sâmbătă, 25 iunie 2011

Politicieni de pe malul Milcovului

Distractiva a fost ziua de vineri 24 iunie. Politicienii s-au intrecut in "argumente" pro si contra regionalizarii. Cum ii sta bine politicianului roman, in special celui de pe malul Milcovului, fara sa aiba habar despre ce vorbeste. Ziua a inceput cu sedinta Consiliului Judetean si a continuat cu 3 conferinte de presa (PNL, Prefectura, PDL) cu acelasi subiect principal: reorganizarea administrativ teritoriala. Citeva consideratii:
- a lipsit seful CJV si asta s-a simtit;
- consilierii judeteni au batut cimpii cu gratie, cu multe efuziuni patriotarde ce aminteau de eternul Caragiale;
- s-au trezit multi sa ia cuvintul in plenul CJV, care nu fac lucrul acesta cit timp Oprisan conduce sedintele, sigur erau nevorbiti;
- 2 consilieri portocalii au incercat sa tina piept peroratiilor adversarilor politici dar nu au reusit;
- penelistul Lambrino mai avea putin si plingea cind vorbea de "tarisoara' lui, mai ales ca acum i se permite sa vorbeasca despre orice in plenul CJV, sa devieze de la subiect, sa faca politica s.a. Cind facea opozitie la Oprisan i se taia rapid macaroana. Ce vremuri...
- Fevronia Stoica a fost singura care a spus ceea ce gindeste, direct si plastic, nu s-a invirtit in jurul cozii precum colegii sai de partid sau de consiliu. Cam asa: "un nebun arunca o piatra in fintina si 100 de oameni incearca sa o scoata" si "unii umbla liberi pe strada fara sa-si fi luat medicamentatia";
- nea Mircea Diaconu a tinut lectii despre orice, fiind presedinte de sedinta: economie, administratie, politica, democratie etc;
- functionarii CJV ii luau in bascalie pe consilierii PDL, vociferau la adresa portocaliilor si ii aprobau destul de zgomotos pe consilierii PSD si PNL in timpul sedintei, acompaniati de angajatii lui Marean de la monitorul;
- liderii PDL Vrancea au vorbit mult si multe pina s-au plictisit ziaristii;
- Nini si alti penelisti continua linia lui Oprisan privind atitudinea fata de ziaristi;
- era sa uit de prefectul Nelu Oprea. Dar mi-am adus aminte ca nu am ce spune;
- concluzie: reorganizarea administrativ teritoriala s-a dovedit a fi, pina acum, o insiruire de vorbe goale, demagogii, brambureli si atitudini caragielesti. Politicienii au avut de lucru. In niciun caz pentru bunastarea alegatorilor. Cine a pus botu', asta e.

sâmbătă, 18 iunie 2011

Pentru weekend

* Avalansa de propuneri politice de reorganizare administrativ-teritoriala este un amestec de proiecte vechi (semnate de PSD cu UE, dar ocolite acum de alde Ponta&comp), de preluari din modele europene, de interese actuale si pe termen scurt din care majoritatea populatiei nu intelege mai nimic. Cred ca asta e si scopul. Toate declaratiile demagogice putere-opozitie se invirt, de fapt, in jurul banilor si al sferelor de influenta. Oricum, reorganizarea s-ar putea face mult mai repede decit isi imagineaza unii - mai degraba cu forta - pentru ca aia de la Bruxelles s-au cam saturat de neseriozitatea romanilor. Sub ce forma ... sa avem putintica rabdare!
* Cum apar unii in Topul Forbes sau Topul Capital? Se ia una bucata de afacerist cu probleme dar dornic de afirmare, care nu misca in front, si este plasat in multe combinatii grele la care nu are acces orice amarastean de privatizat care-si plateste la zi datoriile la stat, salariile etc. "Norocosul" este bagat la inaintare in afaceri cu miros dubios, fiind protejat de baietii cu ochi albastri (si nu numai). Chipurile, ca sa-si spele pacatele, omul face diverse donatii si acte caritabile, mai ales pe la biserici si manastiri. Daca-i trece cumva prin cap ca el chiar este smecher, primeste imediat o scatoalca de la cei care manevreaza sforile. Totodata, daca baietii se plictisesc de el, il arunca peste bord sau, in cel mai bun caz, ii transmit sa stea cu capul la cutie. Nu stiu de ce v-ati gindi ca un asemenea profil s-ar potrivi vreunui ''minunat" om de afaceri de pe malul Milcovului, care s-ar ocupa, printre altele, cu alcool. Si e si transpartinic, bineinteles, dar cu inima iubitoare de trandafiri rosii.
* La Tulnici continua joaca de-a soarecele cu pisica, intre PSD si PDL. Cum n-a cistigat Primaria, cred ca PDL nu va cistiga nici acest joc. Dar ce "succesuri" a obtinut PDL prin Vrancea?
* Uitasem de zvonul de dupa alegerile de la Tulnici, care ii da frisoane presedintelui PDL Vrancea. Cica organizatia Vrancea va fi atent monitorizata, pentru sefii din Modrogan, de catre Sorina Placinta. Distractiv, nu?
* Si tot una legata de alegerile de la Tulnici. Auzind, intr-un tirziu de noapte, in sfirsit, ca nea Alecu de la ITRSV a jucat asa cum stie el mai bine (adica in interesul lui propriu), sefului portocaliilor vrinceni i s-a umflat tarita de presedinte si l-a tras de atentie pe conu Lefter. Acesta i-a facut imediat plingere la superiorii sai politici, pentru necunoscatori conu Alecu fiind sprijinit in functie de... UDMR! Iar Trasculescu s-a linistit brusc.
* Unii lideri ai PNL Vrancea o iau tare pe aratura in relatia cu presa. Modelul Oprisan e dus la noi dimensiuni de catre Nini, Kanty si ceilalti. Pacat.
* Ginerele socrului sau, pe nume Tigaeru-Rosca, e bagat tot mai mult in seama de penelisti. Poate reusesc sa-l dezbare si de pasiunea pentru jocurile de noroc. Nu de alta, dar ramine nea Vasile fara proprietati, ginerele fara lovele si partidul nu-l mai poate tine fara bani la tescherea.

sâmbătă, 11 iunie 2011

De pe la manifestarile PNL

* La manifestarile liberalilor tot Oprisan a iesit in evidenta. La intilnirea cu alesii locali si cu oamenii de afaceri liderul PSD a venit mai tirziu, ca o vedeta, fiind asteptat la intrare de tinerii sai fideli din partid si de citiva admiratori de la PNL. Iar la conferinta de presa de la sediul PNL Vrancea, Oprisan s-a dat in spectacol si le-a tinut ziaristilor lectii de democratie si de jurnalistica, alaturi de zimbitorii Crin si Nini. Din spatele unui banner USL, fotografiile Bratienilor, Savenilor si ale altor inaintasi liberali se inrosisera de jena.
* S-a vorbit foarte mult, normal, de USL. Si s-a remarcat, cu aceasta ocazie, ignorarea celui de-al treilea membru al USL - Partidul Conservator. Sa fie invidiosi alde Nini si Oprisan pe ascensiunea noului lider al PC Vrancea? Ca s-ar putea sa le fie un competitor puternic in interiorul USL si sa le strice aranjamentele pentru Primaria Focsani? Plus ca Ionel Cel-Mare nu e facut din acelasi aluat politicianist precum cuplul Nini&Marean.
* S-a mai vazut ca presedintele PNL Crin Antonescu da bine pe sticla si in aparitiile publice. Insa "cununia" cu Oprisan l-a dezavantajat profund.
* Monitorul lui Marean a reflectat pe larg manifestarea PNL. Cu accent, bineinteles, pe declaratiile si actiunile sefului de judet, doar nu pe cele ale lui Crin, Nini si celorlalti penelisti. Vorba manelistilor, se stie cine e jupinul, cine e stapinul!
* Afirmatia lui Oprisan cu privire la "golaniile" pe care le-ar face unii - n-am inteles la ce se referea exact. Sa banuim ca la afacerile cu bani publici si fonduri europene derulate, de exemplu, de Consiliul Judetean Vrancea sau de Primaria Focsani?
* Antena 3 a transmis in direct, normal, prima parte a conferintei de presa din sediul PNL Vrancea, in cadrul careia presedintele PNL Crin Antonescu a prezentat citeva mesaje politice importante. Apoi s-a apucat de microfon Oprisan si, firesc, Antena 3 si-a continuat programul de stiri. Vazind ca autointitulatul sef al Vrancei nu este bagat in seama de profesionistii in stiri (conform numeroaselor premii APTR si nu numai de-a lungul anilor), subordonatul sau de la PNL - zis si Zizi - i-a cerut imediat unui fan al lui Oprisan tot din PNL sa inchida televizorul din sala de conferinte care era pe fixat pe postul Antena 3. Multumim!
* O alta chestie haioasa - Oprisan (doar v-am spus ca el a vrut sa fie primadona la manifestarea PNL!) s-a luat de "pseudo-afaceristul" Nelu Mustea si de fiul acestuia, deputatul PDL Razvan Mustea. Asa le trebuie! Tata Mustea si altii ca el i-au tinut hangul lui Marean, l-au pupat, l-au bagat in seama, au executat ce li s-a spus, i-au dat tot ce le-a cerut atitia ani etc... iar cind are el chef ii face de rahat! Eu zic sa-i mai faca o plecaciune si sa-i spuna saru' mina!

luni, 6 iunie 2011

De pe la noi

* Lacrimi de crocodil pe fetele politicienilor locali odata cu hotarirea de majorare a pretului gigacaloriei ce ne incalzeste iarna. Aia care au votat proiectul de scumpire cu 33 la suta - PSD si PNL - au incercat sa-si justifice decizia si au dat vina, normal, pe guvernul portocaliu. Nicio vorba despre responsabilitati privind starea jalnica a ENET-ului, despre datorii si, mai ales, despre esecul privatizarii de la inceputul anilor 2000. Oprisan, Bacinschi etc stiu foarte bine motivele. Consilierii portocalii, care s-au opus majorarii tarifului, nu au lansat decit demagogii electorale, fara vreun proiect concret pentru eficientizarea ENET-ului. Iar dupa sedinta, s-a asternut tacerea. Pesedistii si penelistii tac milc, sa nu se mai rascoleasca rahatul, in timp ce pedelistii ... fac la fel! I-am putea suspecta de blat. Insa la fel de sigur este ca cei care se dau lideri PDL pe plaiurile mioritice nu au niciun fel de strategie politica, nu sunt in stare sa prezinte vreun proiect local si nu stiu sa exploateze greselile politice ale adversarilor.
* Aceleasi concluzii le putem pune si in privinta eventualelor schimbari de prin politia vrinceana. Adica ar fi posibile dar numai la interventia celor care sunt la putere cu adevarat la noi in judet - PSD. In rest, discutii sterile. Plus tensiunile, mincatoriile si suspiciunile de rigoare in rindul politistilor.
* Dupa ce a capatat, la 32 de ani, o boala a copilariei, Razvan Mustea a obtinut si functia de presedinte al Organizatiei de Tineret a PDL. Fara emotii, doar a fost singurul candidat.
* Ceva aglomeratie la vizita ministrului de finante la Focsani. S-a remarcat un avint de gudureala pe linga presedintele PDL Vrancea din partea multor functionari, sefi de institutii si oameni de afaceri. De fatada si din interes pe termen scurt pentru ca unii au avut, au si vor avea dragan de trandafiri rosii. Sa vezi cum se aliniaza cind va da Marean adunarea!
* Ati vazut cit moloz s-a scos in urma constructiilor din Piata Unirii. Si cit se va mai scoate! Si ce masini au carat molozul. Si din ce masini s-a turnat alt beton. In primul rind, este vorba de spargerea si aruncarea unui strat serios de beton de buna calitate (care mai rezista zeci de ani). Si s-a turnat alt beton, de proasta calitate. Pe bani multi de-ai nostri. Ca asa a fost pofta inimii autointitulatului sef de judet. Beneficiar la tot smenul asta nu putea fi decit firma draga tot inimii sefului - MArianVIorel BETON. Uite cum ii ajutam noi pe citiva sa nu stie ce-i aia austeritatea! Si nu cumva sa va ginditi ca se va autosesiza cineva, ca s-ar putea face o ancheta, ca s.a.m.d.