luni, 28 ianuarie 2013

De prin nămeţi

* Autorităţile judeţene s-au arătat depăşite de condiţiile vremii de la sfârşitul săptămânii trecute. Asta deşi cantitatea de zăpadă a fost mai mică, viteza vântului a fost inferioară iar durata viscolului mult mai mică decât ceea ce s-a întâmplat în lunile ianuarie-februarie 2012. Dar, de data aceasta, Oprişan nu mai putea da vina pe nimeni, nici pe prefect, nici pe drumari, nici pe guvern, nici pe prim ministru, nici chiar pe Băsescu. Aşa că a tăcut mâlc şi s-a făcut că lucrează. Nu a mai cerut demisia prefectului, a miniştrilor, a premierului, a şefilor de instituţii. Nu a mai urlat la lună că vrea stare de alertă, de necesitate, de urgenţă şi altele asemenea.
* Prefectul, Oprişan&comp au recunoscut, direct sau indirect, că nu prea au cum să se pună cu vicisitudinile naturii. Plus că şi oamenii ar trebui să fie atenţi la avertizările meteo şi să nu mai pornească la drum cu maşina. Unde mai pui că, potrivit lor, oamenii ar face bine dacă s-ar mobiliza şi ar mai trece la deszăpezire cu forţe proprii, să nu aştepte totul de la autorităţi. Ce atitudine!? Schimbată sută la sută faţă de iarna trecută, atunci când Oprişan şi ai lui ţipau la alde Boc, Ungureanu&comp că nu sunt în stare, că de ce le cer oamenilor să pună mâna pe lopată, că nu fac nimic ş.a.m.d. Adică anul trecut au minţit şi manipulat oamenii că ei ar face mult mai bine iar acum au demonstrat că nu sunt în stare! C-aşa-i în politică!
* Oprişan afirma ''cu toată responsabilitatea'' că în câteva ore se vor deszăpezi drumurile încă de vineri seară! Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat. A fost luat la ture de sătenii care i-au crezut minciunile şi au fost nevoiţi, după 2 zile, să o ia pe jos, prin nămeţi, pentru a-şi rezolva problemele. Şoferii opriţi pe la Tişiţa, Adjud, Focşani i-au zis ''de bine'' că au stat zeci de ore în maşini, pe viscol. Iar aceste lucruri au fost văzute de toată lumea. Eeee, asta l-a şucărit foarte tare pe cel mai ... cel al Vrancei! Ofuscat că toată ţara vede la televizor că în Vrancea situaţia e nasoală, că oamenii înzăpeziţi sunt nemulţumiţi, omu' nostru le-a cerut celor pe care-i alimentează de prin teve-urile şi agenţiile naţionale să nu mai prezinte sau difuzeze interviuri cu oameni nemulţumiţi, care citică autorităţile vrâncene, şi nici imagini prea dure cu realităţile provocate de viscol prin localităţile din judeţ. Democraţie şi libertate de expresie, ce mai!
* Cum ne aşteptam, jurnaliştii au remarcat faptul că, din raportările şi declaraţiile oficialilor vrânceni, lipseau, mai ales în primele 2 zile, informaţii complete despre starea drumurilor judeţene şi alte probleme provocate de viscol. Ca să nu se vadă că autorităţile judeţene, coordonate de Oprişan, sunt depăşite de situaţie, că ar fi incompetente şi incapabile să gestioneze şi să rezolve problemele.

luni, 21 ianuarie 2013

Pe scurt

* Prins cu politica naţională şi mondială, atotfăcătorul Vrancei, Marean dă la gară, calcă din ce în ce mai rar pe pământ vrâncenesc. Şi, din acest motiv, slujitorii săi au mari bătăi de cap atunci când îşi fac programul obişnuit. Mai ales dacă ''domnu' preşedinte'' se exprimă că intenţionează să fie prezent în carne şi oase, nu prin intermediari de 2 lei. Aşa se întâmplă şi în cazul şefilor Poliţiei Vrancea, mari iubitori de trandafiri roşii, care au fost nevoiţi să amâne şedinţa de bilanţ anual, programată, iniţial, pentru ziua de vineri, 18 ianuarie. Inegalabilul şi irefutabilul Marean a transmis că vrea să se arate în faţa miliţienilor la bilanţ, să le (re)aducă aminte ''cine e stăpânul, cine e jupânul''. Prin urmare, miliţienii au amânat şedinţa pentru o dată când va putea să-şi mişte fundul preţios prin judeţ cel mai ... cel al Vrancei. Oficial şi legal, IPJ Vrancea nu se află în subordinea lui Marean dar, cum se ştie pe la noi, tot ce mişcă-n Vrancea noastră e la picioarele sale. C-asta-i democraţia, nu-i aşa?
* Cum era de aşteptat, ce-şi doreau unii (şi au acţionat din plin în ultimele săptămâni) se întâmplă pe zi ce trece: conflictul între judecători şi procurori se acutizează. Mai au puţin şi ajung la păruieli în plină stradă (sau în direct pe la televiziunile otevizate, ''echidistante'' şi aflate ''în slujba telespectatorilor''). Ca de atâtea ori, judecătorii se dovedesc a fi stat în stat şi îşi arată muşchii în faţa tuturor. Beneficiază de privilegii şi sunt ridicaţi în slăvi de câte ori interesul politic primează. Şi, pe alocuri, mai sunt băgaţi la înaintare nişte amărâţi, manipulaţi, plus arătaţi cu degetul câţiva judecători care nu prea s-au încadrat în ''sistem''.
* Deşi nu mai au parte de ciolan, pedeliştii îşi trag tare la gioale între ei. Se dau bătălii aprige între liderii portocalii (sau verzi sau ... ce culori au mai avut ei) pentru a pune mâna pe o maşină stricată. Care mai de care se acuză de eşecuri, greşeli şi minciună. Între timp, hârbul nici măcar nu mai pârâie când bagi cheia şi în curând va fi acoperit de rugină. Iar conflictul se rostogoleşte şi la Vrancea, organizaţia judeţeană fiind măcinată de ambiţii, orgolii şi interese care nu prea ţin de PDL. Ci de cum se va poziţiona organizaţia în raporturile cu PSD. Combat de faţadă sau pe bune? Prietenia Blaga-Oprişan e solidă şi, zău aşa, nu s-ar face pentru ca PDL Vrancea să nu (mai) răspundă comenzilor roşii, aşa cum s-a încetăţenit şi cum fac aproape toţi prin judeţ! D-aia nici nu s-a numit un preşedinte interimar la PDL Vrancea, săptămâna trecută, aşa cum anunţase conducerea centrală.
* Oameni din diverse medii de prin Capitală - presă, politică, SPP, SRI, DGIPI etc - se prăpădesc de râs când văd cum aleargă Oprişanul nostru de colo-colo pentru a da de urma lui Ponta şi Dragnea care împart posturile şi caşcavalul guvernării. Alde Ponta, Dragnea, Hrebenciuc&comp au ceva întâlniri de grad zero la care nu-l fac părtaş şi pe atotştiutorul Vrancei. Dar al nostru nu se lasă, ţine, carevasăzică, la ambiţul lui de mare politician, aflat în slujba ... propriului interes! 

joi, 17 ianuarie 2013

Cu minciuna pe alegători călcând

De 23 de ani suntem supuşi unui proces continuu de manipulare şi minciună. Ni se servesc raţii zilnice de minciună în vase înflorate şi aromatice, cu tacâmuri zglobii, numai bune ca să ne ia ochii şi minţile. Iar noi ne complacem în această minciună, în ciuda evidenţelor. Începând cu emanatul comunist cu faţă umană Ion Ilici Iliescu, politicienii noştri s-au înconjurat de o adevărată reţea a minciunii în care noi am fost prinşi şi manipulaţi. Chiar dacă, uneori, ne-am dat seama de adevăr şi am încercat o revoltă palidă, spiritul nostru revoluţionar nu a depăşit nivelul proverbial al genunchiului broaştei. Şi aia râioasă.
Parcă toţi l-ar fi studiat pe Niccolo Machiavelli. În scrierile florentinului de acum circa 500 de ani se regăseşte, parcă, sursa tuturor atitudinilor, discursurilor şi acţiunilor politicienilor români post-decembrişti. Iar de vreun an, umbra machiavelică a politicienilor ne-a întunecat judecata de tot. Machiavelli înfăţişa lumea politică, în ''Principele'' din 1513, drept o junglă în care nu există decât realităţile puterii, iar puterea este recompensa pentru lipsa de scrupule, pentru ferocitate şi iscusinţă. Cât priveşte oamenii - poporul, alegătorii de azi - aceştia sunt creduli şi pasivi. În scrierile sale, Machiavelli exprima o încredere limitată în capacităţile raţionale sau de auto-determinare ale oamenilor de rând, căci aceştia ''sunt atât de simpli şi se supun atât de uşor nevoilor prezente, încât acela care înşeală va găsi întotdeauna pe cineva gata să fie înşelat''. Simplu, concis, fără înflorituri şi, mai ales, extrem de actual pentru România de azi. Şi caracteristic până la suprapunere cu politicienii noştri. Mai scria Machiavelli acum 500 de ani că oamenii obişnuiţi sunt asemenea unei mase de material modelabil, gata să se supună mâinilor conducătorului-artist care îi dă formă. Iar, întrucât sunt ''întotdeauna impresionaţi de aparenţe'', este necesar ca un om politic de succes să fie ''un mare mincinos şi escroc''. Parcă ar trăi în România lui 2013, nu altceva! România are totul la dispoziţia politicienilor machiavelici, mincinoşi, corupţi şi lipsiţi de scrupule: o mare masă modelabilă, alegători creduli, uşor de înşelat, manipulat şi impresionat.
Minciuna şi manipularea au atins în politica băştinaşă noi culmi în ultimul an. Politicienii ne bombardează cu nişte populisme care ne-au lăsat fără uzul raţiunii. Salarii şi pensii mărite, locuri de muncă mai multe, facilităţi pentru IMM-uri şi investitori, sprijinirea celor loviţi de soartă, reducerea cheltuielilor bugetare, economisirea banului public, descentralizare administrativă, absorbţia fondurilor europene, educaţia şi sănătatea = domenii prioritare, îngenuncherea corupţiei, justiţie independentă şi câte şi mai câte... Mai avem puţin şi rămânem laţi de câtă minciună suntem în stare să înghiţim şi să îmbrăţişăm. Dar, bineînţeles, nu ne revoltăm şi acceptăm toate astea. Ne dovedim a fi ''pasivi'', ''gata de înşelat'' şi ''impresionaţi de aparenţe'' în faţa unei puteri lipsite de scrupule care şi-a găsit şi supus masa din material modelabil.

PS - în ultimele zile, oamenii şi-au amintit de Mihai Eminescu şi am citit, mai ales în mediul on-line, o serie de pasaje din opera publicistică a poetului. Precum scrierile lui Caragiale, şi cele ale lui Eminescu se dovedesc a fi rupte din realităţile societăţii româneşti actuale. Dar, din păcate, puţini le citesc, câţiva le înţeleg şi foarte puţini iau aminte şi învaţă ceva.

marți, 8 ianuarie 2013

Bătălia pe justiţie

2013 este anul în care USL poate face aproape orice în România. La adăpostul votului din 9 decembrie, Ponta, Crin, Iliescu, Dragnea, Fenechiu&comp pot lua orice fel de măsuri în beneficiul propriu. Nimeni nu-i va trage la răspundere, nu-i va sancţiona electoral, nu va ieşi să protesteze în stradă sau altele asemenea. Nu vor conta, decât în prea mică măsură, reacţiile partenerilor din Uniunea Europeană sau ale organismelor financiare internaţionale. Nu vor ţine cont de inflaţie, regulile economiei de piaţă, recesiunea mondială, recomandările UE, FMI, BM. Nu le va păsa nici de justiţie, decât în măsura în care vor fi deranjaţi de activitatea şi hotărârile magistraţilor. Şi chiar justiţia pare a fi prima redută de cucerit pentru puterea din România în anul 2013. S-a observat asta încă de anul trecut.
În orice stat democratic este foarte periculos faptul că puterea politică încearcă, sub diverse modalităţi şi pretexte ''democratice'', să submineze justiţia. Unde mai pui că puterea politică este sprijinită în acest asalt de apropiaţii PSD-ului care activează de mulţi ani în sistem, majoritatea trecuţi de vârsta de 45 de ani. Judecătorii se comportă precum preoţii, sunt un fel de stat în stat. Se dau independenţi dar se bagă în combinaţii politico-financiare şi pupă poala politică atunci când le sunt satisfăcute interesele personale. În acelaşi timp, sunt reticenţi şi se opun schimbărilor şi reformelor în acord cu sistemul judiciar european. Paradoxal, poate, adevărul îi cam supără.
Toţi politicienii spun că respectă independenţa justiţiei, că nu vor să influenţeze în niciun fel activitatea magistraţilor. Dar, de câteva zile, auzim numai de articole de lege interpretate în fel şi chip, de spiritul sau de litera legii, în funcţie de interese, de transparenţa prea mare sau prea mică, de cutume, de tovărăşii, de grupuri profesionale şi de influenţă aşa-zis independente. Cum s-a văzut de atâtea ori, Ponta continuă tradiţia instituită de Iliescu cu privire la datul cu părerea despre chestiuni juridice fundamentale, gen ''ocrotirea proprietăţii este un moft'' sau criticarea sentinţelor judecătoreşti prin care se retrocedează proprietăţile preluate în mod abuziv de regimul comunist. Acum, în 2013, şeful guvernului ne spune că o decizie judecătorească este greşită şi-şi dă cu părerea despre alegerile şi activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Cu ajutorul ministrului Justiţiei se urmăreşte, probabil, crearea unei falii de netrecut în rândul magistraţilor. Pare că s-ar urmări dezbinarea dintre procurori şi judecători sau chiar în interiorul aceleeaşi categorii. Iar dacă le reuşeşte, urmează asaltul decisiv, la vară, asupra Curţii Constituţionale. Să retrăim perioada primei părţi a anilor '90 sau cea din 2002-2004? Totuşi, suntem în 2013, suntem membri NATO şi UE. Dar, cum scriam la început, USL poate face cam tot ce vrea muşchii săi în acest an. În afara promisiunilor din perioada de opoziţie şi cea electorală, desigur.

PS - poate, după ce pun justiţia la locul ei - cu botul pe labe, adică - vor răsufla uşuraţi liderii USL şi apropiaţii lor cu dosare penale ''uitate'' prin sertarele magistraţilor. Alde Dragnea, Oprişan, Fenechiu, Mazăre, Nicolaescu şi alţii.