luni, 29 noiembrie 2010

Pe scurt

* Seful de compromis politic de la IPJ Vrancea - Ionel Popescu - l-a luat pe NU in brate cind este intrebat de afacerile dubioase ale miliardarului de carton din Galati - Chelu - derulate pe la noi prin judet. Modul in care a intrat pe piata televiziunii prin cablu in Vrancea, privatizarile ciudate si alte cotcarii de miliarde petrecute pe plaiurile mioritice nu par a-l deranja pe seful Politiei judetene. Un exemplu de ingropare a rahatului il reprezinta privatizarea, in urma cu multi ani, a fostei societati Prodincarn din Focsani. Cit a dat Chelu atit la stat cit si unde "trebuia", ce teapa a luat statul roman in urma acelei privatizari, ce s-a ales de respectiva societate comerciala etc. Dar nu se cade un asemenea dosar, mai ales prin Vrancea! Ca doar n-o fi singura vinzare de active ale statului catre "afaceristi" agreati, dupa principiul "prostul plateste (adica 99% dintre romani) si hotul se-mbogateste"! Asa i-am facut noi cu portofelele burdusite, in marinimia noastra, pe "minunatii" oameni de afaceri locali, gen Jitea, Valica Epure, Rosca s.a.
* Ce plini de frenezie se arata unii penelisti vrinceni cind se iau in brate cu pesedistii! Parca s-ar fi intilnit cu mama, dupa zeci de ani, ca la "Surprize, surprize"! Cineva spunea, totusi, ca din combinatia rosu cu galben iese o nuanta de portocaliu...
* O mica ancheta a organului (dar nu din Vrancea, bineinteles) pe la ELECTRICA a scarmanat musuroiul ce s-a cuibarit in aceasta unitate de multi ani, sub patronajul lui Danila, in primul rind, dar si al celorlalti fosti directori. Daca se va sapa adinc si cu simt de raspundere, va izbucni un vulcan cu lava urit mirositoare. Fiecare are "afacerea" lui pe banii nostri, fiecare se "descurca" pe spinarea facturilor de energie electrica pe care noi, amarastenii de abonati, le platim luna de luna, fiecare mai ciupeste de ici, de colo, ca doar nu se vede la ditamai mastodontul ce detine monopolul in domeniu! Si multe altele... Bonus - in tot ce inseamna ELECTRICA s-a format o increngatura interna de cumetrisme, relatii, prietenii, nepotisme... o adevarata casta greu de penetrat. Are cineva singe in instalatii sa taie nodul gordian?
* Presedintele inca interimar al PDL Vrancea a tinut sa recunoasca faptul ca votul la legea pensiilor de sub comanda tinerei Roberta a fost incorect!? Trasculescu a vrut sa incrimineze modul in care se votau actele normative in legislaturile trecute, sub comanda PSD si PNL, si... i-a iesit ca si PDL procedeaza la fel! Adica in Parlamentul Romaniei, indiferent cine-i la putere, se voteaza la misto, din inertie, din plictiseala, fara a avea habar, din interes personal, din prostie, din cu totul alte motive in afara de interesul national! Cam ca "semneaza ca primarul"! Tot inainte, tovarasi!

miercuri, 24 noiembrie 2010

Cringul Petresti - donatie sau nu?

Se stie foarte bine ca Oprisan si-a dorit extrem de mult ca Cringul Petresti sa treaca in administrarea institutiei pe care o conduce - Consiliul Judetean Vrancea. Se spunea despre cele peste 40 de hectare de padure de la marginea Focsaniului ca ar reprezenta o donatie facuta de regele Carol catre urbea de pe Milcov. Donatie care ar fi fost descoperita, chipurile, abia acum vreo 2-3 ani. Pentru ca nu reusea sa puna mina, intr-o forma sau alta, pe Cringul Petresti (in preajma caruia familia sa a cumparat, de la tarani "binevoitori" si "intelegatori", vreo 8 hectare), seful PSD Vrancea a gasit varianta cu mostenirea de la regele Carol. Nu mai insist asupra modalitatii de transmitere si explicatiilor alesilor focsaneni care au votat cu frenezie donarea donatiei regale de la Focsani catre Consiliul Judetean. Exista, totusi, un amanunt extrem de important dar care nu a fost lamurit niciodata pina acum. Oprisan, Bacinschi, o serie de alesi locali de la diverse partide, sefi de institutii publice si citiva oameni de prin mass media locala au luat la cunostinta de faptul ca regele Carol a donat, intr-adevar, zeci de hectare de padure municipalitatii focsanene dar nu pe amplasamentul Cringului Petresti!!! Conform documentelor, Cringul Petresti nu ar fi trebuit sa revina in administrarea Focsaniului ci, cel mai probabil, in administrarea comunei Vinatori (pe raza careia se si afla). Unde sunt, insa, hectarele donate de fostul suveran al Romaniei? Tot conform actelor originale (cunoscute, cum scriam, de un numar semnificativ de personaje importante din judet), amplasamentul donatiei se afla pe suprafata fostei Statiuni POMICOLA, falimentata si vinduta, apoi, pe bucati. Suprafata respectiva de teren era acoperita de padure, padure donata urbei Focsani de catre rege. Comunistii au taiat-o, apoi, si au transformat-o in livada. Asadar, municipalitatea focsaneana ar fi trebuit sa preia in administrare cele peste 40 de hectare de livada, conform hartilor cadastrale si actelor de donatie. Si in niciun caz Cringul Petresti! Niciun responsabil din administratia locala nu a prezentat opiniei publice documentele, hartile si celelalte acte oficiale legate de donatia regala. Poate au ei dreptate si nu eu. Poate am interpretat eu gresit niste documente de arhiva. Ar fi interesant sa afle toata lumea adevarul, indiferent care ar fi, indiferent de consecinte. Greseli mai face oricine, greselile recunoscute sunt pe jumatate iertate iar cele reparate sunt aproape total iertate. Dar daca Cringul Petresti nu are nicio legatura cu donatia regelui Carol iar "greseala" autoritatilor este, in realitate (ca in nenumarate alte cazuri), o manevra direct interesata, facuta in deplina cunostinta de cauza? Va explica cineva? Ca de stabilire de responsabilitati, de sanctiuni... nici nu are rost sa mai intreb.

marți, 16 noiembrie 2010

PNL e pe creasta valului

Contextul politic si o strategie interesanta de imagine i-au adus pe liberali in prim planul dezbaterilor publice in ultimele zile. Se induce ideea ca o viitoare constructie guvernamentala (poate chiar destul de apropiata in timp) nu se va putea face decit cu participarea PNL. Cu PSD sau cu PDL, oricum PNL cica va fi la butoanele puterii. Pesedistii le fac ochi dulci penelistilor si se arata dispusi sa ierte declaratiile denigratoare ale lui Crin Antonescu la adresa lor. La rindul lor, pedelistii profita de disputele PSD-PNL si transmit mesaje clare pentru o resuscitare a Aliantei DA. Ar mai fi doar o chestiune de timp. Iar "micile" detalii si divergente care ii despart de mai bine de 3 ani sunt impinse, incet, spre cosul de gunoi.
Asa stind situatia, liberalii s-au agatat de fringhie si trag tare de ea. Crin si ai lui au pornit o ofensiva de imagine care o depaseste categoric pe cea a PSD. De aici si pozitiile superioare pe care le afiseaza in discutiile cu celelalte partide si in dezbaterile publice. Deocamdata, pesedistii - in frunte cu Ponta - nu par a gasi formula prin care sa le ia fata liberalilor. Asta si pentru ca in partidul rosu apele nu sunt limpezite, taberele nu s-au impacat, scandalurile apar des iar mesajele politice nu prezinta coerenta si unitate. Prea multi se dau lideri si purtatori de idei/ mesaje pe linga presedintele partidului. Paradoxal fata de ceea se intimpla de 20 de ani in politica romaneasca, liberalii ies in mod disciplinat in dezbaterile publice cu mesaje unitare, nu mai vorbeste fiecare ce vrea. De cealalta parte, celebra unitate de monolit a FDSN/PDSR/PSD a ramas in istorie. Prezentul e confuz si tensionat in partidul pastorit de Ion Iliescu.
Cit priveste PDL, acesta asteapta sa treaca timpul iar alegatorii sa uite. Poate apare vreo minune si se mai rezolva cite ceva, mai ne spun cei de la FMI sau UE ca mergem pe un drum bun, iarna va fi blinda, recoltele vor fi bogate iar Basescu ii va scoate din nou la liman... Mai baga cite o strimba intre PSD si PNL, mai ajuta, discret, liberali din teritoriu si flutura steagul alb in fata liderilor PSNL. Ca doar Alianta DA exista, inca, inregistrata in mod oficial. Nimeni nu a radiat-o...
Liderii PNL trebuie, insa, sa gestioneze foarte bine aceasta conjunctura politica favorabila. Sa nu se imbete cu apa rece. Sa nu se comporte ca o fecioara curtata de doi handralai - PSD si PDL - care, dupa ce face multe fite, ramine fata batrina...

marți, 2 noiembrie 2010

De prin Vrancea

* Pedelistii s-ar bucura ca, de la anul, buldogul Blaga sa preia friiele partidului (chiar si ale guvernului). Numai pedelistii vrinceni vor ramine cu ochii in soare pentru ca venirea lui nea Vasile la sefia PDL inseamna ca nu vor avea voie nici macar sa-l deranjeze cu ceva pe Oprisan. Bine, nu chiar toti pedelistii vrinceni vor fi suparati. Sunt destui vopsiti in portocaliu care dau din coada fericiti si aranjeaza tot felul de biznisuri sub pulpana lui Marean.
* Presedintele PNL Focsani - col.(r) Ignat Radu - e pe punctul de a "scapa" de politica. Si-asa nu prea s-a adaptat la aceasta activitate curvasarita. Le cam sta in git unor penelisti vrinceni de frunte, iubitori de combinatii cu Oprisan. Eminenta cenusie a PNL Vrancea, Kanty Popescu, stie cel mai bine!
* In satul Cindesti din comuna Dumbraveni locuieste o familie de profesori in virsta. Sunt un exemplu de bun simt, cultura, civilizatie, modestie. Un exemplu de demnitate pentru orice roman. Este vorba de Ionica Sava si sotia sa. Povestea lor ati citit-o de multe ori in ziarele locale sau ati vazut-o pe micile ecrane. Cred ca, macar pentru adolescenti, ar trebui organizate excursii la casa acestor profesori pentru a le impartasi din experienta lor de viata.
* In ultimele luni au aparut public, cu date concrete, realitatile cancerigene din institutiile bugetare romanesti. E vorba de valoarea acelor asa-zise stimulente si premieri "justificate". Zeci de milioane de lei vechi lunar (doar "amarastenii" incasau sub 10 milioane) pentru toti functionarii. Iar la final de an, unii sefi de prin judete si din ministere bagau in plus in buzunarele proprii lejer peste 100 de milioane de lei vechi. Acum, ca li s-au taiat tot felul de sporuri si stimulente, incep sa faca greve si sa plinga in fata camerelor de luat vederi. Dar cind scoteau, lunar, zeci de milioane de pe cardul de salariu, pentru ca plimbau niste hirtii de colo-colo, cum se simteau? Ne rideau in nas noua, romanilor care munceam pentru mult mai putini bani si care aveam grija sa ne platim taxele si impozitele ca sa le achitam lor sporurile si suplimentele! Liderii de sindicat urla acum ca din gura de sarpe pentru a-si acoperi incompetenta si smenurile facute cu toate guvernele din ultimii 20 de ani. In loc sa negocieze, de-a lungul anilor, un nivel de salarizare cit mai mare, ei s-au multumit cu un nivel cit mai scazut si cu acordarea de stimulente financiare controversate, producatoare de dezechilibre sociale si sursa clara de coruptie.