luni, 28 mai 2012

Restanţe

* Noul cuplu de la Prefectura Vrancea - Vieru-Misăilă - nu va dăinui prea mult. Asta ştiam. Dar n-am prea înţeles, din expresia şi atitudinea lui Oprişan, ce ar trebui să facem noi, muritorii de rând: să râdem sau să plângem?
* Se pare că la Ministerul Educaţiei bântuie blestemul lu' Cati Abramburica. Toţi cei 3 nominalizaţi de Ponta au diverse probleme, inclusiv cu limba română. Vedeţi, dacă nu au vrut s-o re-re-renumească pe Abramburica? Cică nici Marean al nostru nu a vrut-o.
* Tavi Sugiulescu a revenit pe plaiurile mioritice şi a prestat cu sârg pentru Oprişan, ca-n vremurile bune. Le-a spus mocanilor, la Tulnici, că Oprişan e, din păcate, doar preşedintele Vrancea (!!??), pentru că el ar trebui să fie preşedintele României!!!!????!!?... Tavi Sugiulescu dă o nouă dimensiune pupincurismului, înspăimântat că vin nişte limbişti mai tineri din urmă care ar putea să-i ia locul.
* Rudele apropiate ale unui candidat re-vopsit, re-evaluat şi re-eşapat din Suraia au mare drăgan la afaceri fără forme legale pe malul Siretului. Plus că sunt de-a dreptul îndrăgostiţi de achiziţionarea de utilaje agricole furate din Germania sau Italia. Gusturile lor...
* Şi tot de la Suraia: o listă de candidaţi e plină de cetăţeni certaţi cu legea, iubitori de puşcării, pe care le-au şi frecventat de-a lungul anilor, pentru nişte mărunţişuri gen furturi. Ba au vrut să aprofundeze cunoaşterea puşcăriilor şi s-au cazat în astfel de stabilimente şi prin Italia şi Norvegia. Studioşi, băieţii, ce mai! Şi, mai ales, demni de încrederea consătenilor!
* Am aflat, de curând, că deciziile administraţiilor locale sunt mai presus de legile României. Mai ales pe malurile Milcovului. C-aşa-i în Vrancea, un trib din Africa, nu un judeţ dintr-o ţară membră a Uniunii Europene!
* Că tot vorbeam de lege. Prin Constituţie - intitulată şi legea fundamentală a statului - sunt scrise nişte articole care se bat cap în cap cu deciziile autorităţilor din aşa-numita ''provincie europeană'' Vrancea. Câteva exemple:
- art. 16, al. 1 - cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminare.
- art. 16, al. 2 - nimeni nu este mai presus de lege.
- art. 30, al. 1 - libertatea de exprimare, a gândirii, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunet sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.
- art. 30, al. 2 - cenzura de orice fel este interzisă.
- art. 29, al. 1 - libertatea gândirii şi a opiniilor nu poate fi îngrădită sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie contrară convingerilor sale.
* Cel care se vrea liderul PDL şi al întregii opoziţii, adică Vasile Blaga, a spus că nu e momentul pentru depunerea unei moţiuni de cenzură???!!! Cine mai pune botu' că aşa-zisul buldog, umflat cu pompa, ar fi cu adevărat opozantul PSD-ului?
* Am citit, ceva, prin monitorul lui Marean de o caracatiţă în interiorul societăţilor Electrica. Nu m-am mirat, însă, că nu s-a scris niciun rând despre încrengăturile şi interesele personale patronate de mulţi ani de către fostul director Dănilă.  

marți, 22 mai 2012

Forme fără fond

În anul 1868, Titu Maiorescu lansa celebra sintagmă ''forme fără fond''. Se referea atât la cultură cât şi la politică. Maiorescu vorbea acum circa un secol şi jumătate de imitarea valorilor fără o bază solidă, de discrepanţa dintre aparenţa şi esenţa instituţiilor democratice. Teoria formelor fără fond a fost continuată şi dezvoltată şi de Mihai Eminescu.
Eeeee, asta era pe atunci. Dar, din păcate, teoria este actuală, parcă e ruptă din prezentul nostru post-decembrist. În aproape orice domeniu, noi preluăm, imităm, copiem fără raţiune şi logică tot ce ni se pare nouă interesant. Sau ce ni se impune. În funcţie de interesele personale de moment. Iar politicienii sunt campioni la astfel de ''forme fără fond''. Un comunist cu faţa umană dorea să ne bage pe gât, la începutul anilor '90, sistemul suedez de asistenţă socială. Apoi s-a orientat spre japonezi, un popor atât de departe de noi ... şi nu numai ca distanţă. Am copiat de la americani şi occidentali produse şi branduri celebre. Le-am făcut harcea-parcea. Am înfiinţat Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate după model occidental. Acolo funcţionează, la noi se mişcă precum elefantul într-un magazin de porţelanuri. Am închis fabrici şi mine înainte de a stabili ceva concret referitor la sutele de mii de oameni rămaşi fără locuri de muncă. Am ''reformat'' economia de nenumărate ori, după modele diferite, până am ajuns aproape de faliment. Am desemnat prefecturile apolitice, după model franţuzesc, iar în scurt timp s-a dovedit a fi un talmeş-balmeş. Am întocmit o lege a educaţiei, cică modernă şi asemănătoare sistemelor occidentale de învăţământ. Iar totul e varză. Am modificat Constituţia în 2003, în conformitate cu integrarea în Uniunea Europeană iar primele controverse au apărut după circa un an. Am făcut o lege electorală amestecată în 2008 şi acum nu mai e bună. Mai nou, fierbinte chiar, am adoptat o nouă lege electorală, cică după modelul democraţiei britanice. I-auzi! Dacă se va vota la toamnă conform acesteia, cu siguranţă peste 4 ani vom avea altă lege. Desigur, după alt model democratic. Şi tot aşa...  Toată lumea spune că trebuie să învăţăm din greşelile istoriei, că trebuie să ne corectăm şi să nu repetăm greşelile înaintaşilor. Dar, dacă toată lumea e de acord (şi) cu această sintagmă, nimeni nu vrea să o şi respecte.

marți, 15 mai 2012

Pe lângă alegeri

* Penelişti aprigi doritori de funcţii înalte ar putea rămâne cu buzele umflate. Nu numai cu burţile. După ce a fost lăsat să cadă cabinetul Ungureanu, mulţi membri mai vechi sau mai noi din PNL Vrancea îşi făceau planuri de mărire. Iar cea mai vizată funcţie a fost cea de prefect. Numai că şefii de la Bucureşti au hotărât să numească în fruntea Prefecturilor doar funcţionari publici. Singurul nume avut la dispoziţie de PNL Vrancea este Eugen Ciorici. Acesta a declinat oferta şi a cerut înapoi la ANAF, ceea ce a şi primit. Oricum, alde Dumitrache, Popescu, Lambrino s.a. tot nu pot ajunge pe scaunul de prefect. Ar fi o variantă cu chemarea acasă a lui Manuel Pleşa, consul economic la Ambasada României din Turcia. Însă, dacă ne gândim la zicala cu vrabia şi cu cioara ... ideea pare fantezistă. Aşa că tot Dragoş Mircea rămâne opţiunea de bază pentru PNL Vrancea.
* Oprişan a cerut o campanie electorală curată, fără cheltuieli, fără atacuri si alte asemenea lucruri de care el însuşi este străin. Şi-aşa această campanie electorală se anunţă liniştită şi anostă, cu rezultate dinainte ştiute. Chiar să nu se întâmple nimic interesant, să ne plictisim total?
* Sectacolul de 9 Mai, din Piaţa Unirii din Focşani, organizat cu mare bucurie din miliardele noastre, a scos la iveală un nou Sugiulescu pentru Marean. E vorba de unul zis şi Vali Bărbulescu. Aşa de mult l-a lins pe Marean că s-au golit rafturile cu lămâi din supermarket! Alo, Tavi Sugiulescu, ne auzi? Se vede treaba că ai cam îmbătrânit şi vine tare din urmă un nou val de pupincurişti, cu limba catifelată şi cu forţe proaspete!
* Vasile Blaga se vrea şeful PDL şi al opoziţiei. Şi dă tare peste tot anti-USL, anti-cabinetul Ponta, ca să pună botu' fraierii şi chiar să-l creadă mare opozant! Îi convine un PDL cam de 10% pe care sa-l controleze el şi cu ajutorul căruia să-şi negocieze anumite avantaje personale cu PSD (sau cu PNL). Fără prea mari obligaţii sau bătăi de cap. Cam cum dorea conu Dinu Patriciu cu PNL acum câţiva ani.
* Reale sau manipulate, nu trebuie să mire pe nimeni rezultatele ultimelor sondaje de opinie din Bucureşti care-l dau pe Sorin Oprescu drept câştigător detaşat cu peste 60% din voturi. După 4 ani de mandat, timp în care s-a ocupat doar de interese personale şi de promovarea propriei imagini, Oprescu va câştiga fără probleme încă 4 ani la Primăria Generală. Asta nu înseamnă că Bucureştiul va arăta mai european. Este o situaţie asemănătoare celei în care s-a aflat Băsescu în 2004: şi-a spulberat adversarii în cursa pentru Primăria Capitalei după 4 ani de mandat în care a dus o campanie electorală proprie zi de zi. Cu rezultate puţine pentru bucureştenii de rând. Au şi ăştia din Capitală nişte gusturi ... nu doar cei din provincie dau cu bâta-n baltă când şi-i aleg pe unii ca Mazăre, Oprişan, Falcă, Solomon, N. Constantinescu, C. Nicolescu, Fl. Popescu, S. Apostu, Dragnea, Gutău ş.a.m.d.
* Cică unii pedelişti puşi de formă să candideze prin judeţ nici nu vor trece prin localităţile respective ca nu cumva să-i supere pe primarii roşii în funcţie de mulţi ani. C-aşa-i în politica noastră mioritică şi a naibii de democratică!

miercuri, 9 mai 2012

Guvernamentale

* Noul guvern vrea sa le ia banii autoritatilor locale care primisera ceva fonduri de la cabinetul Ungureanu. Ia banii si de la primariile conduse de PSD, PNL sau de pedelistii trecuti in ultima clipa in barca USL? Dar daca primariile au cheltuit, deja, o parte din fondurile respective? Le blocheaza conturile? Ii executa silit?
* Promisiunile electorale facute pina pe la 1 mai se vor realiza, in parte, esalonat. Se va reveni, treptat, la nivelul salariilor bugetarilor din luna iunie 2010. S-au anuntat si alte masuri de ordin social, profitabile electoral, indiferent de ce se va intimpla incepind cu 2013. Cit peste electoral are balta/ bugetul?
* Unii intreaba de masurile de crestere economica, pentru dezvoltarea industriei si a agriculturii, de sprijinirea mediului privat, a investitiilor, a IMM-urilor s.a. Probabil ca vor veni si astea, ce atita graba?
* Dupa schimbarea prefectilor si a subprefectilor se pregateste inlocuirea sefilor de institutii publice.Vor fi si unii care vor ramine pe posturi, asa cum s-a intimplat in guvernarea portocalie cu unii mosteniti de la PSD si PNL: Mihai Copaci, Raduta Boldeanu, Octavian Vieru, Horia Frincu, Marian Lungu, Cati Matisan, Alexandru Lefter etc?
* N-am auzit, inca, nimic despre "baietii destepti", despre regiile, companiile si societatile nationale mari consumatoare de bani publici sau din buzunarele romanilor. Se preconizeaza o inlocuire a sefilor "lor" cu oamenii noii guvernari, asa cum s-a petrecut de fiecare data de 22 de ani incoace?
* Si una scurta, de-a noastra: bucurie mare in rindul sefilor si sefuletilor de prin IPJ Vrancea, odata cu venirea PSD-ului la guvernare. Acum se pot inclina fara niciun fel de emotie pentru a inhala direct de la sursa izul de trandafiri rosii. Sa le fie de bine!

miercuri, 2 mai 2012

Incalzire pentru alegeri

* PDL pare a se apropia in Vrancea de situatia dificila in care se afla PD in perioada 2001-2003. Oameni plecati, liste de candidati incomplete pentru alegerile locale, retrageri, politica de dupa perdea, "spaima" Oprisan s.a.
* PNL va lua la alegerile locale cel mult numarul de consilieri din 2008. Asa-zisele negocieri cu PSD s-au incheiat doar in favoarea partidului rosu. Chiar la Consiliul Judetean PNL risca sa obtina doar 7 consilieri pe lista USL, desi in 2008 obtinuse singur 8 consilieri judeteni. Penelistii au avut mare noroc cu motiunea de cenzura, ca, altfel, pierdea si din numarul de primari.
* Functionarii din Consiliul Judetean Vrancea lucreaza intens in interesul electoral al USL. Spre binele vrincenilor, desigur, doar nu al citorva personaje politice! Oamenii de baza ai lui Oprisan din CJV verifica la singe activitatea Biroului Electoral Judetean, ca nu cumva sa-i scape ceva "domnului presedinte". Stau cu ochii pe Biroul Electoral ca pe butelie! Iar daca e nevoie, presedintele BEJ e chemat in biroul care trebuie pentru explicatii si instruire. Sau poate fi vizitat acasa de Marian, doar sunt consateni de Bolotesti.
* In ultimele zile de depunere a dosarelor de candidati, 3 primari importanti ai PDL au sarit in barca PSD. Este vorba de primarii din Valea Sarii, Poiana Cristei si Suraia, adica exact comunele unde guvernele portocalii au alocat fonduri insemnate pentru diverse investitii. In cele 3 comune s-au derulat, in ultimii 3 ani, investitii cit nu se facusera in toate mandatele anterioare sub primari PSD. Putem deduce, eufemistic, ca sunt ceva probleme atit in dreptul primarilor respectivi (ieri PDL, azi PSD), cit si in ceea ce priveste modul de conducere si de organizare al sefului PDL Vrancea, Alin Trasculescu.
* Ca o consecinta a celor anterioare, monitorul lui Marean nu mai scrie nimic rau de cei 3 primari, asa cum obisnuia. Ultimul exemplu: inainte de Pasti, niste ciobani faceau mare taraboi impotriva primarului din Suraia si declarau ca-i vor face plingeri penale. Toate astea, alimentate in monitorul lui Marean. Acum, nimic. S-o fi stins conflictul? Or fi gresit ciobanii?

Si ceva despre asteptatele schimbari de pe scena politica. In primul rind, cabinetul prezentat de Victor Ponta pare unul echilibrat. Contine multe nume cunoscute publicului pentru a le lua ochii alegatorilor. Componenta cabinetului reprezinta si o echilibristica intre PSD, PNL si PC, precum si intre cele 3 partide si relatiile cu UE, FMI si Banca Mondiala. Cele mai bune exemple - Florin Georgescu si Leonard Orban. In al doilea rind, dupa probabila investire in functie, noul guvern trebuie sa gaseasca solutii rapide la solicitarile principale ale populatiei. Sunt multe iar romanii par a nu mai avea rabdare, asa cum am mai scris.
La Vrancea, in pole position pentru a prelua functia de prefect "apolitic" este Catalin Vrabie, fost secretar de stat in MAI in primul cabinet Boc - PDL+PSD - din 2009. Mai sunt si altii in asteptare. Deocamdata atit.