai lui s-au băgat în seamă şi le-au cam luat faţa peneliştilor la acest evenimet. A fost un moment jenant dar a însemnat un preambul la constituirea USL şi, mai ales, un semnal de alarmă în ceea ce priveşte raportul de forţe din USL, cine ar urma să fie partenerul ''mai egal'' decât celălalt din alianţă. Observaţiile şi întrebărilor ziariştilor exprimate la acea vreme i-au cam deranjat pe alde Săpunaru&comp (precum cei ajunşi cu USL în diverse funcţii publice: Cătălin Popescu, Eduard Lambrino, primari sau consilieri). Apoi, în februarie 2011, s-a parafat constituirea USL. Bucurie mare pe penelişti (nu chiar pe toţi). Iar după ce au preluat puterea, au urmat funcţiile. Mai bune pentru pesedişti, mai ''sărace'' pentru penelişti (c-aşa-i în paritatea politică alături de PSD). Dar toate au un sfârşit. Cam repede faţă de aşteptările peneliştilor.
Şi uite-aşa au ajuns, acum, marii susţinători ai alianţei cu PSD - gen Săpunaru - să se înfoaie de supărare, să mârâie la ''prietenii'' pesedişti şi să recunoască faptul că au fost încălecaţi şi păcăliţi de parteneri. Şi să recunoască, totodată, şi faptul că Guvernul Ponta şi Parlamentul condus autoritar de USL au făcut cam multe greşeli majore în mai puţin de 2 ani de la preluarea puterii. Numai că nu au folosit celebra concluzie a Postelnicu-lui ceauşist: ''am fost un dobitoc''. Dar electoratul, electoratul, ce zice electoratul? Îl păcălim, la fel ca-n alte dăţi?

PS
1. PSD scoate PNL de la guvernare folosind pretexte asemănătoare celor utilizate de PNL, în aprilie 2007, când a scos PD de la guvernare. Atunci, premierul Tăriceanu le-a cerut partenerilor de alianţă să retragă din guvern nişte miniştri: Monica Macovei, Vasile Blaga, Radu Berceanu. PD nu a vrut şi a zburat de la putere. Acum, PNL îi cere premierului Ponta să numească nişte miniştri plus pe Klaus Iohannis ca vicepremier, conform protocolului. Poziţiile PSD şi PNL par ireconciliabile, aşa că PNL va fi zburat de la butoanele guvernării.
2. Iar nu au învăţat nimic liderii PNL din istoria alierii acestui partid cu o formaţiune de sorginte comunistă (plus urmaşi rebranduiţi dar vopsiţi tot în roşu). Liberalii grupaţi în jurul lui Gheorghe Tătărăscu au pus botul la comunişti şi au intrat în guvernul Petru Groza, în 1945-1946. Apoi au ajuns în puşcăriile comuniste. Radu Cîmpeanu a băgat PNL la guvernare alături de Iliescu&FSN, în 1991-1992, iar în toamna lui 1992 PNL nu a reuşit să obţină nici măcar 3% la alegeri şi a ratat intrarea în Parlament. Au mai fost nişte combinaţii ale liderilor PNL cu PSD: Valeriu Stoica, în 2000-2001, şi Călin Popescu Tăriceanu, în 2007-2008. Ambii foşti preşedinţi PNL sunt cam pe tuşa politicii acum.

sâmbătă, 22 februarie 2014

Restanţe

* PSD şi PNL trag tare prin teritoriu să-şi formeze alte majorităţi în consiliile judeţene şi locale odată cu ruperea USL. Orice combinaţie ar putea fi posibilă. Noi, la Vrancea, stăm liniştiţi. Oprişan şi-a asigurat majoritatea fără PNL în Consiliul Judeţean Vrancea şi în Consiliul Local Focşani încă de la întocmirea listelor de candidaţi USL de la alegerile locale din 2012. Prevăzător, ca să nu fim răutăcioşi şi să spunem că i-a făcut în sânge pe Nini şi Alin. Cu mici inserţii UNPR şi PC, Oprişan are majoritate de 18 din 33 în CJV şi, respectiv, de 11 din 21 în CLF. C-aşa-i în politică!
* S-au demascat! Vorba unui fost june-prim al politicii româneşti, paraşutat prin PNL acum, tată şi bunic aproape în acelaşi timp (să-i trăiască!). Adică încep să prindă contur şuşotelile pesediştilor de pe la colţuri, încă de anul trecut, cum că PSD va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale din 2014 în persoana lui Mugur Isărescu. La cum se gudură şi se laudă unul pe/cu altul Ponta şi Isărescu în ultimele luni... Oare inestimabilul guvernator al BNR a primit acceptul de a candida din partea PSD la preşedinţia României de la ''şefii'' săi: Bilderberg, Clubul de la Roma, masoneria etc?
* Pe masa preşedintelui Băsescu se află la promulgare un act normativ ce modifică legea 101/ 2006 privind salubrizarea localităţilor. O lege cu multe interese şi cu o piaţă de vreun miliard de euro. Modificările au fost iniţiate de un senator PSD (ex-PDL) care, cică, reprezintă judeţul Vrancea - Petru Filip. Conform celor pe care le-am scris toamna trecută, ia să ne imaginăm o povestioară (de succes, bineînţeles!) din Vrancea! Dacă legea respectivă va suferi, până la urmă, modificările stabilite de cercurile de interese politico-economice, adică de parlamentarii noştri incoruptibili, ar putea avea şi Vrancea un beneficiar. Spre norocul nostru! Cum se ştie, CUP Salubritate este singura societate profitabilă a municipalităţii focşănene. Conform probabilelor modificări legislative, CUP Salubritate va prelua toată activitatea de colectare a deşeurilor reciclabile din judeţ. Apoi, firma ar intra, sub diverse pretexte/ acorduri/ proiecte/ şmenuri, pe mâna firmei fratelui Adrian. Care are, deja, câteva zeci de maşini şi utilaje pregătite în acest scop. După modelul SC drumuri şi Poduri (a CJV) - Mavibeton. Să nu le stea în gât aldămaşul!
* În ultimele luni ne-au cam zăpăcit ştirile cu tineri vrânceni care găsesc portofele pe stradă şi le restituie proprietarilor. Ce ţi-e şi cu tinerii din ziua de azi! N-au învăţat nimic de la cel mai mare iubitor de portofele al Vrancei!
* Am remarcat că se tot prezintă diverse probleme din Focşani, legate de autorităţile locale, în monitorul lui Marian. Ca să-i facă în ciudă lui Didi şi să-i netezească drumul lui Vrabie către fotoliul de primar al Focşaniului. Unii ar vrea înainte de terminarea mandatului, în 2016.
* Discipolul lui Oprişan din Consiliul Judeţean, trimis la Ministerul Dezvoltării, a fost pus de guvern să coordoneze, câteva zile, situaţia problematică din judeţul Buzău din perioada ultimelor ninsori. Şi, cum s-a văzut Matache al nostru mare şef, a început să se comporte aşa cum a învăţat de la mentorul său. De şi-au blestemat buzoienii zilele. Şi i-au transmis multă. multă. multă ... sănătate!
* Zbaterile leşinate pentru aşa-zisa coagulare a dreptei se desfăşoară doar la televizor. În rest, liderii care se joacă pe la dreapta politică se înjură şi-şi dau la gioale fără număr. S-au scris în presa naţională mai multe astfel de aspecte. Mai dau şi eu o situaţie (pe care n-am văzut-o scrisă pe undeva). Cică Vlad Moisescu (dat afară din PNL de Crin, pe motiv de mulţi bani şi insubordonare), cel care a înfiinţat Iniţiativa România Liberală şi s-a înscris în PNŢCD, trage tare pentru dezbinarea dreptei. În primul rând, a îndepărtat PNŢCD de celelalte forţe care se revendică de dreapta - FC, PMP etc. L-a ''convins'' destul de uşor pe Aurelian Pavelescu şi ar fi achitat datoriile PNŢCD cu sediul din Bucureşti şi nu numai. Moisescu, alături de ceilalţi daţi afară de Crin din PNL - Chiliman, Diana Tuşa, neliniştitul deputat FC Dan Cristian Popescu - ar avea ca unic scop ruperea PNL şi dărâmarea lui Crin. Şi acţionează, ca atare, împreună cu lideri PSD. Moisescu&comp vor să scoată PNL de la guvernare, să scindeze partidul şi să-l tragă pe linie moartă pe Crin. Aşa că - mai uşor cu bla-bla-urile cu ''unificarea dreptei'', ''interesul naţional'', ''demnitate politică'' şi altele asemenea. Ca să nu mai amintesc şi de o serie de iubitori de amantlâcuri cu PSD din jurul lui Mihai Răzvan Ungureanu. Chiar secretarul general al Forţei Civice, unul plecat de prin PDL (ultima dată), Ştefan Pirpiliu.

miercuri, 12 februarie 2014

Pădurile şi milioanele (partea a III-a)

Văd că s-a spart buboiul achiziţiei de păduri de către firma ce aparţine celebrei universităţi Harvard. DNA  a intrat pe fir (în sfârşit!) şi a descoperit ce ştiau destul de mulţi dar nu spuneau (din cauză de bani, bineînţeles): corupţia românească şi-a întins tentaculele şi asupra unei instituţii de prestigiu la nivel mondial. Directorii români ai firmei ce aparţine Universităţii Harvard sunt în ancheta procurorilor dar pata rămâne pe obrazul subţire al faimosului brand academic.
Şi, aşa cum scriam în ultimele 2 luni, samsarii de păduri din Vrancea au legături strânse cu firma Scolopax din România, ce aparţine Universităţii Harvard. Aţi auzit cum manevrau mii de hectare de pădure, cum puneau mâna pe ele, cum le vindeau imediat la preţuri de câteva ori mai mari ş.a.m.d. Dincolo de informaţiile care au apărut în diverse medii, vă mai prezint câteva date concrete despre 3 tranzacţii de păduri, în spiritul celor scrise anterior.
Pe 5 martie 2007, alde Cosor bruneţelul, Scînteienii, John Alexe şi indestructibilul (?) Alecu Lefter-ITRSV îi vând firmei Scolopax o suprafaţă de peste 300 de hectare de pădure din comuna Vintileasca, la un preţ total de circa 2,7 milioane de lei. Conform documentelor oficiale, respectivii vânzători abia ce puseseră mâna pe acele suprafeţe. Şi, hop, au găsit un cumpărător darnic şi au făcut, astfel, un profit ... frumuşel! Tranzacţiile respective nu se puteau realiza decât la biroul notarului ''infractor'' al lui Marean, Ciprian Nica ''Bratosin''. Oficial, onorariul acestuia, conform actului nr. 1011/2007, a fost de 43.065 lei. Să fie primit!
Şi ce să vezi! În aceeaşi zi de 5 martie 2007, aceiaşi procuratori îi vând aceleiaşi firme (reprezentată de Dragoş Lipan, acum în arest preventiv) o altă suprafaţă de pădure: peste 420 de hectare, din comuna Poiana Cristei. Bineînţeles că samsarii abia ce intraseră în posesia suprafeţelor respective. Dar, având mare noroc, au găsit un cumpărător darnic şi nu au putut rezista ispitei de a vinde! Aşa că au încasat, pe această tranzacţie, încă vreo 3,7 milioane de lei. Iar acelaşi notar (şi politician roşu) de succes - Ciprian Nica ''Bratosin'' - ar fi încasat, oficial, un onorariu de circa 52.000 de lei, conform actului de înregistrare nr. 1007/ 2007. Să fie primit şi ăsta!
Dar, cum 2007 a fost un an prolific pentru conu' Alecu-ITRSV şi ai lui, pe 1 iunie acelaşi an mai reuşesc băieţii să vândă tot firmei Scolopax 1234 de hectare de pădure din zonele Soveja, Răcoasa, Cîmpuri. În acelaşi spirit, abia ce puseseră mâna pe pădurile respective (tot prin notariatul lui Nica). Suma totală încasată = 10,8 milioane de lei. Din asta, cel mai mult a încasat Cosorul bruneţel, circa 4,7 milioane, dar nici conu' Alecu nu a rămas de căruţă = 1,3 milioane de lei (prin intermediul doamnei Flori). Iar după aşa o tranzacţie de succes, în contul cabinetului notarial Nica ar fi intrat, oficial (conform nr. 2603/ 2007), un comision de aproape 130.000 de lei. Să fie încasat şi ăsta!
Mai sunt ... procurorii să le caute!

vineri, 7 februarie 2014

Demnitarii noştri, penalii noştri

Cum o dai şi cum o-ntorci, corupţia rămâne marea problemă a României de zeci de ani. Iar politicul este cap de afiş în ceea ce priveşte corupţia generalizată. Politicienii dau legile care/ cum le convin, politicienii le lasă cu hibe, politicienii le interpretează, politicienii le aplică, politicienii comandă în (aproape) toate domeniile. Încet, cu poticneli şi mari obstacole, justiţia a început să-şi facă treaba. Şi asta i-a cam bulversat pe politicieni. Mulţi au ajuns inculpaţi, unii au primit condamnări cu suspendare iar alţii au ajuns chiar după gratii. Au văzut că nu mai e de joacă. Şi, în loc să se potolească şi să respecte legile, politicienii caută să se protejeze şi să pună bariere şi mai zdravene în faţa justiţiei. În ultimii ani, ''marii'' jurişti ai ţării din politică fac tot posibilul să consfinţească în societatea românească principiul ''vrem egalitate, dar nu pentru căţei''. Alde Ciucă, Chiuariu, Nica, Predoiu, Nicolicea, Greblă, Chelaru ş.a. se străduiesc, prin toate proiectele, modificările, reglementările din sectorul justiţiei, să asigure protecţia demnitarilor (parlamentari, miniştri, şefi de instituţii, primari, preşedinţi de consilii judeţene, înalţi funcţionari publici, consilieri) în faţa legii şi în dauna majorităţii românilor. În ritmul ăsta, nu ar fi exclus să înlocuiască şi articolul 16 din Constituţia României: ''nimeni nu este mai presus de lege''.
Dar, până mai apar alte năzdrăvănii legislative, să facem o trecere în revistă a politicienilor cu sentinţe definitive din ultimii 15 ani. Sub rezerva că s-ar putea să fi uitat pe cineva important, am alcătuit un guvern român penal. Şi cu mulţi supleanţi.
Prim minstru - Adrian Năstase (fără prezentare)
Ministrul Justiţiei - Tudor Chiuariu (ex-ministru, actual senator PNL, 3 ani şi jumătate cu suspendare în dosarul ''Poşta Română'')
Ministrul Finanţelor - Decebal Traian Remeş (ex-ministru PNŢCD/ PNL, 3 ani cu executare în dosarul ''Caltaboşul'')
Ministrul de Interne - Cătălin Voicu (ex-senator PSD, 7 ani cu executare pentru trafic de influenţă)
Ministrul Apărării - gen.(r) Eugen Bădălan (ex-deputat PDL, 4 ani cu suspendare - abuz în serviciu şi prejudicierea MApN)
Ministrul Transporturilor - Relu Fenechiu (ex-parlamentar şi lider PNL, 5 ani cu executare în dosarul ''Transformatorul'')
Ministrul Economiei - Ionel Manţog (ex-secretar de stat şi lider PDL Gorj, 5 ani cu executare pentru abuz în serviciu)
Ministrul Marilor Proiecte - George Becali (fără prezentare)
Ministrul Dezvoltării Regionale - Cristian Anghel (ex-primar PNL Baia Mare, 2 ani şi 6 luni cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată)
Ministrul Agriculturii - Ioan Avram Mureşan (ex-ministru şi lider PNŢCD, 7 ani cu executare pentru corupţie)
Ministrul Educaţiei - Nicolae Mischie (ex-parlamentar şi preşedinte PSD/ CJ Gorj, 4 ani cu executare pentru trafic de influenţă şi luare de mită)
Ministrul Tineretului şi Sportului - Monica Iacob Ridzi (ex-ministru şi deputat PDL/ PPDD, 5 ani cu executare pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals)
Ministrul Tehnologiei Informaţiilor - Zsolt Nagy (ex-ministru UDMR, 4 ani cu suspendare în dosarul ''Poşta Română'')
Ministrul Apelor şi Pădurilor - Ion Dumitru (ex-şef Romsilva şi deputat PSD, 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu)
Ministrul de Externe - Victor Babiuc (ex-lider şi ministru PD/ PNL, 2 ani cu executare în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN)
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul - Dan Păsat (ex-deputat PNL/ PDL, 3 ani cu executare pentru şantaj)
Ministrul Sănătăţii - Sorin Andi Pandele (ex-deputat PDL, 5 ani cu executare pentru luare de mită, fals şi abuz în serviciu)
Ministrul Muncii - Mugurel Surupăceanu (ex-deputat PSD, 7 ani cu executare pentru spălare de bani)
Ministrul Fondurilor Europene - Gabriel Bivolaru (ex-deputat PDSR, 5 ani cu executare pentru prejudicierea BRD)
Ministrul Culturii - Emilian Cutean (strungar-cascador, ex-PSD, 5 ani cu executare pentru fraudă cu certificatele de revoluţionar)
Ministrul pentru Românii din Diaspora - Dorin Lazăr Maior (ex-secretar de stat şi secretar PSD, 7 ani cu executare pentru şantaj)
Ministrul delegat pentru Dialog Social - Virgil Pop (ex-deputat PNL, 5 ani cu executare pentru trafic de influenţă, fals şi spălare de bani)
Ministrul delegat pentru IMM - Dan Ilie Morega - (ex-lider PRM/ PNL Gorj, 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu)
Secretar General al Guvernului - Fănel Păvălache - (ex-consilier al lui Şerban Mihăilescu - Michi Şpagă - 6 ani cu executare pentru corupţie)

Şi mai sunt, unii care au primit condamnări definitive (Mircia Gutău, Emilian Frâncu, Ovidiu Hada, Mircia Muntean, Cosmin Popescu, Antonie Solomon, Nicolae Vasilescu ş.a.), alţii asupra cărora s-a declanşat urmărirea penală sau au ajuns, deja, în instanţă: Mitrea, Dragnea, Oprişan, Videanu, Copos, Sereş, Voiculescu, Mazăre, Constantinescu, Nicolescu, Bunea-Stancu, Boldea, Verestoy, Trăşculescu, Apostu, Mocanu, Ghiveciu, Movilă, Silaghi ş.a.). Plus mulţi incompatibili, conform ANI.
AMIN

duminică, 2 februarie 2014

Printre nămeţi

A trecut prima săptămână de ninsoare adevărată din această iarnă. Deşi mă gândeam că zăpada reprezintă o chestiune administrativă, iată că politicianismul dâmboviţean a dominat toate atitudinile, deciziile şi acţiunile autorităţilor centrale şi judeţene. Aşa cum Ponta&USL s-au folosit politic de viscolele din ianuarie-februarie 2012, din opoziţie, la fel au manipulat ninsorile de acum, de la guvernare de această dată. Doar unghiurile au diferit. Prosteala e aceeaşi. Câte ceva, pe scurt.
* A nins mai puţin ca acum 2 ani. Vântul a bătut puternic câteva zile. Dar guvernanţii şi cei care-i sprijină s-au văitat şi au urlat că e rău de tot, ca să-i sperie pe votanţi, să-şi justifice intervenţiile târzii sau ineficiente şi, bineînţeles, să cheltuiască mulţi bani publici mai cu spor (propriu). Ne-au băgat basmul cu cele 3 condiţii care s-ar fi îndeplinit simultan acum (şi nu în 2012) pentru declararea codului roşu: ninsoare abundentă, vânt puternic şi ger. Numai că acum s-a îndeplinit condiţia esenţială pentru cod roşu - PSD la guvernare.
* Cum au vrut muşchii baronilor, s-a instituit repede starea de alertă (mai ales în Vrancea). Astfel, s-a dat liber la manipularea grosolană, atât a alegătorilor cât şi a fondurilor publice (pentru deszăpezire, combustibil, reparaţii, donaţii, rezervele statului etc).
* Deszăpezirea în Focşani a fost non stop ... dar nu prea s-a cunoscut. Cantitatea de zăpadă depusă a fost mai mică dar problemele cu traficul au rămas la fel de mari ca în 2012. Mai mult, alde Didi, Marian, Kanty&comp ne transmit informaţii despre cantităţi uriaşe de zăpadă pe care le transportă zilnic pe câmp de zici că ne aflăm în Laponia. Of, of, banii noştri...
* De la început, şefii USL le-au transmis celor din teritoriu să aibă grijă la ... imagine: modalităţile în care se punctau anumite aspecte/ situaţii legate de viscol şi de intervenţiile autorităţilor porneau de la principiul ''Mircea, fă-te că lucrezi''. Să vadă alegătorii că se lucrează! Plus că aveau de acoperit tragedia aviatică din Munţii Apuseni. 
* Au fost, din păcate, 13 români care au murit de frig în ultima săptămână, conform oficialităţilor. Am scăpat, faţă de 2012, de ditirambele ''deontologice'' ale reporterilor, comentatorilor, moderatorilor, analiştilor tv, adică de ''guvern criminal'', ''autorităţi incompetente'', ''demisia guvernului'', ''guvernului nu-i pasă de oameni'' şi altele asemenea.
* Patru vrânceni au murit în perioada viscolului, fiind găsiţi în şoc hipotermic. Însă autorităţile ne spun că aceştia nu au murit din cauza gerului. Dumnezeu să-i ierte!

Restanţe (din cauza viscolului)

* După ce că nu au ajuns în timp util să-i salveze pe supravieţuitorii accidentului din Munţii Apuseni, autorităţile s-au grăbit să facă ordine: au tăiat repede aeronava în bucăţi şi au coborât-o de la locul faptei, fără încheierea anchetei. Seamănă cu decizia lui Năstase&Mitrea din 2004 care, la 24 de ore de la producerea tragediei de la Mihăileşti, au trecut cu buldozerele şi au asfaltat zona. 2004 şi 2014= ani electorali, PSD la guvernare.
* Ponta, Dragnea şi ai lor au participat la diverse mese festive, petreceri, paranghelii începând cu ziua producerii tragediei aviatice şi până la finalul acelei săptămâni. Şi la Vrancea, în ziua înmormântării pilotului Adrian Iovan, Oprişan a organizat o petrecere opulentă (din bani publici, desigur), cică de sărbătoarea Unirii Principatelor, la Casa Armatei din Focşani, cu muzică, dansuri şi chiuieli ca la o nuntă adevărată. La rândul său, PNL Vrancea a organizat, în aceeaşi seară, o petrecere aniversară cu sute de persoane, la un restaurant din Focşani, dar cu plată privată: 100 de lei de participant. Să le fie de bine!
*Maestrul Radu Beligan a fost chinuit de Oprişan la ceremonia de 24 Ianuarie. Maestrul era vizibil slăbit şi a însemnat un efort imens pentru el, la 95 de ani (unii cunoscători susţin că ar avea, de fapt, 97 de ani), să stea în picioare, în frig, circa 15 minute. Se putea întâmpla chiar o nenorocire. Titlul de cetăţean de onoare al judeţului Vrancea i se putea acorda cu altă ocazie, în incinta unei instituţii, la temperaturi normale.
* Românii, fiind foarte darnici, le-au oferit miliardarilor kazahi care au cumpărat Rompetrol un cadou de câteva sute de milioane de euro. Cabinetul Ponta a aprobat acest lucru în săptămâna când românii se gândeau la alte lucruri. Să fie primit! Comisioanele le ia cine trebuie.
* Mare agitaţie cu justiţia - noul cod penal şi noul cod de procedură penală. Istoric: au fost elaborate în perioada guvernului Boc PDL-PSD de o comisie în frunte cu Ponta, alături de alde Şova, Greblă, Chiuariu, Predoiu ş.a. şi promulgate de preşedintele Băsescu în 2009. La rândul său, guvernul Ponta a aprobat în 2013 o serie de reglementări de aplicare foarte dubioase, reclamate încă din toamnă de asociaţiile magistraţilor, de societatea civilă şi de unii politicieni. Şi totul a rămas ... cum s-a stabilit. Vocile profesioniştilor au fost acoperite de manipularea şi gargara specifice USL. Şi de această dată se preferă, din păcate, cei care urlă mai tare, mint şi bat câmpii în dauna celor care vorbesc liniştit, cu argumente, explicaţii şi exemple concrete.