vineri, 30 aprilie 2010

Bucurii de primavara (pentru unii)

Cunoscatorii dau ca sigura prezenta a doua persoane iesite putin din spatiul public vrincean in ultima vreme in functii publice importante. In primul rind, fostul subprefect, senator si presedinte al PD Vrancea - Jan Vraciu - va ocupa de luni, 3 mai, un post caldut in conducerea Directiei pentru Servicii de Interes General, Investitii si Dezvoltare Locala din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Vraciu fusese numit, in primul cabinet Boc, in functia de director general al Agentiei Nationale pentru Locuinte. El a fost destituit de catre Elena Udrea la putin timp dupa ce a preluat sefia noului minister al Dezvoltarii Regionale si Turismului.
La rindul sau, prietenul sau Aurel Cristian, fost sef al Garzii de Mediu Vrancea, va reveni tot de luni, 3 mai, in postul din care fusese schimbat. Aurel Cristian s-a luptat mult timp in justitie cu Garda Nationala de Mediu, dupa ce a fost demis in anul 2007. A avut de citeva ori cistig de cauza insa abia zilele trecute conducerea Garzii de la Bucuresti a semnat ordinul de repunere in functie a lui Aurel Cristian.

Cind se va deseca mocirla din fotbalul romanesc?

Mare agitatie pe plaiurile mioritice odata cu retinerea celor mai cunoscuti arbitri focsaneni in dosarul ce vizeaza coruptia din fotbalul romanesc. Am citit astazi in presa locala o serie de articole despre acest caz. Material plat in monitorul lui Oprisan (de inteles) si ceva mai consistent in ZDV. Insa n-am citit pina acum (nici in presa nationala) o analiza a tuturor increngaturilor din fotbalul romanesc, ajuns la un nivel de taraba, exact dupa modelul multor conducatori de cluburi si asa-zisi "oameni" de fotbal. Arbitrii si celelalte persoane invinuite sau inculpate in acest dosar, deschis anul trecut, sint, practic, la stadiul de pioni in mocirla din fotbalul nostru. O mocirla patronata fara emotii de "Nasu" Sandu. O mocirla aflata mereu in expansiune prin grija unor "caractere" deosebite, gen Mitica Dragomir, clanul Becali, Adalbert Kassai, Buduru, Chivorchian, Borcea, Copos, "Tata" Jean, Romica Pascu, Netoiu s.a.m.d. Nu sint straini de situatie nici fostii arbitri Porumboiu si Craciunescu. In malaxorul mocirlei au intrat aproape toti: conducatori, sponsori, antrenori, directori, arbitri de la toate esaloanele, jucatori. Cine s-a minjit o data este patat pe vecie. Nu mai poate iesi din joc. Un exemplu din cele nenumarate: il vedeti iar zilele acestea pe investitorul-pitic de la Dinamo - Vasile Turcu - cum se agita si "ameninta" ca se retrage de la echipa MAI. Ei, as! Gargara ieftina! Va renunta Turcu sa mai sponsorizeze achipa Dinamo atunci cind generalii si coloneii din Ministerul Administratiei si Internelor se vor plictisi de banii lui. Atunci cind bosii de la MAI si IGPR vor hotari sa nu mai dea lucrari pe milioane de euro din fondurile publice firmei de constructii a lui Turcu pentru diverse reabilitari, reparatii, constructii la imobilele ce apartin acestui minister mamut. Bine, o parte din milioanele respective ateriza prin buzunarele grangurilor din minister, c-asa-s tranzactiile cu bani publici!
Sa revenim la arbitri. Toata lumea stie dar nimeni nu spune cite mii de euro trebuie sa dea orice arbitru care vrea sa treaca intr-o categorie superioara. Nu conteaza ce face la testele de specialitate, important e sa-si asigure promovarea printr-o relatie serioasa ori la LPF, ori la FRF, ori la CCA, ori la conducatorii de cluburi. Si se creeaza, astfel, o morisca a sferelor de influenta in care sint prinsi toti. Nu cistiga toti de fiecare data. Exista o lege a compensatiei, o rotatie a rezultatelor etc. Cine nu intra nici nu are sanse de reusita. Mai sint si scapari dar rare. Sint multe de spus. Cei care se ocupa de fenomenul fotbalistic ar trebui sa aiba curajul sa dezvaluie aceste increngaturi. Asa cum se face cu politicienii.
Si inca ceva de arbitrii nostri. Sa dau citeva nume din cei care manevreaza fotbalul romanesc si care au legaturi strinse cu ascensiunea in arbitraj a lui Marius Martis (si putin in privinta lui Ionica Serea): nasul Nicu Gheara, Chivorchian, Balaci, fostul arbitru de la Petrosani Ioan Danciu (unul dintre cei mai mari "combinatori" din fotbal), familia Mircea si Marian Salomir, s.a. Cu toate acestea, unii cunoscatori sustineau, acum citiva ani, ca cei doi arbitri focsaneni ar fi chiar talentati.

joi, 29 aprilie 2010

Aglomeratie de aspiranti?

Miine e termenul limita de depunere a dosarelor la IGPR pentru concursul pentru sefia IPJ Vrancea. Isi pregatesc intens dosarele citiva ofiteri cu aspiratii de marire. Pina azi dupa amiaza isi adunau hirtiile la dosar George Badiu, Victor Norocea, Enache Manolache, Ionel Popescu, Gabi Stefanescu si, surpriza, Ion Rusu (de la TF). Revin dupa definitivarea candidaturilor.

Pregatiri pentru unu mai-ul PSD

Pregatiri intense in Cringul Petresti pentru manifestarile marca Oprisan de 1 Mai. Oamenii de la Primaria Focsani, CUP, Directia de Dezvoltare Servicii Publice, detinutii de la Mindresti s-au mobilizat pentru a amenaja zona de agrement de la Petresti. Curatenie, reparatii, vopsit, varuit, plombat, aranjat etc. Miine vor continua. Dorinta celui mai cel... dintre vrinceni este litera de lege pentru functionarii si angajatii din institutiile publice judetene. Sa fie curat si frumos pentru asa-zisul miting de "protest" si pentru spectacolele organizate de cei 3 trandafiri. Cu asa-zisul miting Oprisan respecta, chipurile, indicatia lui Ponta. In rest, spectacolele sint baza. Cu nelipsitul Octavian-limbilescu in rol de bufon sef.
Aaaa, ce facturi vor trimite primarul Didi si celelalte institutii publice implicate in lucrarile de la Cringul Petresti organizatorilor spectacolelor de 1-2 Mai - PSD Vrancea?

Scirtiind, senilele treceau

Un excavator cu senile se plimba prin Focsani. Senilele lasau urme in asfaltul si asa de proasta calitate. Am observat ca excavatorului ii placeau strazile unde abia se cirpisera gaurile din asfalt. Mergea incet, tacticos, fara sa-l deranjeze cineva. Domnu` primar, cine deconteaza? Nimeni. Adica noi toti, prin bugetul local. Dar astea-s niste notiuni cu valoare pentru alesii nostri doar in campaniile electorale. In rest, nimic, zero.

Demagogii de CJ

Sedinta Consiliului Judetean de miercuri a fost un nou prilej de mistocareli din partea lui Oprisan. Principalii vizati au fost consilierii si liderii PDL. Nu au scapat nici liberalii care au guvernat in perioada 2005-2008. In plus, ca de fiecare data, Oprisan a tinut sa-si arate "muschii" atit in fata consilierilor cit si in fata ziaristilor. I-a dojenit, le-a tinut lectii de politica, administratie, deontologie si democratie. Aceleasi forme fara fond rostite in mod repetat, ca o moara stricata, de autointitulatul "presedinte" al Vrancei.
Punctul central al ipocriziei acestuia l-a avut ca protagonist pe consilierul liberal Eduard Lambrino. Oprisan l-a laudat pentru ideile sale, pentru activitate si dorinta de a munci in folosul oamenilor (!). A fost propus - si ales, bineinteles - conform acordului PSD-PNL, in doua organisme de specialitate: o comisie sociala (neremunerata) si ATOP (circa 8-10 milioane de lei vechi pe luna). Pina acum vreo 3 luni Oprisan il lua mereu la misto pe Lambrino, ii intrerupea interventiile in cadrul sedintelor, ii atragea atentia de cite ori avea chef si-l punea la punct ca pe un scolar. Mai mult, in celebrul scandal din 2006, atunci cind s-a incercat inlocuirea lui Oprisan din fruntea Consiliului Judetean cu Lambrino, consilierul liberal a fost umplut de ridicol de catre cel care il lauda acum. Oprisan a pus un scaun in Piata Unirii cu o hirtie pe care era scris numele "Zizi" Lambrino, aratindu-i, astfel, locul unde poate sa fie presedinte. Alte vremuri, alte interese, alte discursuri, alte idei...

miercuri, 28 aprilie 2010

S-avem grija de animale!

Din ciclul "tara arde si baba se piaptana" va prezint un scurt episod: Guvernul Romaniei a pregatit doua acte normative ce privesc bunastarea pasarilor si a porcilor din fermele de profil! Adica ce va trebui sa facem noi, romanii, pentru ca gainile si porcii (nu e vorba de vietuitoarele din politica!) sa o duca bine pina cind vor ajunge la taiere. Printre altele e vorba de aer conditionat, mai mult spatiu, curatenie, hrana de un anumit fel etc. Din cite stim, porcului ii cam place sa se tavaleasca prin noroi (exact ca politicienii). Iar noi, de-acum, il fortam sa traiasca intr-un spatiu curat. Daca se supara si nu se mai ingrasa? Daca devine stresat si innebuneste? Daca scroafele vor refuza insamintarea sau vor avorta in semn de protest? Eu propun ca guvernul sa completeze actele normative respective si cu alte prevederi: porcii sa fie scarpinati pe spate si mingiiati pe burta zilnic, sa fie verificati la dantura saptaminal, sa li se ia tensiunea in fiecare seara, sa li se instaleze plasme unde sa ruleze filme, desene animate, muzica si alte programe relaxante. In privinta pasaretului: sa fie pieptanate zilnic si coafate saptaminal, sa li se faca pedichiura atunci cind e nevoie, sa li se asigure rime de crescatorie ca supliment alimentar, sa li se puna muzica simfonica gen Vivaldi, Brahms sau Enescu.
Iar daca pasarile si porcii vor fi fericiti, atunci si noi vom traversa mai usor criza. Asteptam reglementari si pentru celelalte animale.

marți, 27 aprilie 2010

Roadele primaverii PSD-PNL

Colaborarea judeteana dintre PSD si PNL va face noi pui in aceasta saptamina. Dupa repartizarea de fonduri de la Consiliul Judetean pentru primariile conduse de liberali si alegerea viceprimarilor Focsaniului, colaborarea celor doua formatiuni intrase intr-o aparenta "adormire". Ici-colo citeva semnale si declaratii politice. Iata ca zilele acestea colaborarea pesedisto-liberala ia un nou avint.
Miercuri va avea loc o sedinta de Consiliu Judetean. Ultimul punct de pe ordinea de zi prevede modificarea componentei Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica. O institutie unde acolitii lui Oprisan toaca niste bani publici degeaba. Dintre cei 12 membri, 3 sint reprezentanti ai MAI. Restul sint desemnati prin vot de Consiliul Judetean. La propunerea lui Oprisan, desigur. Dintre cei 9, 6 sint consilieri judeteni PSD, unul este fost consilier judetean PRM si PSD, doi sint fosti procurori comunisti, pensionati intre timp (Popescu si Sararu). Acum, conform intelegerii dintre Oprisan si Sapunaru, s-ar putea ca macar unul dintre oamenii lui Oprisan sa fie inlocuit cu un membru PNL. La bursa zvonurilor se dau citeva nume posibile: consilierii judeteni Eduard Lambrino, Ion Epure si Catalin Popescu, seful de la organizatia municipala, col.(r) Ignat Radu, mr.(r) Tudorache Dumitrache. Mai avem circa 24 de ore si vom afla.
Joi va avea loc sedinta ordinara a Consiliului Local Marasesti. Primarul PNL Constantin Vlase solicita inlocuirea viceprimarului pedelist Valerica Chitic. Cica nu se mai poate intelege cu el. Ii vine chiar sa-l ia la bataie (numai ca viceprimarul Chitic a facut lupte in tinerete si e de doua ori mai voinic decit primarul Vlase!). Consilierii PNL si PSD au majoritate in CL Marasesti iar schimbarea viceprimarului e foarte probabila. In locul lui Chitic va fi ales, se pare, un pesedist. Posibil fostul viceprimar Gheorghita Balan. Sau, de ce nu, chiar fostul primar Emilian Brasov. Primarul liberal Vlase se intelege, acum, foarte bine cu cei doi pesedisti dupa ce in urma cu doi ani ii critica pe rupte. Asta-i politica! S-ar putea ca Valerica Chitic sa nu stea cu miinile-n sin si, probabil, va apela la instanta. Oricum, schimbarea viceprimarului nu rezolva nimic din marile probleme ale Marasestiului.
Inlocuirea lui Chitic de la Marasesti ar putea fi urmata de alte asemenea miscari politice in comunele cu viceprimari PDL (dar cu primari de la PSD sau PNL). Colaborarea PSD-PNL ar putea conduce la formarea de noi majoritati in Consiliile Locale din comunele Bordesti, Cotesti, Jaristea si Pufesti. Prin urmare, viceprimarii portocalii ar putea fi inlocuiti cu alesi PSD sau PNL.
La Focsani, liberalii inca mai asteapta concretizarea altor prevederi din acordul incheiat cu PSD. Acestea se refera la obtinerea unor posturi in institutiile publice subordonate Primariei Focsani sau Consiliului Judetean. Plus intrarea in diverse CA sau AGA ale societatilor sau regiilor la care administratia locala este unicul actionar.
Si mai sint si altele. Sa nu uit de modul in care Consiliul Judetean va repartiza pe primarii fondurile publice.

luni, 26 aprilie 2010

Intrebari de luni

* Marti are loc sedinta ordinara pe luna aprilie a Consiliului Local Focsani. Cum vor proceda cei 4 consilieri PNL? Vor vota proiectul de hotarire ce vizeaza vinzarea unei suprafete de 82 de m.p. de teren din domeniul privat al municipiului nostru catre firma familiei lui Dragos Mircea, posibil contracandidat al lui Sapunaru la sefia PNL Vrancea? Ce-or fi stabilit Nini si Marean la intilnirea de saptamina trecuta?
* Miercuri se va desfasura o sedinta a Consiliului Judetean Vrancea (astea-s mai rare, depind de cheful lui Oprisan). pe ordinea de zi figureaza si modificarea componentei ATOP. Se va numara si vreun penelist de-al lui Sapunaru printre membrii acestei institutii de mincat bani publici de pomana?
* 1 Mai. Se apropie. Cind incep actiunile de cirpire a asfaltului, de curatire a Cringului Petresti, de reparare a tot ceea ce inseamna utilitati etc. din banii nostri, spre satisfacerea activistilor celor 3 trandafiri?
* Cica pe 1 mai se oficializeaza existenta partidului independentilor lui Gabriel Oprea. Care vor fi delegatii din Vrancea? I-a organizat bine tata Mustea? Mai intervine si Oprisan pe ici, pe colo, prin partile esentiale?

Sabii liberale ascutite

Se inteteste lupta in interiorul PNL Vrancea. Cu o luna inainte de data conferintei judetene, actualul presedinte, Nini Sapunaru, isi aranjeaza realegerea foarte meticulos. In aceasta perioada se desfasoara alegeri in organizatiile locale si se stabilesc delegatii pentru conferinta judeteana din 29 mai. Sustinatorii sai sint cei care se ocupa de aceste alegeri interne, astfel ca rezultatele sint, de cele mai multe ori, in favoarea lui Sapunaru. O lovitura importanta au dat-o chiar duminica, la alegerile din organizatia Adjud. In ultimii ani, organizatia nu a avut rezultate prea bune si nici nu a adus voturile visate. Acum vreo 5-6 ani fusese instalat ca presedinte un om de afaceri local, Gheorghe Ivan. Nu a avut rezultate. Anul trecut a fost inlocuit cu un alt om de afaceri, venit din Vaslui, cu multe "operatiuni" controversate. Nici aceasta schimbare nu a dat roade. Iar duminica, surpriza! A fost reales ca presedinte Gheorghe Ivan. In defavoarea unuia dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Sapunaru. E vorba de primarul din Homocea - Neculai Ionescu. Prin urmare, infringerea lui Ionescu poate fi catalogata ca un mesaj adresat celor care se gindeau sa-l schimbe pe Sapunaru din fruntea PNL Vrancea.
De fapt, cam cine se mai gindeste la acest lucru? Posibilul contracandidat, Dragos Mircea, nu da semne vizibile ca se arunca in lupta. Primarul din Slobozia Bradului, o voce importanta in partid, declarase de citeva luni ca nu se impune, deocamdata, inlocuirea lui Sapunaru. Iar acum citeva zile, Valerica Zamfirescu vindea si pielea ursului din padure, declarind ca PNL are nevoie de Dragos Mircea pentru o viitoare preluare a functiei de prefect, cind PNL va reveni la guvernare. Adica sa nu revina in partid, sa ramina inspector guvernamental si sa astepte viitoarea guvernare. Dar cind se va intimpla acest lucru? Si cine garanteaza ca PNL va desemna prefectul de Vrancea in eventualitatea revenirii la guvernare?
Cu toate miscarile pe care oamenii sai le face in teritoriu, Sapunaru nu pare sigur de cistig. E constient, poate, ca multi dintre cei care i-au promis votul si sprijinul nu au facut-o din convingere. Printre acestia, cei mai importanti sint primarii liberali. Unii dintre ei au facut asemenea promisiuni atit lui Sapunaru cit si lui Mircea. Asa ca nimic nu-i cert pentru 29 mai. Se asteapta, asa cum am mai scris pe www.politicadevrancea, chiar si "interventii" externe. De la conducerea centrala a partidului dar si de la Consiliul Judetean (in speta repartizari de fonduri publice pentru primariile conduse de liberali).

vineri, 23 aprilie 2010

Scurte

Nu mai aparuse de ceva zile un articol despre ce mai face, ce mai zice, ce mai crede, ce mai... ce Oprisan in monitorul sau. Azi a aparut un material despre dorinta autointitulatului presedinte al Vrancei de a se modifica legea care reglementeaza Institutia Prefectului. O obsesie a sa de circa 5 ani, pe care o abandonase anul trecut, odata cu instalarea pupilei sale Raluca in primul fotoliu de la Prefectura. Bine, demersul si argumentatia in acest sens ii apartin presedintelui PSD Victor Ponta. Dar Oprisan le trece in dosarul sau de "initiative". Se pare ca s-a lucrat intens la articolul respectiv din moment ce Oprisan a petrecut citeva ore, joi spre seara, in birourile monitorului de pe Str. Bucegi, bolidul pe care il conduce el (dar nu-i al lui!?) - Mercedes GL 500 cu nr. B 74 TAF - odihnindu-se linga cel al directoarei Corina.

Liberalii n-ar vrea sa voteze marti, in sedinta Consiliului Local Focsani, un proiect ce vizeaza vinzarea unui teren minuscul (sub 90 de metri patrati) catre firma familiei fostului prefect si coleg de-al lor (poate viitor presedinte!) Dragos Mircea. Cica Dragos a fluierat in biserica iar penelistii focsaneni, iubitori de trandafiri, n-ar vrea sa-l supere pe seful (inca) Nini si pe colaboratorul acestuia Marean.

Astazi, prefectul Nelu a intirziat 10 minute la expozitia de tehnica militara organizata in parcarea din sudul Focsaniului. L-au asteptat ofiterii, militarii, primarul Didi cu viceprimarii, copii, invitati si alti privitori. O fi vrind sa preia din obiceiurile lui Oprisan? Asteptam sa-l vedem pe Nelu, la o vinatoare de iepuri, iarna, cum sta in masina incalzita si se face ca citeste ziarul iar fraierii de sefi de institutii, afaceristi si alti indivizi din asa-zisa lume buna (iiihh!) stau drepti in ger si-l asteapta sa-si coboare dosul din masina si sa dea startul petrecerii. E doar un vis, nu? Sau cosmar.

marți, 20 aprilie 2010

Un gest simbolic, prea greu de facut

Au trecut 5 luni de cind a plecat dintre noi, mult prea devreme, Puiu Siru. Fara alte prezentari si bla-bla-uri de complezenta. Puiu Siru - un personaj al judetului nostru. Toata lumea il stie. Un luptator pentru democratie si dreptate. Cu bune si rele, cu virtuti si pacate. Toate omenesti.
Au trecut 3 luni de cind Asociatia Revolutionarilor din Bucuresti a depus la sediul Primariei Focsani o adresa prin care solicita si argumenta declararea post-mortem a lui Puiu Siru drept cetatean de onoare al municipiului Focsani. Un gest simbolic, de bun simt.
A trecut si aproape o saptamina de la ziua in care Puiu Siru ar fi implinit 56 de ani.
Si-atit. De la primarie nu se aude nimic. Nici da, nici ba. Primarul Bacinschi ridica din umeri si o da pe secretarul municipiului. Ca sa vedem, sa ne gindim, sa discutam bla-bla-bla... Secretarul Corhana parca a auzit ceva dar nu cunoaste speta. Sa se intereseze, sa citeasca, sa analizeze, sa discute, sa se lamureasca, bla-bla-bla... Are, probabil, prea multe pe cap, cu retrocedari, cu microbuzele de transport din judet, cu finisarea vilei, cu asfaltarea drumului ce duce la vila, cu pavelele s.am.d.
Sa le dea Dumnezeu dupa inima fiecaruia!

Poluare fara sfirsit, pe toate planurile

Saptamina trecuta a aparut in presa locala (nu chiar peste tot) un material despre poluarea riului Milcov de catre o firma daneza de crestere a porcilor, infiintata pe structura fostului combinat SUINTEST. S-a descoperit cite ceva, s-au dat niste atentionari si amenzi. Chipurile, situatia se va remedia, dupa cum a declarat un reprezentant al firmei respective. Dar, asa cum au remarcat si alte persoane, a surprins, intr-un fel, "blindetea" cu care au reactionat cei de la Garda de Mediu. Pornind de la intrebarile unor focsaneni mai mult sau mai putin informati, ma gindesc ca ar trebui ca autoritatile sa clarifice citeva chestiuni cetoase:
- de cit timp se practica poluarea in zona respectiva si ce masuri s-au luat pina acum?
- firma daneza s-a dotat, asa cum cer normele europene, cu statie de pre-epurare si cu alte instalatii pentru protectia mediului? UE se arata foarte exigenta cu romanii in aceasta privinta.
- firma are cumva vreo sustinere politica, nu conteaza culoarea, de isi permite sa faca "arogante" cu mediul si nu numai?
- romanii care asigura executivul firmei au intrat in vreo combinatie financiara cu cineva anume de prin judet?
- cum ramine cu plingerile proprietarilor de terenuri agricole din zona Slobozia Ciorasti cu privire la dejectiile de animale gasite pe cimp?

Bonus: oare patronii danezi stiu ce smenuri fac romanii care conduc firma? Cu numarul de animale, cu greutatea, calitatea, pretul? Cu hrana animalelor? Cu tariful (de obicei in valuta) luat pentru angajarea unui amarastean in firma, gen sofer, porcar, electrician, inginer etc?

De ce n-a mai participat militianul Ion Rusu la concurs?

Ieri a fost concursul pentru ocuparea postului de sef al Directiei Generale Anticoruptie din Vrancea, structura aflata in directa subordonare a ministrului Administratiei si Internelor. Initial s-au inscris 3 ofiteri: Virgil Cristian, Ion Balerca si Ion Rusu. Ofiteri cu experienta si cu diverse zone de influenta. Ion Rusu, fost sef la Politia Adjud si inca sef la Politia TF Focsani, se infoia in urma cu ceva timp, ca un curcan in calduri, ca el va ajunge pe un post important (adica sef la DGA). Se baza pe sistemul bastinas p.c.r. (pile, relatii, cunostinte), pe clasicul "carat" la Capitala si pe afinitatea cu cei trei trandafiri. Dar ieri, surpriza, comisarul sef Rusu nu s-a mai prezentat la concurs. Oare de ce? N-a mai fost sigura pila? Nu s-a putut face niciun aranjament pentru unul dintre adevaratii MILITIENI ai judetului? Ca doar pentru altii s-a putut! Oprisan a reusit sa le indeplineasca aspiratiile. Iar pentru el, care a servit sub cei 3 trandafiri cu toata convingerea, nu s-a putut rezolva?
La ora la care scriu nu s-au dat rezultatele concursului de luni. Cel mai probabil, comisarul sef Virgil Cristian va cistiga concursul. Asta daca nu se fac alte interventii. Asa cum s-a mai intervenit ca nu cumva Virgil Cristian sa ajunga seful Inspectoratului de Politie. Asa cum se intervine sa fie inlocuit adjunctul sefului IPJ, Tomita Pavaloiu. Asa cum se trag sfori groase sa fie instalat sef al IPJ unul dintre politistii afiliati PSD - Ionel Popescu. Asa cum se va aranja ca seful Politiei Focsani, Gicu Avasiloaie, sa ramina in functie sau chiar sa fie avansat. S.A.M.D.

PS - ca tot scriu de militianul Rusu. Omul asta si-a dat si doctoratul, a ajuns si cadru didactic asociat pe la citeva facultati!!! E pornit tare impotriva PDL si PNL, are convingeri "profesioniste" despre reforma in justitie, se crede mai destept decit multi specialisti din justitia romana si aspira, ca orice militian, sa iasa la pensie dintr-o functie inalta si, eventual, cu gradatia de chestor. Are si sustinatori, printre acestia aflindu-se taietorii de animale (fara autorizatie) din zona Homocea-Adjud-Ploscuteni. Pina si chestorul lui Oprisan, Crin Grosu, se saturase de "nazbitiile" lui Rusu pe cind era sef la Politia Adjud si vroia sa-l schimbe! Dar a intervenit seful cel mare si nu l-a mai schimbat!

joi, 15 aprilie 2010

Drumul Vinului (si) din acest an nu trece prin Vrancea

Cotidianul GANDUL de astazi (online):
"De anul acesta, românii vor avea la dispoziţie patru „drumuri ale vinului”. Mai exact, este vorba despre patru trasee turistice puse la punct de oenologi şi mai multe agenţii de turism, care îşi propun promovarea tradiţei viticole a României. În programul ce va fi lansat oficial săptămâna aceasta în cadrul salonului de vinuri de la Timişoara s-au înscris deja 14 crame, deţinute de 13 producători de vinuri din ţară."
Normal, ne-am putea gindi ca si Vrancea face parte din acest program. Fals. Cea mai intinsa podgorie din tara nu apare cu niciun sortiment, cu nicio crama. In schimb, regasim nume cunoscute si mai putin cunoscute din industria viti-vinicola a tarii incluse in acest program de promovare: Jidvei, Pancota, Minis, Dealu Mare, Cotnari etc. Din Vrancea, nimic! Desi s-a tot vorbit despre importanta acestui sector pentru Vrancea, despre cit de mult se implica autoritatile locale, despre asa-zisele initiative ale parlamentarilor vrinceni, despre sprijin pentru dezvoltare, despre proiecte cu fonduri europene si alte bla-bla-uri de-astea. Un mare ZERO ca rezultat pina acum, daca luam in considerare si acest program. Sa aiba vreo legatura si cu infrastructura sublima a judetului, care e dezastruoasa?

Confuzia persista in institutiile publice deconcentrate

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale citeva articole din controversata lege de modificare a legii functionarului public nr. 188/1999. Acestea se refera, practic, la situatia directorilor institutiilor deconcentrate. Este de notorietate brambureala care domneste in aceste institutii publice de mai bine de un an. S-au schimbat sefi, demisii au contestat in instanta, cei mai multi au cistigat, au fost cite 2-3 directori pe acelasi post, s-au certat pe scaune, pe drept de semnatura si pe indemnizatii etc. Fiecare facea apel la legea care-i convenea. Sau la un anumit tip de logica pe care o prezenta in sensul care-i folosea. Si, dupa un an de acte normative neconstitutionale, de razbeluri politicianiste, de declaratii demagogice cu privire la respectarea legii, a normelor europene, a drepturilor omului s.a.m.d. (de te apuca sila de tot), Guvernul Boc a incasat-o ieri, din nou, de la "tineretul profesionist" aciuat la Curtea Constitutionala strict pe criterii politice. Fara politizare, primim, dar doar pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, monser!
Sa revenim la institutiile noastre publice, ajunse la stadiul de pucuri de table si nicidecum la cel de piese de sah. Si sa facem apel la memorie si la putintica logica, plecind de la ultima decizie a Curtii Constitutionale. Asadar, conform deciziilor Curtii, in scurt timp in fruntea institutiilor deconcentrate ar trebui sa revina directorii de la finalul guvernarii Tariceanu. Fara pedelistii si pesedistii instalati de guvernarile Boc. Si sa dau si citeva exemple edificatoare in acest sens:
- la Directia de Finante: Eugen Ciorici;
- la Agentia pentru Protectia Mediului: Paul Giurca;
- la Garda de Mediu: Petrica Nitu;
- la Inspectoratul Scolar: Iordache Bostan;
- la Garda Financiara: Adrian Buzdrug;
- la OJDRP (SAPARD): Gabriel Barculescu;
- la APIA: Octavian Vieru;
- la Inspectoratul pentru Seminte: Maricica Vrabie;
- la AJOFM: Marina Dantis;
- la DSVSA: Ionel Duta;
- la CJAS: Mihai Copaci.
Mai sunt si altii. E, totusi, putin probabil ca acest lucru sa se intimple. Guvernul va apela la alte subterfugii si acte normative pentru a-si pastra si numi in continuare proprii oameni in deconcentrate.

Ponta stabileste. Si ce daca

Oprisan nu vrea sa respecte indicatia lui Ponta de 1 Mai: fara paranghelii cu mici, bere si spectacole. Mitinguri de protest. Dupa cum le-a declarat ieri colegilor din presa locala, Oprisan considera indicatia sefului sau de partid drept "orientativa"!! Asa ca el va organiza spectacole si va chema comerciantii cu mici, bere, vata pe bat, kitsch-uri si seminte in Cringul Petresti. Victor Roman (sau alt constructor "minunat") va pune de-o cirpeala a drumurilor din zona, fara autorizatii si studii de fezabilitate, asa cum scrie la lege. Bacinschi va trimite CUP-istii si oamenii de la Dezvoltare Servicii Publice sa curete zona cringului, pe banii focsanenilor, desi zona respectiva nu intra in jurisdictia Primariei Focsani. Dar ce nu facem noi, focsanenii, pentru ca PSD&Oprisan sa ne stapineasca, sa ne minta, sa ne manipuleze si sa se simta ei bine!? Politia comunitara si lucratorii de la IPJ vor patrula in zona, tot pe banii nostri, si nu se vor baga chiar in toate scandalurile. S-ar putea chiar ca si cei de la ELECTRICA (desi nu mai e condusa de catre omul PSD - Danila) sa puna la punct instalatiile electrice si lampile din perimetrul cringului. Trebuie ca paranghelia lui Oprisan sa iasa bine, ca altfel... Nu va lipsi, bineinteles, prezentatorul de serviciu Ursulescu-limbilescu.
Cit priveste sindicatele, acestea vor fi prezente la manifestarea lui Oprisan de 1 si 2 Mai. E adevarat, nu va fi vreun miting de protest. Dar, daca asa vrea sefu`, liderii de sindicat din judet se conformeaza. Mai ales ca unii dintre ei sunt activisti PSD sau, macar, mari iubitori de trandafiri rosii. Prodan de la CNSLR-Fratia (consilier judetean PSD), Zamfir de la pensionari (consilier judetean PSD), lideri de la BNS, de la Directia pentru Protectia Copilului s.a.m.d.

marți, 13 aprilie 2010

Lectii poloneze

Se vorbeste foarte mult, peste tot, despre tragedia poloneza. Se fac supozitii, se aminteste istoria, se aduc in discutie tot felul de povesti, se fac comentarii de multe ori departe de subiect s.a.m.d. Nu intru in acest joc mediatic. Vreau doar sa subliniez un aspect important din activitatea presedintelui Lech Kaczynski. Un lider politic de care Polonia avea nevoie. Un lider politic de care si Romania avea mare nevoie in ultimii 20 de ani. Kaczynski a constituit o comisie care a deconspirat spionii rusi (ex-sovietici) din armata Poloniei. Raportul acelei comisii a produs o reformare radicala dar extrem de necesara a armatei poloneze. In raport se preciza clar ca serviciile secrete ale armatei poloneze s-au implicat in traficul de arme, au avut legaturi cu mafia rusa si cu organizatiile teroriste arabe. A avut parte si de critici dure, inclusiv din partea fostului luptator anticomunist si presedinte Lech Walesa (care a fost deconspirat, ulterior, ca agent al serviciilor de informatii sovietice!). Dar Kaczynski nu s-a lasat intimidat si a mers pina la capat cu acest demers de curatire a armatei poloneze. Cum si-a sustinut fara reticente opiniile personale si interesele poporului polonez in fata Uniunii Europene, a Rusiei si a SUA. Chiar daca puterile lumii se simteau deranjate.
Oare ce au facut toti conducatorii Romaniei din ultimii 20 de ani? Au avut vreo intentie de a curata armata si serviciile de informatii de cirtitele sovietice? In niciun caz. Ba le-au si protejat. Cei cu origini si interese ex-sovietice au ajuns in functii publice, in structuri diverse ale statului roman si au impinzit mediul de afaceri in zonele strategice si cele mai profitabile. Incepind cu Ion Iliescu, gen. Nicolae Militaru, fostul ministru de externe Sergiu Celac, fostul sef al SRI Radu Timofte, trecind pe la Victor Surdu si Lukoil, Dinu Patriciu si KazMunaiGaz, SOV s.a.m.d.

Zvon despre Costica Argint

Saptamina trecuta a aparut zvonul conform caruia celebrul Costica Argint ar fi fost extradat de autoritatile italiene. Pornit de la un fost "tovaras" de suferinta. Din declaratiile oficialilor de la Focsani reiese ca Argint nu a ajuns in custodia autoritatilor vrincene. S-ar putea gasi pe la Capitala. Sau fostii sai "parteneri" de actiune din judet stiu ceva despre acest lucru dar nu au informatii exacte. Ca ei au un sistem de informatii de multe ori mai eficient decit cele oficiale.

luni, 12 aprilie 2010

De ici, de colo

Traian Basescu pare nehotarit cu privire la sefia TVR. Sa fie Robert Turcescu? Sa fie Rodica Culcer? Sa fie Andreea Pora? Sa fie Florin Calinescu? Sa fie Radu Moraru (un nume nou aparut la bursa zvonurilor)? Sau sa formeze o echipa?
Dinu Patriciu nu ar fi nici pe departe atit de bogat pe cit se pretinde. A dat, intr-adevar, cea mai mare lovitura financiara cu statul roman - cumpararea cu vreo 17 milioane de dolari a ceea ce s-a transformat, apoi, in compania Rompetrol. Dupa putin timp a mai dat la stat vreo 35 de milioane. Dar a ramas cu datorii de 600 de milioane. Iar cei din spatele lui, vazind ca Patriciu risca sa piarda tot si, mai mult, sa infunde si puscaria, i-au spus s-o vinda unde aveau ei interes. Adica kazahilor kaghebisti. Si-au anuntat, pompos, ca Patriciu ar fi luat vreo doua miliarde de dolari!!! Da... de unde!? Informatii credibile, cu argumente, dau o suma de vreo 300 de milioane de dolari. O parte din acesti bani s-a dus pe neproductivele Adevaruri de Seara. Cica vreo suta de milioane. Alti bani pe diverse achizitii de miliardar (care nu este!). Si-a mai ramas cu ceva maruntis. De-aia vrea sa eficientizeze Adevarurile. Sau sa le inchida. De-aia a ris de el si Vintu cind se zvonea ca Patriciu intentioneaza sa cumpere Realitatea Tv. Cu ce bani?
Dupa ce s-a intilnit cu Oprisan la Focsani, celebrul avocat Mateut a avut o groaza de treaba cu inculpatii si arestatii din dosarul Voicu. Oprisan si Mateut si-au pregatiti strategia pentru ziua cind seful PSD Vrancea va fi audiat de procurorii anticoruptie (si) in acest dosar. Plus ca lui Oprisan ii mai atirna ca o tinichea de coada propriul dosar de inculpat aflat pe masa justitiei oarbe de aproape 4 ani!? Si ce daca! Timpul trece, infractiunile se claseaza, martorii isi schimba declaratiile, probele care au fost nu mai sunt, oamenii uita, proptelele politice si judecatoresti se ung prin partile esentiale s.a.m.d.

Batalii portocalii si galbene

Incep sa iasa la iveala jocurile din PDL si PNL Vrancea odata cu apropierea alegerilor interne. Se ascut sabiile. Apar materiale in presa locala despre aceste evenimente si eventuali candidati. Promisiuni ca vor cistiga alegerile in Vrancea in 2012. Cred ca Oprisan se distreaza la culme. Doar daca nu-si va face, cumva, bagajele din PSD. Pentru alt partid, pentru emigrare sau pentru locurile unde se gasesc alde Voicu, Casuneanu&comp. Depinde de Basescu, Blaga si alti lideri din tot spectrul politic care "respecta" democratia si separatia puterilor in stat.
Revenim la oile, pardon, politicienii mioritici. Cica se anunta, practic, lupte in doi la cele doua formatiuni ce gifiie de cind s-au infiintat la mare distanta in spatele PSD. La PDL, Trasculescu s-ar lupta cu Placinta. Alte nume nu se intrevad. La PNL, Sapunaru ar urma sa dea piept cu fostul prefect Dragos Mircea. Batalie dura. Rezultatul ar putea fi foarte echilibrat. Ar mai aparea si iepuri, fara sanse, precum Mihai Copaci sau Neculai Ionescu. In circa o luna si jumatate apele s-ar putea limpezi. Pina atunci, la lupta, fratilor!

vineri, 9 aprilie 2010

Peisaj focsanean: gropi si praf

Iarna asta grea (deh, iarna nu-i ca vara!) ne-a lasat multe urme in asfalt. Si, in ton cu iarna, Primaria Focsani le-a largit - urmele, adica gropile. Au adaugat mult praf, ca uneori credeam ca ne-am teleportat prin Sahara. Si... le-au lasat asa. Au mai decopertat pe ici pe colo, au mai facut cite o pauza, au maturat ziua, au lasat gunoaiele pe marginea drumurilor, a mai batut vintul si, uite-asa, timpul trece, leafa merge. Bacinschi si ai lui spun ca lucreaza. Nu stim daca lucreaza la vreun ciorap sau la vreun ilic. Cu siguranta ne lucreaza pe noi la buzunar. Atit public cit si personal. Sa fie prostie si indiferenta sau iar e vreo manevra politicianista?

miercuri, 7 aprilie 2010

Se "curata" PNL?

Scriam ieri ca plecarile din PNL nu sunt benefice pentru acest partid. Mesajele lui Crin si ale apropiatilor sai despre "tradatori", "dezertori" samd nu vor avea darul de a intari partidul. Parlamentarii care au parasit PNL (si ar mai putea urma citiva) nu reprezentau nicidecum un balast pentru partid. Un parlamentar inseamna resurse, trafic de influenta (atit in sens pozitiv cit si negativ), element de negociere si, la urma urmei, putere. PNL a pierdut mai mult de 10 senatori si deputati. Adica a pierdut putere. Desi alde Crin&comp se dau rotunzi si clameaza peste tot ca astfel se "curata" partidul si vor deveni mai puternici. Plecarile parlamentarilor respectivi au slabit PNL. Au slabit PNL atit in Parlament cit si in teritoriu. Un parlamentar are in spate primari si consilieri locali. Are in spate oameni de afaceri. Are in spate intelectuali, functionari si alte categorii sociale. Are, pe scurt, votanti si sustinatori. Bine, nu toti le sustin actualul demers politic sau ii vor urma. O parte da. Sa zicem ca PNL va ramine, pina la urma, fara 15 parlamentari. Puneti la fiecare o "zestre" de plecare de vreo 20 de alesi locali. Mai adaugati sustinatorii din mediul de afaceri si nu numai. Insa, odata valul plecarilor declansat, liderilor PNL le va fi extrem de greu sa-l opreasca sau, macar, sa-l mai sparga. Structurile locale de partid, consolidate cu greu pe timpul guvernarii Tariceanu, vor avea cel mai mult de suferit. Dezintegrarea de jos in sus va face din PNL un partid cu picioare de lut. Baza va scirtii rau de tot. Aparitiile de la televizor ale lui Crin nu vor mai avea impact pozitiv asupra electoratului. "Salvatorul" Crin ar putea ajunge oaia neagra a liberalilor. Asa cum Radu Cimpeanu a distrus PNL in 1992, cind era in ascensiune, la fel pare ca se indreapta si Crin. Sau va ajunge un partid de maxim 10 %, asa cum il vrea Dinu Patriciu, care sa se agate la remorca unui partid mare care va fi la guvernare. Principalul beneficiar va fi PSD. Chiar daca acum social democratii par in degringolada si-i cauta DNA-ul peste tot. PSD dispune de mult mai multe resurse materiale si umane. Si are organizatii locale puternice si stabile. Deocamdata, emisiunile de televiziune le aduc un plus de imagine liderilor PNL. Dar PSD a demonstrat ca se regenereaza destul de repede. Situatia de acum pare mai grea pentru PSD insa e/in-volutiile penelistilor le pot asigura pesedistilor rolul de principal partid de opozitie si principal adversar politic al PDL. Se pot scrie mai multe dar concluzia e aceeasi: liderii PNL se bucura fals de fiecare data cind le mai fuge cite un parlamentar.
Cit despre Vrancea, situatia pare confuza pina la alegerile interne de la sfirsitul lunii mai. Crin a venit special la Focsani sa-si anunte sprijinul pentru Sapunaru. Poate avea un efect de bumerang. Declaratia publica a lui Crin cu privire la prietenia cu Sapunaru s-ar putea intoarce impotriva actualului presedinte al PNL Vrancea. Un prim rezultat? Din cei 17 primari PNL din judet, la o sedinta "secreta" de saptamina trecuta care avea drept scop emiterea unei declaratii de sustinere a lui Sapunaru pentru un nou mandat in fruntea PNL Vrancea, n-au ajuns decit vreo 5-6 edili. Asa ca se ascute tare si lupta din interiorul PNL Vrancea odata cu apropierea datei conferintei judetene. Se asteapta intrarea in acest "joc" si a unor fonduri de la CJ pentru primariile conduse de penelisti, culmea, chiar inaintea alegerilor din 29 mai! Si, in functie de rezultatul acelor alegeri, se va observa si mai bine jocul de glezne al alesilor PNL.

Doar in plimbare pe la DNA?

Oprisan e pe lista de audieri la DNA in dosarul "Voicu". Ca martor. Poate se scapa si spune cum manevreaza el banii publici. Sau cum i se inchina si-i pupa mina diversi afaceristi de mucava de prin Vrancea. Sau cum tremura functionarii publici si sefi de institutii cind ii aud vocea sau cind il vad. Sau cum ii dau onorul ofiteri din politie, armata, secu etc. Poate procurorii il vor intreba si altceva in afara dosarului "Voicu". Sa mai lamureasca niste probleme cu lucrari publice.
Sau... nu se va intimpla nimic. Va fi o audiere de ochii lumii. Sa vada poporul ca se stirpeste coruptia. Romanii uita repede si apar alte subiecte.

De-ai nostri

Saptamina trecuta, senatoarea Placinta a avut parte de o "atentie" sporita din partea presei centrale. Mai ceva decit pe vremea cind era ministru! Noroc cu Tolontan. Ca era sa uitam de existenta ei. Din luna decembrie, de cind nu mai e ministru, senatoarea Placinta a intrat intr-un con de umbra (de bunavoie sau asa i s-o fi impus?). A iesit, in 3 luni, doar cu un seminar legat de industria confectiilor. In rest, liniste totala. O fi cautind oameni competenti pe care sa-i mai promoveze prin vreo functie publica? Daca sunt la fel ca cei cocotati pe fotoliile de la Posta (Tutuianu) si AJOFM (Iozefina)... mai bine nu.

Copiii unora (putini) mai cu mot decit ai altora (multi)

Bogdan Ionescu "Syda" nu si-a mai facut bagajele pentru Ambasada Romaniei de la Paris. Intr-un moment de luciditate, de care nu stiam ca poseda, a anuntat ca renunta la postul cistigat printr-un concurs "riguros" organizat de o doamna care vrea sa se dea bine pe linga EBA. Care doamna isi trimisese fiica la Ambasada din Montevideo, tot pe banii nostri! Nu punem la indoiala capacitatile intelectuale si profesionale ale celor doi tineri de succes. Totusi, daca sunt atit de buni, de ce nu s-au angajat la vreo firma privata importanta? Sau de ce nu si-au dezvoltat vreo afacere proprie, ca doar au parintii lor destui bani?
Oare si-o anunta si fiica Mariei Parcalabescu demisia de la Ambasada Romaniei din Uruguay?

marți, 6 aprilie 2010

PNL se subtiaza

Crin Antonescu isi intareste autoritatea in PNL prin plecarea unui numar cit mai mare de membri din partid, inclusiv parlamentari. Un senator si un deputat din Bacau si-au anuntat demisiile din PNL zilele acestea. Se zvonea de mai mult timp despre cele doua dezertari. S-ar putea sa urmeze si altele. Crin si apropiatii lui se dau creti si spun ca PNL se va intari odata cu aceste plecari din partid. Cu cit pleaca mai multi, cu atit vom deveni noi mai puternici! Cam aceasta este deviza trimbitata de Crin&comp. In ritmul asta, PNL risca sa ramina doar cu apropiatii lui Crin si cu oamenii lui Patriciu. Iar PSD ii va lua fata pentru ca are o putere mai mare de regenerare. Si mai multe resurse. Voi reveni.