luni, 31 mai 2010

Chestii peneliste

* Unii penelisti au avut emotii la conferinta judeteana de simbata. Nu inteleg de ce. Crin Antonescu a venit special sa-l sustina pe "prietenul" Nini, delegatii fusesera alesi cum trebuie, Dragos Mircea nu fusese lasat sa candideze etc. Asa ca n-am inteles de unde emotiile lui Nini sau ale altor apropiati. E adevarat, n-a luat peste 90 la suta din voturi, asa cum visa, ci vreo 75 la suta. Iar Biroul Politic Teritorial cuprinde si citiva penelisti care nu prea agreeaza politica lui Sapunaru (Radu Ignat, Marian Georgescu, Iordache Bostan, Mihai Copaci). Dar prea putini.
* Citeva zeci de participanti la conferinta judeteana a PNL Vrancea s-au simtit rau dupa ce au mincat din produsele aduse de colegii lor de partid. Cica de la cas. Altii zic ca le-a picat greu realegerea lui Sapunaru.
* Catalin Popescu a adus multe flori pe scena Casei de Cultura, acolo unde s-a desfasurat adunarea liberalilor. Nu stim cit a luat pe ora pentru inchirierea ghivecelor. Oricum, Popescu s-a suparat ca nu a iesit vicepresedinte si nici nu a venit la masa de dupa. Mare noroc pe el! Va dati seama ce s-ar fi intimplat daca dadea cufureala peste el?
* A trecut conferinta judeteana. Consilierii PNL vor vota linistiti proiectele PSD&Oprisan&Bacinschi, atit in CJV cit si in CLF. Iar Postelnicu poate fi acum sanctionat fara probleme (chiar exclus).

miercuri, 26 mai 2010

Caldura mare!

* Consilierul local PNL Romeo Paul Postelnicu a lovit ieri in moalele capului alianta judeteana PSD-PNL. Nu a vrut sa voteze niste proiecte initiate de Oprisan, pardon, de primarul Bacinschi. Care vizau cedarea a circa 22.000 mp din domeniul municipalitatii catre CJV. Terenul de la "Caprioara", o achizitie publica "la vedere", "transparenta", aparuta si in dosarul coruptiei care il are ca inculpat si pe Oprisan. Plus doua proiecte de vinzare catre Oprisan a doua suprafete concesionate din domeniul Focsaniului ca si extinderi de apartamente. Extinderi ce depasesc suprafata unui apartament. Oricum, Postelnicu nu a votat iar proiectele respective nu au intrunit majoritatea necesara de doua treimi. Au obtinut 13 in loc de 14 voturi, cit are alianta PSD-PNL(10 de la PSD si 4 de la PNL). Postelnicu trebuie infierat cu minie proletara. Asteptam.
* Foarte agitat in ultimele saptamini unul din asa-numitii "baroni" sindicali din Romania. E vorba de focsaneanul Vasile Marica, plecat din rindul "ingerasilor" de la vama. Am auzit de mult ca Marica nu prea are treaba cu anumite trasaturi de caracter. Dar nu prea am crezut. Ba ca era vorba de utilizarea patrimoniului sindicatului in interes personal (inclusiv pentru concedii). Ba ca si-a asociat sindicatul cu un controversat afacerist, pe numele sau Mihai Iacob. Ca le-a facut cam 1.000 de abonamente la cotidianul "Curentul" sindicalistilor din Finante. Fara ca acestia sa ceara, bineinteles. Ba ca a fost ajutat de unchiul sau Dumitru Marica, fost ofiter la securitate, fost sef al Vamii Focsani, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru contrabanda in dosarul "Gigi Kent", actualmente director la ASIROM Vrancea si apropiat cu magnatul Ioan Neculaie. Ba ca... dar de-ajuns. Credibilitate maxima in apararea intereselor bugetarilor!

Clientela e aceeasi peste tot

De ce n-ar prea vrea pedelistii sa renunte la guvernare acum, in aceste conditii economice extrem de grele si in pragul unei explozii de probleme sociale? De ce n-ar prea vrea pesedistii si penelistii sa vina la putere acum, daca li s-ar oferi ocazia?
- Pentru ca pedelistii ar fi nevoiti sa renunte si promisiunile facute clientelei politice in ultimii ani electorali. Ar fi nevoiti sa nu mai onoreze contractele manoase pe bani publici pe care le deruleaza firmele "prietene". Oamenii lor din conducerile societatilor, companiilor nationale, regiilor autonome, CEC, EXIMBANK etc si-ar pierde pozitiile si, implicit, influenta si veniturile. Si, astfel, sefii portocalii nu ar mai avea beneficii de pe urma acestor contracte sau pozitii de conducere. Iar campaniile electorale sint foarte costisitoare.
- Pentru ca pesedistii si penelistii nu vor sa piarda din punct de vedere electoral. N-au singe in instalatii sa aplice masuri dure - economice, sociale, de diminuare a evaziunii si a infractionalitatii economice. Chiar daca stiu ca, odata ajunsi la putere, isi vor rezolva o parte din "deranjul" financiar prin care trec acum. Desi arata cu degetul la clientela portocalie, atit rosii cit si galbenii stiu ca vor proceda la fel (ca si anii trecuti). Vor face contracte pe bani publici cu alte firme "prietene" si vor instala in functiile de conducere amintite mai sus "specialisti independenti" care raspund la apelul lor politic.
Tuturor acestora le va fi, in continuare, bine, indiferent de ce parte a baricadei politice se afla.

joi, 20 mai 2010

A cistigat cel stabilit

Comisarul sef Ionel Popescu a fost desemnat inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Vrancea. Asa cum anticipam, jocurile de culise si intelegerile politice l-au propulsat pe Ionel Popescu in fruntea Politiei. Asa-zisul concurs de azi dimineata a fost o formalitate. Trei dintre cei 8 ofiteri inscrisi initial nici nu s-au mai prezentat astazi la discutia-interviu cu sefii IGPR (Danut Bogdan, Victor Norocea, Nicolae Braileanu). Ceilalti s-au dus doar ca experienta. Numirea lui Ionel Popescu nu va aduce miscari spectaculoase in IPJ Vrancea. Depinde, in primul rind, de negocierile politice si de directivele trasate de seful IGPR (Petre Toba, care a terminat repede cu examinarea candidatilor de la Vrancea pentru ca se grabea sa ajunga la o chestie importanta la Constanta). Vom vedea in scurt timp. Mai amintesc despre Ionel Popescu faptul ca a detinut timp de 8 ani, intre 2001 si 2009, functia de adjunct al sefului Inspectoratului de Politie Vrancea (sub Grosu, Serbanoiu si Doaga). Unii circotasi sustin ca a stat pe functia asta fara sa fi trecut prin vreun concurs adevarat. Oricum, nu s-a remarcat prin nimic deosebit in activitatea sa de politist pina acum. Poate de azi inainte?

miercuri, 19 mai 2010

Miine e concursul mult asteptat pentru sefia IPJ Vrancea

Miine e ziua concursului pentru sefia IPJ Vrancea. Comisia de examinare i-a chemat pe cei 8 aspiranti la ora 7 dimineata. Ii ia la intrebari pe fiecare in parte si, in principiu, tot miine ar trebui sa se dea rezultatul. Oficial, pentru ca neoficial se cam stie cine are cartile cel mai bine aranjate. Asa cum am mai scris, in pole position se afla comisarul sef Ionel Popescu, o varianta agreata de Oprisan si acceptata si de ministrul Blaga. O varianta de rezerva, dar in aceleasi conditii, este comisarul sef Victor Norocea. Ceilalti se duc la examen sa incerce marea cu degetul, sa vada cum se pune problema, sa-si aranjeze, eventual, cartile pentru alte pozitii. Nu se stie cind apare un moment favorabil!
Dincolo de aranjamente, de influente de tot felul, cred ca e obligatoriu ca examenul de miine sa aiba un cistigator. Indiferent de nume. Politia vrinceana este una din institutiile care a avut foarte mult de suferit in ultimii ani din punctul de vedere al jocurilor politice si, implicit, al imaginii. Din 2001 si pina astazi, sefi precum Silviu Crin Grosu sau Sandel Doaga au adoptat pozitia ghiocelului in raport cu autoritatea politica si pozitia de forta in interior, prin promovarea slugarniciei si turnatoriei. Sint multe de spus, unele amanunte fiind scrise de mine pe www.politicadevrancea sau aparind in presa locala. Iata de ce consider ca, daca dupa data de 20 mai nu vom avea un inspector sef al IPJ Vrancea cu acte in regula, confirmat in urma concursului de la IGPR, atunci aceasta institutie isi va pierde suta la suta credibilitatea si capacitatea de a-si indeplini misiunea de baza: apararea cetateanului, a ordinii si linistii publice.

Alte mentalitati prin politica vrinceana?

De mult timp se vorbeste de necesitatea unor schimbari, unor transformari la nivelul partidelor. Nu neaparat de inlocuirea suta la suta a unor politicieni aflati in prim planul vietii publice. E vorba, in principal, de schimbarea mentalitatilor, atitudinilor si discursurilor celor care conduc structuri politice sau administrative, in plan local sau national. Din aceasta perspectiva va prezint in rindurile urmatoare un scurt comentariu, echilibrat vreau eu, cu privire la situatia actuala a filialelor judetene ale celor doua partide de dreapta (asa se considera ele) din judetul nostru. Ca de la cel de stinga – PSD – nu mai avem pretentia de mult sa se schimbe.

* Sa incep cu PNL. A obtinut un rezultat foarte bun la alegerile locale din 2008. Apoi a inceput scaderea. Oamenii din conducere si-au vazut mai mult de propriile interese. Explicatia oficiala – opozitia e grea, fratilor! Si a mai venit si criza! Asa ca, dupa ce a infierat alianta PDL-PSD, liderul PNL Nini Sapunaru a schimbat, din toamna anului trecut, registrul politico-demagogic. Impreuna cu o buna parte din colegii sai de la nivelul conducerii PNL Vrancea, Sapunaru a trecut la o colaborare fructuoasa cu PSD, in spiritul obiectivului politic al lui Oprisan: divizarea oponentilor sai politici (mai ales ca in Vrancea partidul rosu a fost mereu la putere). Avantaje - citeva functii in institutiile publice din subordinea CJ Vrancea si a CL Focsani, viceprimari PSD si PNL la Focsani, alte majoritati in consiliile locale din judet, ceva bani publici repartizati de CJV catre primariile conduse de penelisti. Proiectarile de obiective publice nu le mai punem la socoteala, astea n-au fost niciodata intrerupte. Si, in aceasta directie, nici conducerea PNL Vrancea nu ar trebui schimbata sau macar primenita, pe ici, pe colo. Iar Crin Antonescu sprijina aceasta idee. Asa ca sustinatorii lui Sapunaru au organizat cu grija conferinta judeteana a PNL Vrancea din data de 29 mai. Delegatii, in majoritate, par ”siguri” pentru ca Sapunaru sa fie reales presedinte. De aceea pare surprinzator faptul ca fostul prefect Dragos Mircea nu este lasat sa candideze. Plecind de la niste chichite statutare (cu vechimea care nu se mai pune desi partidul l-a trimis inalt functionar public etc.), care nu s-au aplicat si in alte cazuri, liderii nationali ai PNL i-au cam dat cu flit lui Mircea. Chiar ar reprezenta un pericol pentru Sapunaru? Daca da, atunci nu ar trebui sa se gindeasca si cei de la Bucuresti ca ar fi nevoie de o schimbare la Vrancea? De ce nu le lasa libertate penelistilor din teritoriu (indiferent de judet) sa-si aleaga singuri conducerea? Se merge pe acelasi tipar de relatii, cumetrii si interese impamintenite de ani buni. Nu se doreste, practic, o schimbare. Nu se doreste o innoire. Intr-o competitie interna libera nu se stie cine cistiga. Poate ca nu se schimba mare lucru. Poate ca apar surprize. Poate ca e nevoie de surprize sau de o scinteie care sa aduca ceva nou. Nu spun ca Mircea ar fi mai bun decit Sapunaru sau invers. Sau ca sustinatorii unuia sint mai buni decit ai celuilalt. Sau ca s-ar produce nu stiu ce revolutie in PNL daca n-ar mai fi Sapunaru presedinte. Asta vor decide membrii partidului si alegatorii la vot. Observ, insa, ca democratia si reforma sint doua notiuni care nu le prea convin, culmea, nici urmasilor (doar cu numele?) Bratienilor.

* La PDL Vrancea anul 2010 se anunta furtunos. Cu tabere si grupuri. Principalii actori: presedintele interimar Alin Trasculescu si senatorul Sorina Placinta. De circa doi ani, conducerea PDL Vrancea are, in realitate, un statut interimar. Au fost ani electorali iar acum urmeaza alegerile interne. Garda veche a PD a batut in retragere. Au aparut nume noi plus cei de la fostul PLD. Unii cu ceva experienta politica, altii fara. Aceste transformari au condus si la o serie de inabilitati, erori si atitudini politice ineficiente, cu efecte negative asupra imaginii dar si in plan administrativ, PDL fiind, practic, la putere de la sfirsitul anului 2008. Iar tensiunile din interiorul filialei judetene au amplificat neimplinirile. Si, de aceea, nu stiu daca situatia socio-economica extrem de dificila sau vreo interventie ferma de la centru ori un dialog deschis intre protagonisti pe tema ingroparii securii razboiului (sau toate la un loc) au avut ca rezultat gasirea unei solutii de compromis politic intre Alin Trasculescu, pe de o parte, si Sorina Placinta, de cealalta parte. Cert este ca cei doi au anuntat, de curind, actiuni comune, renuntarea la rivalitati personale, constituirea unei echipe de conducere si nu propagarea unor adversitati si competitii interne. Prin urmare, Trasculescu va candida pentru presedintia filialei judetene, Placinta pentru postul de prim-vicepresedinte, Maria Parcalabescu, Razvan Mustea si altii vor face parte din aceeasi echipa de conducere. Practic, pedelistii par a rezolva, deocamdata, principala problema interna – conflictele dintre lideri – prin constituirea unei echipe de conducere unitare, care sa cuprinda toate gruparile ex-rivale. Fata de PNL, aici s-a gasit o formula de compromis. Plus ca multi din cei care ocupa sau aspira la vreo functie de conducere in PDL Vrancea nu au avut prea multa treaba cu politica pina de curind. Poate fi un avantaj sau un dezavantaj. Dar, pentru democratie, se poate spune ca e un pas inainte. Poate se schimba ceva din mentalitate, atitudine, actiune politica. Acum, nu avem de unde sti. Trasculescu e in politica din 2007, Placinta e inscrisa de mult timp in partid dar nu a activat politic decit din 2008. Tot atunci au aparut in prim plan Maria Parcalabescu, Razvan Mustea, Mugurel Malureanu sau primarul din Poiana Cristei, Vlad Petrus. Dincolo de problemele guvernarii si criza economica, Trasculescu&comp mai au de infruntat agresivitatea si hartuiala adversarilor politici judeteni, duetul Oprisan-Sapunaru fiind cu multa experienta in acest sens. Oricum, membrii si sustinatorii PDL vor decide daca o echipa de conducere cu Trasculescu in frunte merita incredere. Mai sint doi ani pina la alegerile locale si doi ani si jumatate pina la cele parlamentare. Timpul nu are, intotdeauna, rabdare.

marți, 18 mai 2010

De ce ti-e frica, scapi?

Democratia din PNL cunoaste derapaje serioase de circa 1 an, cam de cind Crin Antonescu a preluat friiele partidului. Un astfel de exemplu de "democratie" interna il are ca protagonist pe fostul prefect de Vrancea Dragos Mircea. Omul s-a autosuspendat din postul de inspector guvernamental si s-a reinscris in PNL cu intentia de a candida pentru functia de presedinte al PNL Vrancea. De la centru i s-a transmis, insa, ca nu poate candida pentru ca nu are vechimea necesara. Desi fusese membru al PNL timp de circa 10 ani, pina in 2006, cind a devenit inalt functionar public. Trimis in aceasta postura de propriul partid. Iar acum, fiindca vrea sa candideze impotriva lui Nini Sapunaru, nu i se recunosc vechimea si contextul in care el a renuntat la carnetul de membru PNL. Sa-i fie teama lui Sapunaru ca ar putea pierde sefia filialei judetene la alegerile din 29 mai in fata lui Mircea? Crin Antonescu si-a exprimat de mult sustinerea pentru Sapunaru, delegatii la conferinta judeteana au fost desemnati cu grija de catre cei care se ocupa de organizare si care sint apropiati de-ai actualului presedinte (Catalin Popescu, Eduard Lambrino, Ion Epure, Tudorache Dumitrache, Valerica Zamfirescu s.a.), asa ca nu vad de ce i-ar fi frica lui Sapunaru de concurenta.
Ciudata, in acest context, stoparea candidaturii lui Dragos Mircea. Mai ales ca, anul trecut, un alt fost inalt functionar public a avut parte de un tratament preferential. Este vorba de fostul subprefect Manole Merchea. Acesta a renuntat la statutul de inalt functionar public, s-a intors pe un post caldut la ADS Vrancea, s-a reinscris in PNL si a fost numit imediat membru in Biroul Politic Teritorial Vrancea. Acum doua luni a candidat la alegerile din organizatia municipala unde a obtinut, totusi, putine voturi, reusind o clasare la coada membrilor Biroului Politic Municipal al PNL Focsani.

Legea nu-i la fel pentru toti

Distractiva ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Focsani de marti, 25 mai. Proiectul cu nr. 23 prevede "aprobarea vinzarii fara licitatie publica a terenului in suprafata de 70,12 mp de pe Str. Alexandru Vlahuta Nr. 18 din Focsani, ce apartine domeniului privat al municipiului Focsani, domnului Marian Oprisan." Proiectul de hotarire cu nr.24 prevede "aprobarea vinzarii fara licitatie publica a terenului in suprafata de 80,75 mp de pe Str. Alexandru Vlahuta Nr.18 din Focsani, ce apartine domeniului privat al municipiului Focsani, domnului Marian Oprisan."
Ce scriam saptamina trecuta pe blog? Ca se lucreaza intens la extinderea a 3 apartamente de la parterul blocului nr.18 de pe Str. Alexandru Vlahuta, dintre care 2 figureaza in proprietatea lui Marian Oprisan! Adica omul a inceput lucrarile de mai mult timp, fara sa astepte aprobarea LEGALA din partea Consiliului Local Focsani! Ca oricum e sigur ca i se voteaza tot ce "vrea" muschii lui (si) in Consiliul Local! Trebuie sa va amintesc si faptul ca, luna trecuta, consilierii locali au respins acelasi gen de proiect de hotarire ce prevedea vinzarea unei suprafete de sub 90 mp firmei familiei fostului prefect Dragos Mircea, aflat in conflict cu alianta Sapunaru-Oprisan.
Alte comentarii le faceti voi...

PS - ce i s-ar fi intimplat unui om obisnuit care se apuca sa-si extinda apartamentul de la parter fara sa primeasca aprobare din partea Consiliului Local? Cine i-a dat lui Oprisan aviz de urbanism, constructie etc, fara sa existe o hotarire de Consiliu Local prin care sa se aprobe extinderea/ concesiunea/ vinzarea suprafetelor respective de teren ce apartin, inca, municipiului Focsani? Ce amenzi/ masuri se iau in astfel de cazuri de incalcare a legii?

luni, 17 mai 2010

Criza la tv

Istericalele pe marginea crizei continua. Si de-o parte si de alta. "Avocatii" pro si contra masurilor guvernamentale se razboiesc in primul rind la televiziune. Sa vada poporul si sa le inghita "argumentele" pe nemestecate! Cei care nu urla, nu se isterizeaza, nu sar la beregata celorlalti sint evitati. Cei care prezinta argumente concrete, echilibrate - pro sau contra - sint marginalizati. Ca nu aduc rating! Din ce in ce mai multi oameni spun ca li s-a facut lehamite de televizor. S-ar uita la un divertisment de calitate sau la un film bun in locul "dezbaterilor", dar si in acest caz televiziunile vin cu oferte expirate. Oricum, nu vad diferenta dintre sustinatorii exaltati ai celor doua tabere. Nu-si dau seama de ce Gidea sau Badea ar fi mai buni decit Radu Moraru. Sau de ce ar avea dreptate Andreea Pora si nu Mugur Ciuvica. Sau de ce ar fi argumentele lui Dan Tapalaga mai logice si realiste fata de cele ale lui Cornel Nistorescu. Si tot asa.
In acelasi timp, partidele din opozitie bat pasul pe loc. Nici PSD nici PNL nu au o situatie interna prea fericita si nici atitudinile liderilor lor nu par convingatoare. Noroc cu Antenele si Realitatea ca le fac treaba! Daca n-au reusit sa-l rastoarne pe Basescu la alegerile de anul trecut, spera ca exploatarea la maximum a consecintelor crizei sa le aduca rezultatul asteptat. S-ar putea ca la alegerile din 2012 sa le reuseasca. Picatura chinezeasca sau "repeta, repeta, ca tot le ramine ceva in minte oamenilor!". Asta depinde si de modul in care pedelistii vor trata guvernarea. Daca o fac precum in ultimul an, atunci se duc sigur in groapa. Cristian Tudor Popescu a scris saptamina trecuta un editorial care l-a deranjat pe Nastase-Bombo. Mai ales o fraza l-a ofuscat la culme pe fostul premier al capitalismului de cumetrie: "Nastase a pierdut alegerile deoarece a reusit sa le comunice romanilor sentimentul acut ca e atit de hulpav incit nu le da si lor ceva din ce-a furat." Spre acelasi "obiectiv" par a se indrepta si liderii PDL - in 2012 nu vor reusi sa-i convinga pe romani ca ei si clientii lor politici nu s-au imbogatit de pe urma crizei, cu fonduri publice, in timp ce ei (majoritatea romanilor) au fost nevoiti sa stringa mult cureaua.

sâmbătă, 15 mai 2010

De weekend

* Nini Sapunaru spune ca nu mai are bani si traieste doar din salariul de parlamentar! Nu stim ce sa facem, sa plingem sau sa ridem? Unde sint relatiile, proiectarile, contractele aprobate de Oprisan s.a.? Se contabilizeaza in alta parte?
* Criza si "indicatiile" de la centru par a fi linistit apele in PDL Vrancea. Trasculescu va fi presedinte, Placinta si Parcalabescu vor fi, probabil, prim-vicepresedinti, iar pentru celelalte functii de conducere competitia interna va fi ponderata.
* Manole Merchea se arata deranjat de intrebarile ziaristilor cu privire la suma de peste 700 de milioane de lei vechi, bani incasati ca salarii compensatorii pentru ca s-a cerut disponibilizat de la ADS. Si ca el mai sint peste 100 de astfel de ex-bugetari norocosi. Au primit repede salariile compensatorii, nu ca alte sute de mii de bugetari care asteapta citiva ani sa primeasca de la stat sporurile legale, in valoare mult mai mica - intre citeva milioane si citeva zeci de milioane de lei vechi.
* Nu stiu ce fac angajatii de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura de incaseaza de la bugetul statului venituri lunare cuprinse intre 4.000 si 7.000 de lei. Proiecte europene putine, tarani plimbati si aminati cu lunile atunci cind au de primit subventiile, sprijin pe ochi frumosi si pe interese personale, aranjamente etc. Plus ca cei mai multi au ajuns salariati la APIA pe criterii politice.
* Cica primarita blonda de la Slobozia Ciorasti demisioneaza de la sefia Asociatiei Comunelor Vrancea. Timp de un an n-a facut mai nimic in aceasta functie, in afara aranjamentelor personale, desigur. Ba a si bagat zizanie intre primarii din judet (doar face parte dintr-o familie foarte evlavioasa!). Va reveni liberalul Zamfirescu in functie? Daca-si da acordul Oprisan, bineinteles.

joi, 13 mai 2010

In trecere

* A aparut si tatuca Ilici cu pareri pe blogul sau despre criza din Romania. A atacat, normal, guvernul si pe Basescu. Dar a uitat sa se atace pe el insusi, pe Nastase, pe Dan Ioan Popescu, pe Vacaroiu, pe Oprisan, pe Mazare si pe toti fostii comunisti si securisti care si-au impartit Romania in prima parte a anilor `90 cu binecuvintarea sa. A uitat de mitingurile "spontane" ale muncitorilor si minerilor cu urlete de "Nu ne vindem tara", "Noi muncim, nu gindim", "Moarte intelectualilor" si altele asemenea. A uitat ca s-a opus privatizarii unor intreprinderi importante de stat la inceputul anilor `90 si care, apoi, au ajuns falimentare. Volvo venise sa cumpere ROMAN Brasov iar Landini se aratase interesata de TRACTORUL Brasov (sint doar 2 din multele exemple). A uitat sa spuna cum a dat unda verde la capusarea pe miliarde de dolari a altor combinate importante ale statului, aduse apoi la sapa de lemn. Dau numai exemplul SIDEX Galati. Sau poate ca la 80 de ani tatucul kaghebist are mari scapari de memorie.
* Incepe sa se contureze schema viitoarei conduceri a IPJ Vrancea. Oprisan si Blaga par a se fi inteles pe varianta de compromis cu Ionel Popescu drept inspector sef. Pedelistii vrinceni spera ca macar adjunctii sa nu fie fani PSD (precum Norocea, Braileanu si Rusu). Poate ca adjuncti ca Manolache, Badiu sau Bogdan ar echilibra situatia. Cum va ramine, apoi, cu sefii de servicii din politia vrinceana care dau raportul zilnic la Oprisan, precum Viorel Gheorghe de la Circulatie si Marian Harap de la Investigarea Fraudelor?
* Foarte discret primarul Didi in ultima vreme. Stim ca e plictisit de primarie, dar nici chiar asa! Gropi, ciini vagabonzi, praf, mizerie, trafic aglomerat, smenuri in Piata Moldovei, ENET in faliment si multe altele. Mai bine la pescuit!

miercuri, 12 mai 2010

Lucrari de criza

Pe Strada Alexandru Vlahuta Nr.18 din Focsani se lucreaza intens (vis-a-vis de sediul CEC). Mai precis, circa 3 sferturi din blocul respectiv este inconjurat de o extindere aflata in constructie. O extindere destul de mare (suprafata totala mai mare decit a unui apartament), cu structura sanatoasa de beton. Unii ar putea spune ca suprafata extinderii aferente unui apartament la parter nu ar trebui sa fie atit de mare. Parerea lor. Daca proprietarul a primit vot favorabil in Consiliul Local Focsani pentru concesiune si are si toate autorizatiile de urbanism, de constructie etc, inseamna ca e in regula. Nu avem de unde sti. Stim doar ca proprietarul a doua din cele 3 apartamente de la parterul blocului respectiv unde se construieste extinderea este Marian Oprisan. Spor la treaba!
Se face vreo unitate comerciala? Se reprofileaza Oprisan? Nu mai are loc la Km 27? Sau isi muta monitorul in propriile apartamente?

marți, 11 mai 2010

De criza, ca nu ne lasa in pace!

Cum banuiam, ne sacrificam cu totii pentru iesirea din criza. Dar nu chiar toti! Se sacrifica, in primul rind, cei care au pensii, salarii sau alte venituri de la stat cuprinse intre citeva zeci de euro si maxim 1500 de euro. Clientela politica si angajatii cu salarii foarte mari (si, uneori, confidentiale) de prin CA, AGA si conducerile societatilor, companiilor nationale si regiilor autonome nu vor sa auda de reducerea veniturilor. Cica ei cistiga din ceea ce produc! Pai ce produc daca au datorii foarte mari si sint in prag de faliment? Si de pe urma cui incaseaza ei cistigurile astea? In majoritate, de pe urma contribuabililor romani! Aici nesimtirea se pare ca depaseste orice inchipuire. Cred ca guvernantii nu vor fi atit de neghiobi si vor taia serios din salariile si indemnizatiilor acestor privilegiati ai statului. Sau mai stii?
Se spune de multi ani ca sintem o tara de asistati. Ca sint foarte multe tipuri de ajutoare sociale. Mostenite de la o guvernare la alta si chiar inmultite. Ca asa se cistiga voturile! Fiecare partid aflat la guvernare a avut grija sa mai inventeze niste ajutoare sociale de care sa beneficieze cit mai multi. Criteriile de acordare au fost doar pe hirtie. Se dau ajutoare si subventii la gramada, nu se tine cont de realitatile sociale. Se incurajeaza lenea, nesimtirea si prostia. Fara discriminare sau culoare politica. Poate se gindeste cineva sa aplice, in sfirsit, o vorba din popor - "La munca, nu la intins mina!"
Pe linga greselile si smenurile fiecarei guvernari de dupa 1989, care ne-au adus in dezastrul de astazi, ar trebui readus in atentia opiniei publice modul in care cabinetul Nastase a "negociat" (de fapt a acceptat fara cricnire), in perioada 2001-2004, conditiile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Conditii foarte grele pe care am evitat sa le punem in practica, pe care le-am tot fentat si care, pina la urma, au condus si ele la spargerea buboiului. Mai are rost sa ne gindim cum au negociat si si-au respectat angajamentele cu UE alte state ex-comuniste, gen Polonia sau Ungaria?

Drumuri... politice

Oamenii din Sihlea si din comunele de pe Valea Rimnicului au protestat luni pe E85 fata de starea dezastruoasa a doua drumuri nationale: Caiata-Bogza-Martinesti si Dumbraveni-Dumitresti-Jitia-Vintileasca. Doua drumuri nationale doar cu numele pentru ca, in realitate, sint la nivelul de drumuri judetene. Protestul oamenilor este pe deplin indreptatit. Si de aceea s-au aruncat si politicienii sa-si traga un profit electoral de pe urma lui. Mai intii deputatul liberal Nini Sapunaru. Aflat in plina campanie electorala interna (alegerile in PNL Vrancea sint pe 29 mai), Sapunaru a fost in mijlocul oamenilor, a dat interviuri si, visul sau, a aparut pozitiv in monitorul lui Oprisan. Nu au fost uitate atacurile la adresa parlamentarilor si liderilor PDL Vrancea. La rindul sau, Oprisan a transmis prin intermediul monitorului sau ca a cerut, a facut, a... de toate pentru cetateni bla-bla-bla. Nu a spus nimic despre ce a facut pentru acele drumuri pina in 2004, cind erau in administrarea sa. Pai daca n-a facut nimic?! Nu a explicat nici manevra facuta cu Mitrea in 2004, trecind mai multe drumuri judetene in categoria de drumuri nationale (desi nu indeplinesc criteriile). Pentru ca ei credeau ca Mitrea va ramine multi ani ministru si, prin urmare, va aloca bani multi de la bugetul national pe care sa-i manevreze la fel ca in dosarul coruptiei s.a.m.d. Si uite-asa oamenii sint amagiti.

luni, 10 mai 2010

Brambureli si ipocrizii de criza

Isterie maxima de cind Basescu a anuntat masurile sociale dure. TV-urile si ziarele sint pline de plingaciosi, de piriciosi, de ciudosi, de pupincuristi, de demagogi si de pareri pro sau contra de doi lei. "Baronii" din sindicate si-au revenit. Noroc cu Basescu! Iar se dau smecheri ca sa-si justifice veniturile si privilegiile. Politicieni, analisti, specialisti, ziaristi si alti bagatori in seama critica sau aplauda, dupa interes, masurile anuntate. Din cind in cind apare cite o idee pertinenta, repede acoperita de ineptiile altora sau de dezinteresul asa-zisilor moderatori de emisiuni tv. Vor doar circ, urlete, zgomote, sloganuri desantate.

Nu apare nimeni sa explice, logic, concret si la obiect, cum s-a ajuns la situatia asta economica dezastruoasa. Si cam ce am putea face in ceasul al n-lea. Si sa ne arate, probat, responsabilii, incepind cu emanatii din decembrie 1989. Iliescu, Roman, Vacaroiu, Constantinescu, Stolojan, Ciorbea, R. Vasile, Nastase, Tariceanu, Basescu, Boc, Geoana s.a.m.d. Stagnarea si impartirea resurselor Romaniei din perioada 1990-1996. Crearea clientelei economico-financiare FSN-FDSN-PDSR, alcatuita, in majoritate, din fosti activisti comunisti si ofiteri de la secu. Care si-au impartit, direct sau prin intermediari, resursele si intreprinderile statului. Sub pulpana ingaduitoare a tatucului Ilici, "sarac si cinstit". Convulsiile politice din perioada cederista care au acoperit masurile de dezvoltare economica. Slabiciunile lui Emil Constantinescu. Consolidarea financiara a profitorilor guvernarii Nastase, un capitalism de cumetrie ce ne conducea spre o economie si o democratie de tip America de Sud. Se credeau zeci de ani la putere. Au venit altii. Certurile Basescu-Tariceanu. Impartirea resurselor pe noua clientela. S-a creat struto-camila PDL-PSD. Campanii electorale multe si, inevitabil, picaj economic. Mai ales ca e si criza mondiala. FMI ne arata pisica. Aminam luarea unor decizii. Pina cind?

Nu stiu daca masurile propuse de Basescu sint cele mai potrivite. Bugetarii consuma oricum mult prea mult fata de eficienta muncii lor, fata de mentalitatea si caracterul multor mincatori din banii nostri. Daca s-ar reduce odata cu salariile si impertinenta, delasarea, bataia de joc si prostia ce se manifesta in tagma lucratorilor de la stat, asta ar insemna o adevarata reforma.

Cine ne asigura ca nu vor scapa de reduceri privilegiatii din agentiile statului, din companiile nationale si regiile autonome cu capital integral de stat? Ca banii economisiti se vor folosi exact acolo unde Romania are nevoie si nu pentru satisfacerea unor clienti politici, indiferent de culoare?

La noi abia acum incepe criza. Intelegem asta, s-ar putea sa nu suferim prea mult. Nu, atunci Grecia ni se va parea doar un exercitiu de incalzire.

Sa dea startul stringerii curelei cei care ne-au si ne conduc.

miercuri, 5 mai 2010

Aminare continua, achitare sigura?

Astazi a fost un nou termen la Judecatoria Focsani in dosarul coruptiei in care este inculpat si presedintele CJV, Marian Oprisan. Procurorul de la DNA Galati a cerut ca procesul sa se stramute la Judecatoria Cluj Napoca, acolo unde fusese trimis anul trecut de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Avocatii celor 5 inculpati nu au fost, normal, de acord, invocind tot felul de chichite procedurale. Ca de atitea ori pina acum. Mai sint 2 luni si se implinesc 4 ani (!!!) de la primul termen in acest caz. Un proces care pare lungit artificial, pentru a se uita de el, a cadea in derizoriu si, in cele din urma, pentru a se ajunge la prescrierea faptelor sau la achitare. La implinirea a 4 ani, propun sa facem o coliva si s-o impartim, echitabil, procurorilor, judecatorilor, politicienilor (inclusiv presedintelui Basescu), asfaltatorilor si constructorilor pe bani publici. Numai bomboana din virf sa i-o pastram lui Oprisan.

PS - la termenul de astazi a ajuns si "tatucul" avocatilor din Galati, Alexandru Balan, aparatorul lui Oprisan. Inculpatul Marean a lipsit. Iar avocatul Balan a beneficiat de intreaga atentie din partea angajatilor de la Consiliul Judetean, inclusiv de masina la scara. Doar ne apara pe noi, vrincenii!

luni, 3 mai 2010

In graba

* 3 Mai - Ziua Libertatii Presei. E o sarbatoare parca mai trista ca niciodata. Dupa 20 de ani de democratie originala, presa din Romania nu are prea multe satisfactii. Decredibilizare, presiuni politice si economice, amenintari, manipulare, nesiguranta, cenzura si auto-cenzura, ipocrizie, demagogie, forme fara fond, santaj, neprofesionalism, depersonalizare, lehamite etc. Sa fie, oare, atit de rau? Mai bine sa fim optimisti. LA MULTI ANI!
* A venit primavara, taranii iar nu au loc in Piata Moldovei sa-si vinda produsele. Trebuie sa le dea speculantilor, la preturile stabilite de acestia, care au legaturi strinse cu functionari ai Primariei Focsani, cu Politia Focsani (nea Gicu Avasiloaie stie foarte bine!) si cu alti mincatori de bani publici. Toamna trecuta primarul Didi le promitea producatorilor agricoli din comunele vrincene - pentru a cita oara? - ca va realiza o piata de gros in Focsani. Exact ce le trebuie producatorilor agricoli de la Biliesti, Suraia, Garoafa, Tifesti, Bolotesti, Gologanu, Vulturu, Urechesti s.a. Ca de fiecare data, primarul nu a facut nimic. Si nici nu i-a mai adus nimeni aminte lui Didi de aceasta problema. Ce mai fac alesii producatorilor agricoli? Pe linga propriile smenuri si incasarea de bani publici.
* Vineri, 30 aprilie, oamenii in rosu care au organizat mitingul de 1 Mai s-au comportat in oras, din nou, ca pe propria mosie. I-au chemat pe aia cu scena in Piata Garii si , la ora 22.00, urlau in microfoane. Cica faceau probe de microfon, sa se auda peste mari si tari mesajele trandafirii. S-a sesizat vreo institutie publica?
* Nelipsitul prezentator Octavian-limbilescu le-a spus oamenilor care mincau un mic si beau o bere in Cringul Petresti ca spectacolele PSD au fost organizate si de Consiliul Judetean Vrancea!? Sa intelegem ca artistii, scena si prezentatorul spectacolelor lui Oprisan au fost platiti din banii nostri? In banii dati de CJV pentru parangheliile de Festivalul Berii sau Festivalul Bachus sint incluse si prestatiile de la parangheliile PSD?
* O prezenta nelipsita si deloc de nebagat in seama de la spectacolele PSD a fost sefa (inca) de la DSVSA Vrancea. Doamna doctor a supravegheat non stop, insotita de angajati ai DSVSA, desfasurarea ostilitatilor pe frontul gratarelor. Ordin de partid, ce sa-i faci! Doamna Luminita a fost la post timp de doua zile si, cica, mititeii, cirnatii si fripturile nu au cazut in pacat!

sâmbătă, 1 mai 2010

Urmeaza 3 saptamini tensionate in Politia Vrancea

Ce se ascunde in spatele avalansei de candidati pentru postul de sef al IPJ Vrancea? Estimarile de joi dadeau cam 6 candidati dar pina la termenul limita de vineri dupa amiaza s-au inscris 8 ofiteri. Principala caracteristica a concursului de pe 20 mai este ca nu sint facute jocurile pentru niciunul dintre acestia. Fiecare dintre cei 8 candidati au in spate anumite promisiuni de sprijin, atit din interiorul IGPR si MAI cit si din mediul politic. Dar niciunul nu se poate baza pe un sprijin decisiv. Urmeaza 3 saptamini de fierbere in politia vrinceana. Ar putea aparea, "pe surse", informatii in presa locala despre unii candidati, pornite, bineinteles, de la contracandidati. Se va intensifica sistemul p.c.r. - atit in interiorul IGPR cit si printre politicienii mioritici. Plus ca politistii vrinceni nu vor sti, timp de 3 saptamini, pe linga cine sa se dea bine, cui sa mai bage limba in ureche, pe cine sa mai dea in git. Ca nu se stie cine va iesi sef!
Dintre candidati, actualul sef interimar, Victor Norocea, se bucura de sprijinul prefectului Nelu Oprea. Dar nici Oprisan nu e suparat pe el, asa ca Blaga ar putea fi "convins" ca e solutia cea mai buna. Enache Manolache se bucura de sustinerea unei parti din PDL. Are si ceva conexiuni profesionale. Dar e pe lista neagra a lui Oprisan si am mari dubii ca seful PSD Vrancea il va "scapa" la sefia IPJ Vrancea (mai ales dupa "scaparea" cu Virgil Cristian de la DGA). Fostul adjunct Ionel Popescu (instalat de Oprisan in 2001 si tinut in functie pina anul trecut) nu s-a remarcat prin nimic pina acum. Dar, se spune, neoficial, ca beneficiaza de lobby puternic din partea unor afaceristi cu legaturi strinse in toate sferele - politica, politie, justitie. Danut Bogdan, un candidat surpriza, nu pare a avea conexiuni politice. Inscrierea in cursa pentru conducerea IPJ Vrancea are insa, la baza, legaturi importante la nivelul superior al IGPR si chiar al MAI. Care conteaza mult in astfel de situatii. Un alt candidat cu sprijin de la PDL este Georgel Badiu. Sotia lui este judecator. Ar putea conta si nici Oprisan n-ar zice nu. Cit despre ceilalti 3 candidati... Nu ar fi mai nimic de spus.
In rest, numai de bine. Un pronostic: sint indicii ca pe 20 mai nu va fi declarat nimeni cistigator al concursului pentru sefia IPJ Vrancea. Dar, cine stie, incurcate sint caile... politienesti!