marți, 28 februarie 2012

Din seria "nu stiu citi mai suntem"

Am vazut multe declaratii de surprindere dupa nominalizarea lui Teodor Melescanu la sefia Serviciului de Informatii Externe. Cel putin in primele ore dupa anuntul oficial au aparut pe la televiziuni tot felul de "surprinsi". Incet, incet, si-au mai revenit. Mai ales ca nu prea aveau ce "stoarce" din acest subiect in directia dorita de ei. De pe margine, as schita citeva consideratii despre aceasta nominalizare (pina la momentul votului din Parlament):
- din ceea ce am vazut, singurul care a explicat corect si simplu, in primele 2 ore dupa anunt, a fost jurnalistul Radu Tudor. Citez aproape exact: "Lui Teodor Melescanu i s-a incheiat detasarea in politica." Se vorbeste de atitia ani despre faptul ca viata politica si economica e impinzita de fosti angajati ai serviciilor secrete sau de ofiteri acoperiti sau, in fine, de oameni care au diverse legaturi (mai ales subterane) cu structuri ale serviciilor secrete. Si multe din aceste legaturi/ relatii nu pot fi dezvaluite publicului decit, eventual, dupa citeva zeci de ani.
- nominalizarea lui Melescanu mai incurca itele in PNL, dar si in USL. Se stie ca exista un curent tacut in PNL care nu e de acord cu modul in care Crin Antonescu manageriaza partidul. Stilul "a la Basescu" nu i se potriveste, s-a inconjurat de "yesmani", a subordonat partidul PSD-ului s.a. Dar aceasta nemultumire anti-Crin nu se poate contura, deocamdata, foarte clar si radical. Exista o varianta de discutie pentru formarea unui nucleu de liberali - cu sau fara functii importante - in jurul lui Melescanu, Orban sau Tariceanu. S-ar fi implicat, printre altii, cunoscutii afaceristi Patriciu si Catarama. Insa nu se mai vrea scindarea PNL, asa cum s-a ajuns sub conducerea lui Radu Cimpeanu la inceputul anilor '90. Prin urmare, se vor transmite mesaje catre liberalii care au alte optiuni sau viziuni politice decit grupul lui Crin ca se poate produce ceva in interiorul partidului, fara sciziuni majore. Nominalizarea lui Melescanu la SIE se inscrie si in seria discutiilor subterane dintre anumiti lideri PNL si PDL privind o posibila colaborare politica viitoare. In acest context se incadreaza si aratarea pisicii liberalilor - oamenii lui Basescu vorbesc din cind in cind de viitorul guvern PDL-PSD. Cu siguranta vor mai urma miscari importante pe scena politica, atit pina la alegerile locale cit, mai ales, intre locale si parlamentare.
Practic, dupa 1989, am avut sefi la SRI si la SIE proveniti din rindul politicienilor. Sau, mai bine spus, oameni care fusesera detasati in politica. Amintesc de Radu Timofte, Catalin Harnagea, Costin Georgescu, George Maior, Mihai Razvan Ungureanu, chiar si Gheorghe Fulga. Singurul despre care se stia ca lucrase ca ofiter al securitatii comuniste era Virgil Magureanu. M-am plictisit si eu de cite ori am spus sau am scris ca nimic nu e intimplator si ca politica si economia unei tari nu sunt conduse dupa cum vrea poporul respectiv. Asa cum am mai spus de atitia ani, scenariul pentru Romania in 1989 era asemanator celui din Cehia. Acolo a venit la putere un intelectual pro-occidental, Vaclav Havel. La noi trebuia sa fie scriitorul Augustin Buzura. Insa filiera kaghebista era prea puternica in Romania. Iliescu, Brucan, gen. Militaru, gen. Stanculescu, Birladeanu, Martian Dan si ceilalti din aceeasi filiera s-au instalat imediat la conducere. Filiera pro-occidentala si pro-americana era rasfirata, compusa din oameni mai tineri iar unii dintre ei aveau chiar o dubla filiera. Alde Roman, Mazilu, Celac, Dijmarescu, Stolojan, Isarescu si altii nu aveau capacitatea de a se organiza si de a se impune in fata grupului Iliescu. Asa ca am inceput democratia si economia de piata in 1989 cu pro-sovieticii! Asta e istoria recenta a Romaniei, cu bune si rele.
Si, ca sa nu ramina treaba cu Augustin Buzura nelamurita, readuc aminte ca ginerele sau, George Maior (fiul unui apropiat al lui Iliescu), este seful Serviciului Roman de Informatii din anul 2006. S-a facut o reparatie pro-americana, ar spune circotasii! Si, ca tacimul sa fie complet, amintesc faptul ca George Maior este nasul de cununie al lui Victor Ponta.

vineri, 24 februarie 2012

Politicisme

* Pedelistii nu au gasit altceva mai bun de facut decit sa tipareasca si sa imprastie hirtii cu fetele si numele parlamentarilor opozitiei care au intrat in greva parlamentara. Cit au costat? Din ce surse le-au achitat? Imi aduc aminte ca, in campania electorala prezidentiala din toamna lui 2009, PSD Vrancea a pus afise mari prin Focsani cu chipurile si numele consilierilor locali PNL si PDL care nu voiau sa accepte indatorarea bugetului Focsaniului cu vreo 500 de miliarde de lei vechi pentru o perioada de 20 de ani, pentru niste asfaltari mai mult sau mai putin electorale. Atunci, penelistii si pedelistii s-au simtit tare ofuscati. Intre timp, penelistii si-au "revenit" si si-au schimbat total atitudinea politica. Dar rusinea a ramas tot "nereperata", nu-i asa? Prin urmare, si atunci si acum si de cind lumea ... politica mioritica, aceleasi populisme de doi lei, acelasi tip de comportament politic teatral, aceeasi gama de acuzatii de o parte si de cealalta a scenei politice. Iar aratatul cu degetul spre adversarii politici (de moment) nu e altceva decit o joaca de gradinita. Numai politicieni infantili avem! Dar care trag tare de tot din portofelul public!
* Deputatul PNL Nini Sapunaru a scos un porumbel intr-o conferinta de presa. "Am zis ca ne dam demisia din Parlament pentru ca eram nervosi." Asa o fi, ca doar nu pentru ca ar fi fost un gest politic deosebit! Sau pentru "salvarea" bietei noastre democratii!
* Ce-or fi facind "cirlanii" Nazare si Mustea jr. din cabinetul Ungureanu? S-or gindi ei, oare, la "tarisoara" lor natala, Vrancea? La ce ar putea face ei, din inaltul fotoliilor guvernamentale, pentru judetul de bastina? Nu de alta, dar s-ar putea ca mandatele lor ministeriale sa se incheie mai repede decit s-ar astepta ei!
* Liderii PNL Vrancea se feresc ca dracul de tamiie sa nu cumva sa aduca vreo critica la adresa pesedistilor, orice ar face ei. Sapunaru&comp au dat-o la intors cind au fost intrebati de (ne)deszapezirea din Focsani. Pentru ca nimeni nu stie daca Oprisan il mai vrea sau nu pe Didi Bacinschi la Primaria Focsani. Si nu e cazul sa faca vreo gafa!
* Dupa citeva aminari prin instanta, abatorul familiei Trasculescu a primit aprobare in justitie pentru planul de reorganizare a firmei. Si s-a dat ca nou termen data de 5 iunie 2012. Exact cind se implinesc 6 ani de cind a fost trimis in judecata dosarul cu fapte de coruptie in care este inculpat si Oprisan!!! Cum se mai potrivesc unele chestii, monser!

miercuri, 22 februarie 2012

Pe scurt

* Ne miram de zile intregi ca nu avem tehnica necesara pentru a actiona prompt si eficient in orice situatie de calamitate. Pai si asta e rezultatul "interesului" de care au dat/ dau dovada toti politicienii care s-au perindat prin guvernarile ultimilor 22 de ani. Am mai scris: a venit vremea sa platim pentru toate erorile post-decembriste! Dar platim doar noi, multimea! Alesii nostri, mult mai putini decit noi, stau linistiti!
* In Vrancea au ajuns tot felul de ajutoare pentru sinistratii zapezii. Zeci de camioane cu alimente dar si cu alte produse au strabatut aproape toate localitatile judetului. S-au impartit multor oameni chiar daca acestia nu fusesera ingropati in nameti. E foarte bine ca s-au dat, mai ales ca sunt multi romani necajiti. Dar, ca la noi, primarii si o parte din consilieri (mai ales cei colorati in rosu si in portocaliu) au manevrat cum le-a convenit lor operatiunea de distribuire a acestor alimente. Ca in campania electorala! Plus ca sacose intregi/ saci/ cutii au intrat in camarile unora care nu aveau nevoie sau chiar prin magazinele edililor si prietenilor acestora!
* Ninsoarea si viscolul au fost o binecuvintare pentru mult iubitul cel mai ... cel al Vrancei. Si-a facut campanie la greu si, apoi, in portofelul public al judetului vor intra citeva zeci de miliarde de lei vechi. Bani numai buni pentru a incepe un an electoral profitabil!
* Demagogiile si acuzatiile politicienilor de toate culorile continua. Ca doar de astea au nevoie oamenii care au trecut prin cosmarul alb! Indepartarea zapezii de pe strazi si din gospodarii, riscul darimarii caselor din paianta sau cel al producerii de inundatii nu par prioritare pentru politicienii de pe malul Milcovului.
* Cred ca "zapeziada" a lansat un concurs de limbisme si sugisme nord-coreene. Citiva consilieri judeteni PNL si PSD s-au intrecut in a-l proslavi pe Oprisan in cadrul unei sedinte de Consiliu Judetean, mai ceva ca pe vremea lui nea Nicu. Va amintiti de dialogul dintre gardian si detinutii politici din "Cel mai iubit dintre paminteni"?
- Cum va uitati, ma, la mine?
- Ca la Dumnezeu!
Cistigatorul sectiunii de saptamina trecuta a fost, dupa o lunga serie de deliberari, penelistul Lambrino. Tot inainte, tovarasi!
* La acest concurs unde este nevoie de multa lamiie s-a inscris, pe turnanta, si proaspatul penelist Tigaeru-Rosca. Care n-ar zice nu daca Oprisan ii da verde la o candidatura pentru fotoliul de primar al Focsaniului. E bun macar si ca o sperietoare pentru Bacinschi si alti doritori. Mai ales ca acum citiva ani se vorbea ca socrul Rosca ar putea fi in carti pentru Primaria Focsani. Tot pe varianta rosie, bineinteles.
* Au fost lansate pe piata citeva zeci de pagini reunite sub forma unei scrisori/ radiografii deschise sub semnatura lui Oprisan. Oamenii din Consiliul Judetean au avut ceva treaba sa scrie atitea pagini! Pai daca alta treaba nu au?! De-aia suntem noi, vrincenii, mindri ca-i platim din banii nostri pe multi care slujesc pina la ultima suflare un singur individ!

marți, 14 februarie 2012

Inzapezite

* Vrancea beneficiaza de sprijin pentru deszapezire de la Regia de Drumuri si Poduri a Consiliului Judetean Constanta. Ca de a noastra a avut grija cel mai ... cel al Vrancei s-o falimenteze! Si, bineinteles, sa prospere altele private precum mavi, sotirex, roman impex s.a.
* Oprisan a creat, in stilul sau, un circ mediatic pe tema viscolului. Cred ca se plictisea si nu prea il mai baga nimeni in seama. Iar in mascarada si capcana organizate de Oprisan au picat pedelistii, asa cum se preconiza. Asta e si un fel de antrenament pentru campaniile electorale ce bat la usa.
* Odata cu instiuirea starii de alerta vor veni niste miliarde si alte ajutoare de la guvern. Derularea se va face prin Consiliul Judetean. In sfirsit, Marean rasufla usurat. Nu s-a agitat pe moca atitea zile. Iar s-a incarcat portofelul public.
* Primarii care au vrut s-au implicat zi si noapte in operatiunile de deszapezire si de ajutorare a oamenilor. Dau doar 3 exemple pozitive, din toate culorile: comuna Jaristea - primar PNL, comuna Gologanu - primar PSD si comuna Dumbraveni - primar PDL.
* L-am vazut pe Oprisan multe zile cu acelasi pulover negru si aceleasi cizme din piele. Astea din urma "miros" bine a vreo mie de euroi.
* S-au aratat unii ofuscati ca proaspatul premier Ungureanu le-a cerut oamenilor sa fie solidari, sa puna mina pe lopata si sa nu mai astepte totul de la fortele militare. Din ceea ce am vazut prin judet, asta e adevarul. Exact ca la inundatiile din 2005: unii la caldura sau la bar, altii la lopata. Civism si solidaritate, ce mai!
* Ministrul Apararii Gabriel Oprea si al nostru Oprisan au stat bot in bot pe toate durata vizitei premierului in Vrancea. Ca sa vada toti fraierii care e treaba cu prieteniile transpartinice, bazate pe multe ... interese!
* La intrebarea "surpriza" a unui monitorist de-al sau, presedintele Consiliului Judetean s-a aratat indignat de limbajul pe care l-ar fi folosit subprefectul Dragos Mircea??!! Am auzit-o si p-asta! S-a si gasit omul potrivit sa dea lectii de morala, decenta, bun simt, educatie si sa vorbeasca de cei "7 ani de acasa"!
* Vom avea la Serviciul de Informatii Externe un "pesedist" de-al lui Basescu? Cirlanul Victoras v-ar putea spune!

vineri, 10 februarie 2012

Rapide, dintre nameti

* Umbrarescu si Roman au tratat la misto, pe multi bani publici, actiunile de deszapezire de pe drumurile nationale si judetene din Vrancea. N-or fi putut mai bine, n-or fi avut cu ce, n-or fi fost lasati, or fi avut alte interese (si ale cui) s.a.m.d.?
* Din diverse motive, nu s-a organizat, de la inceput, un comandament de coordonare unitara si ferma a tuturor actiunilor de rezolvare a problemelor provocate de ninsori si viscol.
* Am mai scris: operatiunile de deszapezire au intrat din plin in campanie electorala, in toate culorile.
* S-a remarcat o manipulare rosie cu magazine si farmacii goale si neaprovizionate in Focsani si in alte localitati.
* Oprisan a continuat cu obsesiile si frustrarile. Plus ca toti ceilalti fac rau iar el, singurul, irepetabilul, irefutabilul, cel mai ... cel dintre vrinceni, el, doar el ... face bine!!!
* Oamenii care sufera de atitea zile din cauza frigului au nevoie de intelegere, sprijin si solidaritate.
* Desi nu-mi sta in fire, scriu si ceva laudativ: felicitari tuturor celor care s-au ocupat de operatiunile de salvare cu elicopterele a persoanelor care aveau nevoie urgenta de ingrijire medicala - de la nou-nascuti pina la batrini de aproape 90 de ani.

vineri, 3 februarie 2012

Amintiri

* Seful Politiei Rutiere isi arata muschii in fata superiorilor de pe linia MAI. Ca el ii recunoaste de sefi doar pe cei de pe linia rosie din judet. Asa ca pe Gheorghe al nostru il doare-n cascheta de dispozitiile legale si de cele ale reprezentantilor guvernului. El stie ca trebuie sa pocneasca din calciie si sa zica "Sa traiti!" numai in fata lui Marean. Umbrarescu, de exemplu, stie foarte bine de ce!
* Si uite-asa mi-am adus aminte de un episod de acum vreo 3 ani, atunci cind prefecta lu' Marean - Raluca - ii chema in biroul ei intr-o simbata dimineata, tot pe viscol, pe 3 barbati care s-au inmuiat pe loc in momentul in care Raluca le-a dat cite o hirtie si cite un pix sa-si scrie repede demisiile. Era vorba de inspectorul sef adjunct al Politiei, de seful Politiei Rutiere si de seful de la Sectia Drumuri Nationale. Motivul spus la fraieri - un accident mortal pe E85, in urma caruia au murit 4 persoane. Cei 3 "barbati" s-au conformat fara cricnire. Printre ei, Ionel Popescu, fost adjunct acum inspector sef al IPJ Vrancea. In urma cu 3 ani, militienii mioritici nu comentau in fata reprezentantului guvernului in teritoriu. De aceasta data, aceiasi militieni fac numai ce vrea muschii lor. C-asa-i intr-o dictatura democratica!
* Ministrul (inca) Traian Igas a declarat ca cei care au gresit si nu au colaborat la actiunile de deszapezire ar trebui sa plateasca. Vorbe, vorbe... Eu cred ca astia vor pleca in excursie in Thailanda sau Antalya.
* L-am auzit pe Crin ca se va imprumuta de la familie si prieteni pe durata grevei parlamentare!!! Mai bine spunea adevarul si nu mai prostea electoratul: va juca mai mult pocher, in compania unora cu lovele si a unor baterii de vodka superioara. Iar partenerii de masa vor pierde, pentru a nu stiu cita oara, multe zeci de mii de euroi. In favoarea Crinului norocos, desigur! Mon cher, are Crinul-jucator un noroc la carti, ce n-ai vazut! Cine nu crede, sa-i ia pe toti la detectorul de minciuni! Neaga cineva?
* Fostul premier Adrian Nastase a primit o condamnare mica, la misto, intr-un dosar de coruptie. Iar m-au napadit amintirile. De exemplu, mi-am adus aminte de un proces de coruptie ce taraganeaza de aproape 6 ani, acum aflindu-se pe rolul instantei din Cluj. E vorba de inculparea unuia de pe malul Milcovului care ii pune pe altii sa semneze iar el se ocupa doar cu incasarile. Si tot asa, s-a sters colbul amintirilor (ah, ce romantic!) si am revazut momentul in care El Portofelos de la Vrancea ii ducea lui Bombo, de ziua acestuia, un cadou "simbolic": o cutie frumos ambalata, plina cu ... lovele! Ca nu stia omu' ce sa-i cumpere! O, tempora!
* Se agita minerii din Valea Jiului. Unii incep sa-si aduca aminte de mineriadele anilor '90, in special cea din 1999. Si cum le frematau narile politicienilor rosii, tot in opozitie si atunci, ca rastoarna puterea CDR cu ajutorul minerilor. Si cum aia de pe la secu, politie, jandarmerie etc o dadeau de gard, nereusind sa opreasca inaintarea minerilor spre Capitala. Pentru ca ei alesesera, deja, cistigatorii scrutinului din anul 2000. Si cum se agita Marean prin CJ, ca preia el guvernarea in momentele alea tensionate... Pina la urma, ca de fiecare data, cei care au avut de suferit au fost minerii (=masa de manevra) iar cei care au profitat au fost politicienii.
* Pedelistii parca-s anchilozati. Nu pot reactiona concret si coerent la actiunile opozitiei, la manipularile si populismele zilnice. Se vede ca nu se pot ridica fara Basescu, ca depind de Basescu si ca, fara Basescu, sunt dezorientati. In ritmul asta, se apropie de PNTCD.
* Ce se intimpla prin politichia romaneasca actuala - chiar ca suntem in plina perioada Caragiale: declaratii sforaitoare, demisii, retractari, populisme, tarisoara mea, poporul, binele public, reforma, bunastarea oamenilor, romanii mei, nevoile oamenilor, libertatea, democratia si alte vorbe goale, de televizor.